Data extracted van https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/KN_1678993
Van 11 jan 2023
Filter typen
De Keuringsdienst wil weten hoe het kan dat laurier in een zakje peperduur is. Komt het misschien omdat er op sommige zakjes staat dat de blaadjes met de hand geselecteerd zijn?
Dat er in rietsuiker 100% suiker zit mag geen verrassing heten: het hoofdbestandsdeel staat immers al in het woord zelf. Maar hoeveel suiker zit er in andere voedingsproducten?
De Keuringsdienst van waarde krabt zich achter de oren, speurt de Noordzee af en komt erachter dat de krab het knap lastig krijgt zodra hij in mensenhanden komt.
Sterker nog, in olie, sojasaus en zelfs babyvoeding kan dezelfde giftige stof zitten. De schadelijke stof kan ontstaan bij de verwerking van voedingsmiddelen. Maar wat is het precies en hoe schadel...
Ooit was wijn een doodsimpel druivendrankje. Toen ging men er ingewikkeld mee doen. En nu is er weer wat nieuws: wijn als de doodsimpele drank van ooit.
Zelfs fletse vleeswaren ontkomen niet aan de modegril. Plots zijn vele voorverpakte plakjes kip, ham en spek in hippe bruine jasjes gestoken. Vers van de grill, staat er op de een.
Van alle schelpdieren die we eten wordt er geen een zo gekoesterd als de oester. Standaard tegen meerprijs op het menu. Goed voor goede sier.
Zodra het weer donker, koud en kil is, wordt hij steevast van stal gehaald: rookworst. Het vleesgeworden 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Doodsimpel en oer-Hollands.
De panda lust er wel pap van en de mens spint er sinds kort garen mee: bamboe. Of het nou een romper betreft of een onderbroek, mode van bamboe zou buitengewoon bijzonder zijn.
Haal het zonnetje in huis met zongedroogde tomaatjes. Van salades tot tapenades, pizza's tot pasta's: elke schotel is er zomers mee te maken. Goed ook voor die Italiaanse touch.
Wie eieren voor zijn geld kiest, heeft in de supermarkt de keuze uit witte en bruine. Maar ook de binnenkant kan verschillend van kleur zijn. Zo heb je gele en oranje dooiers. Hoe zit dat precies?
Hoe ecologisch zijn al die ecologische middelen eigenlijk? De Keuringsdienst van waarde over hoe groene schoonmaakmiddelen ons een poets bakken.
Ooit zwommen ze enkel en alleen in zee: grote garnalen. Nu worden ze voor consumptie gekweekt in oorden hier ver vandaan. En over die kweek hoorde de Keuringsdienst een vreemd verhaal.
Met 'Beter voor' belooft de supermarkt beterschap voor zowat alles en iedereen. Maar beter dan wat? En waarom eigenlijk niet gewoon het beste voor?
De Keuringsdienst wierp een blik op een blik kokosmelk, en zag iets waarvan de oren gingen klapperen. Het staat er namelijk echt: no monkey labor. Apenarbeid? In je kokosmelk?
Duurzame vakanties. Zonder en met vliegtuig. Van safari's in Afrika tot all-inclusives in Turkije. Niet alleen ver, maar ook fair. Maar hoe doen ze dat eigenlijk: je vakantie eco maken?
Kook je Thais, dan pak je een pak pandan uit het schap. Bijzonder geurige rijst uit Zuid-Oost Azië. Prijziger dan gewone witte rijst, omdat pandan naar pandanplanten smaken zou.
Er is geen Franse kaas waar de Hollander zoveel van gegeten heeft als brie. Maar er viel ons iets op: de ene brie blijkt de andere niet.
Koek en ander lekkers, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen als het aan de koekenbakkers ligt. En daarom zijn er nu koekjes waar je al van kunt genieten als je pas zes maanden oud bent.
Klopt het wat fabrikanten claimen en wat ze ons in reclames verkopen? De verslaggevers van de Keuringsdienst nemen de telefoon ter hand en duiken in de wondere wereld van ons voedsel.
Brave burgers die doodgewoon de dagelijkse boodschappen doen zijn eindelijk veranderd in echte levensgenieters. Onze boodschappen zijn namelijk bourgondisch geworden.
Vis komt van oudsher uit de natuur, gevangen door een visser op zee. Maar tegenwoordig eten we meer vis uit kooien dan gevangen in het wild.
Een goede toevoeging voor een beetje pit in de maaltijd: paprikapoeder. Tijdens het boodschappen doen viel het een kijker op dat er veel verschillende kleuren paprika zijn, maar dat paprikapoeder a...
Je kunt naast boter ook gebruikmaken van olijfolie om te bakken. Op het eerste gezicht lijken alle soorten olijfolie hiervoor geschikt, omdat het zo lekker vloeibaar is. Maar schijn bedriegt. De en...
Je kan geen folder meer openslaan of de acties vliegen je om de oren. Eén actie spant de kroon: 1+1. Koop er een, krijg er een gratis. Hoe kunnen winkels een tweede artikel gratis weggeven?
Het festivalseizoen is in aantocht en dat betekent: muziek en bier. Bier dat niet zelden zorgt voor gezeik. Al jaren gaat het gerucht rond dat veel bier op festivals en evenementen zou zijn aangele...
Een bakker bakt zijn brood van graan. Maar er zijn tegenwoordig ook bakkers die brood bakken van méér graan. Hoeveel meer graan past er dan in een brood?
De Keuringsdienst las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt, kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes.
Als borstvoeding niet kan of lukt, biedt de poedermelk voor in de fles uitkomst. Het schap puilt uit van verpakkingen. Maar wat is, afgezien van de prijzen, het verschil tussen al die flesvoeding?
Er valt ons iets op: op verpakkingen geitenkaas zien we geiten mèt en zonder hoorns. Heeft een geit nou hoorns of niet?
De één noemt het een licht, fris en fruitig biertje, de ander noemt het bierlimonade. Het rosébiertje. Nu het wat lekkerder weer wordt zal dit biertje ongetwijfeld wat meer tevoorschijn komen. Maar...
Een doorsnee varkenshouder had in 1950 nog 7 varkens, tegenwoordig ligt het gemiddelde op 3400. Een stijging van ruim 48 duizend procent. Dit vraagt om regelgeving, maar wat is de huidige stand van...
Tegenwoordig heeft een varken een rib meer en een aantal tepels extra. Die zijn nodig om meer biggetjes te kunnen dragen en voeden. We gaan ook op bezoek bij een spermastation.
Thee is niet zomaar thee meer, thee heeft tegenwoordig een nut. De Keuringsdienst dompelt zich onder.
De Keuringsdienst houdt het hoofd koel, ziet hoe ambachtelijk ijs in ijssalons wordt gemaakt en ontdekt dat het inderdaad verrassend vaak lijkt op het ijssalon-ijs uit de supermarkt.
Als je een beetje wil afkoelen, is er weinig lekkerder dan een verfrissend koud ijsje. En wie voor smaak kiest, eet Italiaanse gelato. Maar waarom vinden we het Italiaanse ijs eigenlijk zo lekker? ...
Eeuwenlang maakte het zoogdieren uniek, maar op vriendelijk verzoek van veganisten kunnen planten nu ook melk maken. Keuringsdienst gaat vegan en achterhaalt wat plantaardige yoghurt peperduur maakt.
Allerlei vruchten in doosjes in de vriezer. Gewassen, geschild en gesneden. Lekker in de yoghurt, in een smoothie of gewoon in je mond. Dat is niet alleen handig, maar vaak nog goedkoper ook. Er wo...
Het vooruitzicht dat er vrijdag weer geborreld mag worden, sleept velen door de week. Maar kom bij die borrel niet aan met doodgewone hapjes. Tegenwoordig is het tapas wat de klok slaat.
Je herkent het vast: verpakkingen waarvan je je afvraagt waarom het zo groot moet. Meer lucht dan chips of grote dozen voor ontbijtgranen. Waarom is dit eigenlijk en waar is het goed voor? Wij spra...
Van babybroccoli tot babybiet. Minikomkommers tot minikrieltjes. Er is geen groente die niet een kopje kleiner is gemaakt. Maar waarom?
Gemodificeerd zetmeel. Zonder dat we het doorhebben staat het bijna dagelijks op ons menu. Een goed gevulde aflevering over het favoriete vulmiddel van de levensmiddelenindustrie.
Een tintelende tong, prikkende wangen of een ruw gehemelte. Veel mensen herkennen dit vervelende gevoel bij het eten van een verse ananas. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kun je het voorkomen?
Het is een waarheid als een koe: onze oer-Hollandse kazen zijn zo geel als een kanarie. Van Edammer tot Gouda, van Beemster tot Leerdammer. Allemaal hebben ze zo'n lekker kleurtje. Maar waarom?
Tandpasta is er een vele soorten die allemaal iets anders beloven: Wittere tanden, minder tandsteen of minder gevoelige tanden. Er zijn zelfs zoveel soorten dat het lastig kan zijn om de juiste te ...
Van tekeningen tot barbecues: met houtskool is de mens al duizenden jaren creatief. De laatste jaren is daar een hele waslijst aan toegevoegd. Van de drogist tot het schap met sap.
Er is bijna niks beters dan een heerlijke ijskoffie halen bij je favoriete koffietent. Met keuze uit verschillende smaakjes en allerlei soorten melk. Ze zijn vaak wel aan de prijzige kant en dat va...
De Keuringsdienst was toe aan een goede gemoedstoestand en kocht wierook. Stokjes met smog. Goed voor bijna alles wat een mens te wensen heeft.
Vis wil je vers want vers is lekkerder. Supers liggen er dan ook vol mee. Plastic bakjes waar met grote letters verse vis op staat. Maar draai het bakje om en de kleine letters vertellen iets vreemds.
Vlees komt van een beest en vroeger wist de slager gewoon waar dat beest van het levenslicht had mogen genieten. Zo niet de grootgrutter.
De Keuringsdienst over honderd miljoen kippen in quarantaine en een overheid die vaccins weigert.
Geen gezeik, iedereen gezond! Zelfs de kniesoor die geen groenten lust, kan nu aan zijn trekken komen. In allerhande supermarktwaar worden groenten gestopt.
Elke dag weer worden er vele broodtrommels mee gevuld: ronde plakken vlees voor op brood, rood met witte stippen. De één kiest cervelaat, de ander salami. En dan heb je nog snijworst.
Kook je Chinees, dan koop je mie. Kook je Italiaans, dan pak je pasta. Tagliatelle om precies te zijn. Maar wat is eigenlijk het verschil?
De Keuringsdienst van waarde gaat langs de slager om uit te zoeken waarom er zo veel prijsverschil zit tussen paté en smeerworst.
Pimp je borrelplank: pak een plak paté. Goed voor luxe en allure. Maar waarom eigenlijk? Want niet ver naast paté ligt de smeerworst in het slagersschap. Ook een roze vleesspread. Maar dan goedkoper.
Brave burgers die doodgewoon de dagelijkse boodschappen doen zijn eindelijk veranderd in echte levensgenieters. Onze boodschappen zijn namelijk bourgondisch geworden.
Er worden bloemen verkocht die speciaal bij-vriendelijk zeggen te zijn. De Keuringsdienst doet een duistere ontdekking bij deze bijzondere vrienden van de bij.
De Keuringsdienst van waarde neemt de mossel onder de loep. Topchef Syrco Bakker maakt een eenvoudig maar heerlijk gerecht voor ons klaar met de mossel. Wat geeft de mossel nou zijn bijzondere smaak?
Al jaren groeit de vraag naar geitenmelk. En geen melk zonder lammetjes. Maar er is een probleem met die lammetjes. De helft van de geboren lammetjes is een jongetje en daarmee het bokje.
Bokkenvlees moet gered worden! Althans dat vindt chefkok Nel Schellekens. Want bokkenvlees schijnt ontzettend lekker te zijn en kunnen wij mensen prima eten! Zie hieronder haar recept voor een heer...
In de winter heb je weleens last van schrale lippen. En daar willen we graag iets tegen doen. Lippenbalsem is één van de meest verkochte verzorgingsproducten. Maar helpt het eigenlijk wel?
In mei leggen alle vogels een ei. Behalve de legkip dan. Die legt het hele jaar door eieren, alsof het eeuwig lente is. Ruim 300 eieren per jaar is de norm voor een beetje moderne kip.
Kippen zijn erg gevoelig voor licht en reageren anders op licht dan mensen. Zonder goed afgesteld licht in hokken krijg je jaarlijks veel minder eieren uit de kip. Er wordt dus nogal gespeeld met h...
Kweekvis is ongekend populair in Nederland. Zo zijn er soorten die zelfs enkel als kweek in de schappen te vinden zijn. Benieuwd welke kweekvis jij vermoedelijk eet? Lees dan snel verder!
Vis komt van oudsher uit de natuur, gevangen door een visser op zee. Maar tegenwoordig eten we meer vis uit kooien dan gevangen in het wild.
De Keuringsdienst zocht een tijd geleden uit wat er nou eigenlijk Belgisch is aan Belgische chocolade. In Nederland houden we namelijk van chocolade. Bij ons gaat er per jaar per persoon bijna vijf...
Kauwgom. We kauwen er in Nederland zo'n vijf miljoen kilo per jaar van weg. Maar sinds er kauwgom 'zonder plastic' in de schappen ligt, kleeft er een gek smaakje aan de gom.
Een Italiaanse klassieker die niet meer weg te denken is uit onze keuken: pasta carbonara. Wat maakt carbonara nou carbonara? Weten wij eigenlijk wel wat de echte carbonara is?
Een stuk jonge kaas dat te lang in de koelkast heeft gelegen en waar schimmel op ontstaat eet je vaak niet meer op. Maar waarom kun je andere kazen die juist met schimmel erop verkocht worden wél e...
Tijdens een vakantie in Frankrijk stuitte de Keuringsdienst op iets vreemds. Iets wat wij in Nederland wegsnijden, daar smullen de Fransen juist van: het korstje van de kaas.
In de aflevering over wijnazijn zagen we dat het niet te achterhalen is welk soort wijn er precies gebruikt wordt in de wijnazijn die je in de supermarkt aantreft. Maar wist je dat je vrij eenvoudi...
Het heeft een intens zuur karakter, maar salades knappen er van op: wijnazijn. Soms is 'ie rood, soms wit. Maar wat voor rood of wit? Een brandende vraag, maar de etiketten brengen je niet veel verder
Hanco Zwaan is geoloog en gemmoloog -edelsteendeskundige- bij Naturalis Biodiversity Center en hoofd van het Nederlands Edelsteen Laboratorium. Hij onderzoekt dagelijks edelstenen en parels op e...
Lees hieronder de reactie van Lieke van Lexmond naar aanleiding van de uitzending edelstenen.
Edelstenen, ooit waren ze exclusief voor edelmannen en -vrouwen, maar tegenwoordig liggen de winkels en webshops er vol mee. Volgens de verpakkingen hebben de stenen allemaal hun eigen superkracht.
Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, dat barst van de eiwitten. Krachtvoer voor Vikingen uit een ver verleden en de sportschoolbezoekers van nu. Maar wat is het?
Banketbakkersroom. Vroeger de trots van iedere banketbakker. Nu ook te koop in pakjes en zakjes. Voor wie thuis patissier wil spelen. Maar wat is dit gele goedje eigenlijk?
In de winkel schijnen we de oorspronkelijke smaak van banketbakkersroom nauwelijks nog aan te treffen. In de uitzending zagen we banketbakker Cees Holtkamp vol enthousiasme zijn origineel maken, ma...
Sommige kamerplanten zouden veel meer kunnen dan muurbloempje spelen. In de tuincentra staan kamerplanten met een belofte. Ze zouden de lucht in je huis zuiveren van giftige stoffen.
De Emmentaler, die kaas met de kenmerkende grote gaten, heeft vele nationaliteiten. Hoe kan dat? De Keuringsdienst gaat tot het gaatje om antwoorden te krijgen.
Voor de bewuste consument staat palmolie niet hoog op het lijstje. Je weet wel, die vrucht waar complete bosgebieden voor gekapt worden. Uit de uitzending over boter bleek dat je palmolie ook onbew...
Op de fiets, op het terras, de zonnebril komt altijd wel van pas. Naast dat een zonnebril er flitsend uitziet moet hij ook je ogen beschermen. Een dure bril is ogenschijnlijk misschien beter, maar ...
Een lekker kopje koffie begint bij het branden van de boon. De roast, zo noemt de connaisseur dat. En daar zijn zoveel soorten van dat het koffiedik kijken is. Van pike tot blond, special tot slow.
De Keuringsdienst doet een duistere ontdekking bij bloemen die speciaal bij-vriendelijk heten te zijn.
Stel je zit lekker in je tuin of op je balkon en je denkt ‘Waar zijn al die bijen gebleven?’ dan kan dat kloppen, want zij worden met uitsterven bedreigd. Je kunt vervolgens iets doen! Maar of dat ...
Lang was alle roomboter boterzacht. Maar nu is er iets bijzonders aan de hand. In het zuivelschap barst het van de roomboters die ook buiten de koelkast zo hard als een baksteen blijven. Hoe kan dat?
Overal ter wereld worden oliën, margarines en boters gebruikt om in te bakken en te braden. Maar we smeren het ook elke dag op ons brood. Wat weten we over de keuze die we daarin kunnen maken? Maak...
De supermarkten liggen er vol mee: verse fruitsalades. Een gezond tussendoortje, vooral in de zomer erg populair. Maar zelfs als de tijd rijp is kleuren de stukjes appel niet bruin. En de meloen en...
Rundvlees met exotische namen. De ene naam nog chiquer dan de andere naam: Picanha, Bavette, Flat iron steak, Cowboysteak, Tomahawk en Sirloin steak.
Het hele jaar door zijn de viskramen ermee versierd: de posters die ons vertellen dat de Hollandse Nieuwe weer is aangeland.
Stokbrood. Of zoals de Fransen zeggen, baguette. Iedere supermarkt bakt ze tegenwoordig vers in de winkel af. Maar toch zit er veel verschil tussen de broden. De ene baguette is de andere niet.
Tapijten. Mooi voor op de vloer, en warm voor onder de voeten. En de topper onder de tapijten komt natuurlijk uit Perzië. IKEA verkoopt ze ook. Handgeknoopt, staat erop.
Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders.
Er zijn heel veel verschillende wijnwedstrijden in de wereld. Maar hoe betrouwbaar zijn die gouden stickers? De Keuringsdienst ging een tijd geleden op pad en zette het op een rij. Want hoe zit het...
Misschien is het de angst voor graatjes. Misschien is het de angst voor de dood. Pilletjes met visolie zijn niet aan te slepen.
Thee maak je van thee. Althans, dat zou je denken. Maar de Keuringsdienst vond naast theeblaadjes vreemde korrels in het theezakje. Kleine brokjes met een sterke smaak.
In Nederland is een AGV’tje vrij bekend. Met enige regelmaat wordt er gevarieerd tussen de verschillende producten op het bord. Een van de groenten die veelal daar te vinden is zijn de sperziebonen...
Geliefd bij de borrel of op een feestje: leverworst. Doodgewoon en bovenal spotgoedkoop. Zo ligt bij iedere supermarkt een leverworst van een halve kilo voor slecht 62 cent.
In Nederland gaat jaarlijks gemiddeld 2 miljard kilo voedsel verloren. Toine Timmermans van de stichting 'Samen tegen Voedselverspilling' geeft de Keuringsdienst een update over dit probleem.
Pindakaas wordt vaak wel gezien als iets typisch Nederlands. Bijna nergens ter wereld wordt er zoveel pindakaas gegeten als hier. Maar hoe Nederlands het ook lijkt, dat is het niet. Maar waar komt ...
Kaviaar, een luxeproduct dat de meeste van ons waarschijnlijk nog nooit van dichtbij hebben gezien. Het staat bekend als iets wat voor de rijkere bestemd zou zijn.
Oerbos in het raamkozijn. De liaan. Laat hem in de jungle hangen, dan is het tropisch onkruid. Breek een stukje af en het is goud waard in een tuincentrum om de hoek.
Een boze slager schreef de Keuringsdienst een brief. Omdat het woordje kogel de biefstuk duurder maakt is het aantrekkelijk om ermee te sjoemelen. Iedere koe heeft kogels in zijn kont.
Persen, schillen, snijden, koken en bewaren. Het schijnt allemaal invloed te hebben op de voedingswaarde van je groente en fruit. Maar hoe zorgen we dat er zo min mogelijk vitaminen verloren gaan? ...
Nu de warmere dagen eindelijk daar zijn gaat er soms niks boven een heerlijke appelcider! Deze kun je vrij eenvoudig zelf maken! Wij kregen het recept van Sebastian Landaeus en Nina Lausecker uit h...
De Nederlander verbruikt zo’n 120 liter water per dag. En tegenwoordig gebruiken we liever zacht dan hard water. Maar wat is precies het verschil en doet het nog wat af aan onze gezondheid? Wij spr...
Lage lonen, onmogelijke roosters, onhaalbare targets en hutje mutje wonen in te krappe huurwoningen. Dit zijn omstandigheden waar de Nederlander zijn neus voor ophaalt. Daarom worden arbeidsmigrant...
Wij hebben een aantal keren aandacht geschonken aan de mensonterende situatie van tomatenplukkers in Italië. Mede dankzij deze uitzendingen is er nu vanuit vakbond FNV in samenwerking met het Centr...
Alweer het laatste deel van ‘Een greep uit het afgelopen seizoen’. En wat zijn we weer veel te weten gekomen. Over de 1+1 acties in de winkel tot aan de makreel waarvan het MSC-keurmerk plots verdw...
Door strengere visregels op zee groeien viskwekerijen als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels komt 52% van de geconsumeerde vis uit de aquacultuur. Zalm is erg populair in het westen, maar voor w...
Gemiddeld wassen we bijna drie keer per week. We kopen daarvoor met z’n allen massaal wasmiddel om onze kleren heerlijk te laten ruiken. Voor elk wasje is er wel een vloeibare of poeder variant te ...
De meesten van ons doen het waarschijnlijk wel: groente en fruit wassen voor we het opeten. Maar hoe zat het ook alweer? Heeft het echt zin en wat wassen we er dan wel en niet af?
Er is helaas alweer een seizoen voorbij, maar wat zijn we weer veel te weten gekomen. Over flesvoeding voor de kleine koters tot aan het voer wat we geven aan onze honden. Vind hieronder snelle lin...
In 'Vegan met Mandy' gaat Mandy Woelkens haar lekkerste vegan recepten met ons delen! Dit keer: 'Banana Pancakes'
Er is helaas alweer een seizoen voorbij, maar wat zijn we weer veel te weten gekomen. Over pannen in de keuken tot aan de wasverzachter bij ons thuis. Hieronder een eerste selectie van het afgelope...
Een van de krachtigste broeikasgassen is methaan. In gangbare melkveebedrijven heb je het over bijna een halve kilo methaan per koe per dag. Met het oog op klimaat moet dit naar beneden. Je kunt st...
Een tijd geleden zochten wij het voor je uit: Op Amstel en Brand pils staat groots gedrukt dat het ongefilterd is, maar op andere bieren zie je het nooit staan. Hoe zit dat?
Vind je kalkoen in de supermarkt dan is de kans groot dat ie zich voordoet als ander dier. Kalkoenham, kalkoenbacon, kalkoenshoarma, kalkoentournedos, kalkoenpastrami. Hoe komt kalkoen zo veelzijdig?
Vlees van de kalkoen vind je terug in de meest uiteenlopende producten. Je kunt er vleeswaren van maken die lijken op zowel vlees van de kip, varken en zelfs rund. Maar ook de naam van de grote vog...
Alle supermarkten passen marketingtrucs toe om jou als klant een bepaalde kant op te bewegen. Slimmigheden waar we met z’n allen intuinen. Maar welke trucs kloppen geld uit onze zakken en hoe kunne...
Je kan geen folder meer openslaan of de acties vliegen je om de oren. Eén actie spant de kroon: 1+1. Koop er een, krijg er een gratis. Hoe kunnen winkels een tweede artikel gratis weggeven?
Rond 1945 een zeldzaamheid maar anno 2021 is dit niet meer het geval. De bedwants lijkt op te komen in ons koude kikkerlandje. Iets opmerkelijks gezien het feit dat dit beestje het liefst zichzelf ...
Wasmachines leven langer met het bekende tabletje, maar geldt dat ook voor mensen? Wel als je de verkopers van waterfilters mag geloven.
Lood, virussen, asbest, chloor, stukjes chemo en zelfs hormonen. Al deze zaken zitten in onze wateren. Hoe kan dit? En is ons kraanwater dan wel veilig?
Een bakker bakt zijn brood van graan. Maar er zijn ook bakkers die brood bakken van méér graan. Hoeveel meer graan past er dan in een brood?
Meergranenbrood doet men denken aan een gezond brood. Vaak versiert met pitjes en zaden voor het uiterlijk en dat versterkende gevoel dat het goed is voor de mens. Een ander populair soort is volko...
Als een vis het MSC-keurmerk heeft, is de vangst in principe duurzaam. Maar met de makreel is iets vreemds aan de hand. In de supermarkt vinden we makreel mét het keurmerk naast die zonder het label.
Nog nooit werd wereldwijd zoveel vis gegeten als nu. Maar de almaar toenemende visconsumptie zorgt ook voor meer afval in de zee, veroorzaakt door het vangen van de vis. Per jaar belandt er dan ook...
Je hebt na een heerlijk avondje tafelen nog een beetje eten over, in welk materiaal bewaar je dit? Vaak grijpt men dan naar de rollen aluminiumfolie of plastic huishoudfolie. Maar welke is eigenlij...
In de aflevering van afgelopen donderdag werd duidelijk wat het doorfokken met een hond kan doen. Erfelijke ziektes en aandoeningen zijn hierin geen zeldzaamheid. Maar gelukkig worden er ook verbet...
Geen ras zo exotisch, of er valt wel een zak speciaal voer voor te kopen. Vanzelfsprekend, want heeft de kleine chihuahua niet heel andere eigenschappen dan de goedmoedige labrador?
Exotische dieren die soms wel duizenden kilometers afleggen om te genieten van de Noordzee en daar vervolgens ook blijven. Soms al wel bijna een eeuw lang. Dit klinkt als iets bijzonders, maar er k...
Wij kennen zeewier vooral van de sushi, maar het heeft veel meer potentie. Het wordt ook vaak het voedsel van de toekomst genoemd. Maar hoe zit dat eigenlijk? Gaan deze algen de planeet redden?
Topchef Joris Bijdendijk gaf in de uitzending al een aantal alternatieven voor de anti-aanbaklaag pan, ook wel de teflon pan genoemd. Deze pan kan giftig worden bij te hoge temperaturen. Maar wat z...
De Keuringsdienst las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Wat voor d...
Als borstvoeding niet kan of lukt, biedt de poedermelk voor in de fles uitkomst. Het schap puilt uit van verpakkingen. Maar wat is, afgezien van de sterk uiteenlopende prijzen, nou het verschil?
Kaas in je thee. Het klinkt niet meteen heel aantrekkelijk, maar is misschien toch minder goor dan het klinkt. Aardbeien-cream cheese, groene thee-mascarpone of oolong-cheddar. In Azië is cheese te...
De Keuringsdienst liet verschillende flesjes testen op de hoeveel CBD. Want hoeveel CBD zit er nou eigenlijk daadwerkelijk in?
De Keuringsdienst heeft weer wat nieuws in de winkels zien liggen: CBD. Van oliën tot crèmes en van kauwgom tot chocolade. We vragen ons wat het is, maar vooral: wat het doet.
De cannabisplanten van de plant ‘cannabis sativa’ zijn van grotere dienst dan men in eerste instantie zou vermoeden. In verschillende werkvelden en producten worden deze planten gebruikt als gronds...
De avocado is een miljardenindustrie voor Mexico. Het land is goed voor meer dan de helft van de wereldwijde export. En de vraag stijgt. Daarom storten Mexicaanse drugsbaronnen zich op de handel in...
Van oorsprong knakken knakworsten en als je goed zoekt zijn ze nog te vinden. Maar het merendeel knakt allang niet meer. Hoe komt dat eigenlijk?
Of je nou kleine of grote wasjes draait, met wasverzachters zorg je altijd voor zijdezachte kleding met een heerlijk geurtje. Maar wasverzachters zijn niet altijd even dier- en milieuvriendelijk ge...
De Keuringsdienst van Waarde kreeg een opmerkelijke mail van een kijker. Wasverzachter bevat dierlijk vet. Hoe is dat mogelijk, en vooral: waarom?
Vegan kaas als alternatief voor reguliere kazen. De supermarkten liggen er vol mee! Maar is het eigenlijk wel zo gezond?
Het is weer snertweer! Bij de winter hoort natuurlijk een lekkere kom oer-Hollandse snert. Heerlijke, stevige erwtensoep met rookworst. Maar is er eigenlijk een verschil tussen erwtensoep en snert?
In deze video is te zien hoe sterrenchef Syrco Bakker mosselen op een heerlijke klassieke manier bereidt.
In de aflevering is te zien hoe sterrenchef Syrco Bakker mosselen op een heerlijke klassieke manier bereidt. Ook zo'n zin gekregen? Hieronder vind je het recept. De eenheden ontbreken omdat Syrco v...
In de aflevering is te zien hoe sterrenchef Syrco Bakker mosselen op een heerlijke klassieke manier bereidt. Ook zo'n zin gekregen? Hieronder vind je het recept. De eenheden ontbreken omdat Syrco v...
We nemen de mossel onder de loep. We varen mee met een mosselvisser, die zich eigenlijk liever landbouwer op zee noemt. Alle mosselverwerkers zitten in Zeeland.
De gewone mossel (Mytilus Edulis) is de mossel die we aan de keukentafel, op het terras of in het restaurant eten. Deze mossel wordt namelijk ook wel de eetbare mossel genoemd. Maar hoe plant dit b...
De gewone mossel (Mytilus Edulis) is de mossel die we aan de keukentafel, op het terras of in het restaurant eten. Deze mossel wordt namelijk ook wel de eetbare mossel genoemd. Maar hoe plant dit b...
Een kersenrode biefstuk, een steenrode lamsbout, een rozerode varkenshaas en een lichtroze kipfilet. Bij de slagerij zie je een breed scala aan vleestinten, maar hoe komt vlees eigenlijk aan zijn k...
Je kan met vlugkokende pasta maar liefst 2 minuten tijd winnen aldus de verpakkingen. Maar hoe kan dit eigenlijk? Wat maakt vlugkokende pasta nou precies zou vlug? Mandy en Rens gingen voor je op pad!
Zoektocht naar een betere weerstand. Want wie wil dat nou niet tijdens een pandemie.
Soms lijkt het erop dat wanneer je vitaminepillen slikt het voor de wind gaat met je gezondheid. Vooral door de beloftes die gedaan worden op de etiketten. En omdat het supergezond lijkt nemen we e...
Soms lijkt het erop dat wanneer je vitaminepillen slikt het voor de wind gaat met je gezondheid. Vooral door de beloftes die gedaan worden op de etiketten. En omdat het supergezond lijkt nemen we e...
Dat je niet alles moet geloven wat op de verpakking staat weet je inmiddels wel. Zelfs het aangegeven gewicht kun je niet vertrouwen. Vooral bij voorverpakte, gerookte vis zouden we flink misleid w...
Een goed fles champagne doet doorgaans behoorlijk veel pijn in de portemonnee. Maar waarom is champagne relatief duurder dan andere wijn?
Er valt iets op: op verpakkingen geitenkaas zien we geiten mét en zonder hoorns. Heeft een geit nou hoorns of niet? Op een kinderboerderij met gehoornde en hoornloze geiten worden we niet veel wijzer.
De geit is naast het schaap en het paard het meest genoemde dier in de bijbel. Maar liefst 156 keer komt de geit voor en niet altijd even rooskleurig. Wat voor rol speelt de geit precies in de bijb...
Normaal maak je vitamine D aan door zonlicht. Maar in de wintermaanden is de zon te zwak, dus slikken we pilletjes. Maar hoe krijgen ze de zon in al die pilletjes?
We zien een plaatje van een enorm gespierde stier, een krachtpatser zo lijkt het. Maar waarom is die stier zo gespierd? De spieren zijn ontstaan door een genetisch foutje.
Rinse appelstroop in de supermarkt bevat amper appel. Vaak is wel 75% van je stroop gemaakt van suikerbiet. En dat zit hem in het woordje ‘rinse’. Hoe zit dat?
Tegenwoordig heeft een varken een rib meer en een aantal tepels extra. Die zijn nodig om meer biggetjes te kunnen dragen en voeden. We gaan ook op bezoek bij een spermastation.
De feestdagen zitten erop en heel Nederland heeft weer massaal hun gourmetstel opgeborgen. Het is een traditie in Nederland, maar waardoor zijn we eigenlijk zo massaal aan het gourmetten geslagen e...
Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit Italië overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap, handig verpakt met parmezaanse kaas.
Een avondje naar de bioscoop is eigenlijk niet compleet zonder een bakje popcorn. Het is de klassieke filmsnack. Maar hoe komt het dat we gepofte mais bij de film zijn gaan eten?
Ieder jaar in december zijn de kerstbomen niet aan te slepen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht en versierd. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Waar komt de traditi...
Het is de winterse lekkernij bij uitstek: De oliebol. Tijdens de feestdagen krijgen we er geen genoeg van, maar waar komt hij vandaan? En waarom eten we ze vooral tijdens de koudste en donkerste da...
We tuigen de kerstboom op, delen cadeautjes uit en zijn extra lief voor elkaar. Ook voor het kerstdiner pakken we graag uit. In het zuiden des lands is het konijntje favoriet voor in de pan.
In de Chinese provincie Sichuan is het een echte delicatesse: konijnenhoofdjes gestoofd in een pittige saus. En met dit recept zet jij dit speciale gerecht ook op tafel tijdens de feestdagen.
Wild is een interessante optie als je eens iets anders wil proberen of als je iets speciaals op tafel wil zetten als je gasten te eten krijgt. Maar (wilde) dieren kunnen ziektedragers zijn. Op een ...
In de Chinese provincie Sichuan is het een echte delicatesse: konijnenhoofdjes gestoofd in een pittige saus. En met dit recept zet jij dit speciale gerecht ook op tafel tijdens de feestdagen.
De goedheiligman ziet er altijd piekfijn uit in zijn tabberd met mooie baard. Net als zijn hulpsinterklazen. Maar hoe doen die laatsten dat toch, zo'n zelfde coupe krijgen als Sinterklaas?
In Nederland dragen ongeveer 1,9 miljoen mensen lenzen. Zij gebruiken lenzenvloeistof om ze schoon te houden. Deze vloeistof bestaat voor het overgrote deel uit water met een beetje zout. Maar de p...
Koek en ander lekkers, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen als het aan de koekenbakkers ligt. En daarom zijn er nu koekjes waar je al van kunt genieten als je pas zes maanden oud bent.
Niemand heeft koekjes nodig en een baby al helemaal niet, bleek uit onze uitzending over babykoekjes. Maar ook de producenten van potjes babyvoeding maken er soms een potje van, volgens onderzoek v...
Niemand heeft koekjes nodig en een baby al helemaal niet, bleek uit onze uitzending over babykoekjes. Maar ook de producenten van potjes babyvoeding maken er soms een potje van, volgens onderzoek v...
De runderen die als natuurvlees eindigen in de winkel hebben veel ruimte, lopen het grootste deel van het jaar buiten en ook de kalfjes mogen bij hun moeder blijven tot ze groot genoeg zijn om op e...
Natuur op een broodje of de wildernis op je bord, nu verkrijgbaar bij het tankstation en de betere slager: natuur- en wildernisvlees.
De runderen die als natuurvlees eindigen in de winkel hebben veel ruimte, lopen het grootste deel van het jaar buiten en ook de kalfjes mogen bij hun moeder blijven tot ze groot genoeg zijn om op e...
Het oerrund is de voorvader van alle gedomesticeerde koeien die wij houden voor melk en vlees. In 1627 stief het laatste exemplaar van dit iconische beest. Sinds 2008 probeert men met een fokprogra...
Het oerrund is de voorvader van alle gedomesticeerde koeien die wij houden voor melk en vlees. In 1627 stief het laatste exemplaar van dit iconische beest. Sinds 2008 probeert men met een fokprogra...
Het is de meest exclusieve vorm van thee: de witte thee. De thee wordt een keer per jaar geplukt, van de meest verse blaadjes. Bijzonder zou je denken, en toch ligt de supermarkt er vol mee.
Als je dacht dat witte thee duur was, dan heb je het mis. Sommige soorten thee gaan en gingen voor astronomische bedragen over de toonbank. De duurste kost zelfs meer dan een miljoen euro per kilo!...
We gaan kijken hoe alcoholvrij bier wordt gebrouwen en alcoholvrije gin wordt gestookt. En we nemen de proef op de som met Tim Knol.
Het wordt volgens het Nationaal Bieronderzoek* steeds populairder en je kan het in steeds meer cafés en winkels krijgen: alcoholvrij bier.
Pindakaas wordt vaak gezien als iets typisch Nederlands. Er zijn dan ook weinig landen ter wereld waar per hoofd van de bevolking zoveel pindakaas gegeten wordt als hier. Het smeuïge goedje is echt...
Het lijkt simpel, je koopt een stuk kaas in de winkel en als je het 12 maanden laat liggen, wordt het vanzelf oude kaas. Maar in de koelkast gaat het vroeg of laat schimmelen. Dus hoe kun je dan ze...
Collageen is het nieuwe wondermiddel. Je kunt het slikken, smeren en zelfs door je koffie roeren voor een betere huid. Wat is het? Eén ding weten we zeker: het is duur.
Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Het heeft talloze functies en je lijft maakt het zelf aan. Maar na een bepaalde leeftijd neem die aanmaak af. Hoe kun je dat voorkomen en ...
Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Het heeft talloze functies en je lijft maakt het zelf aan. Maar na een bepaalde leeftijd neem die aanmaak af. Hoe kun je dat voorkomen en ...
Het optreden van Teun van de Keuken in Jinek en de uitzending over microplastics van de Keuringsdienst hebben behoorlijk wat los gemaakt. De cijfers van de Beat the Microbead-app die Teun noemde, z...
Iedereen heeft tientallen spullen die gemaakt zijn van plastic. Het device waarop je dit verhaal leest bevat hoogstwaarschijnlijk ook plastic. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?
De redactie is op een opmerkelijk artikel gestuit. Er zouden kleine stukjes plastic in onze make-up en verzorgingsproducten zitten.
Het optreden van Teun van de Keuken in Jinek en de uitzending over microplastics van de Keuringsdienst hebben behoorlijk wat los gemaakt. De cijfers van de Beat the Microbead-app die Teun noemde, z...
Iedereen heeft tientallen spullen die gemaakt zijn van plastic. Het device waarop je dit verhaal leest bevat hoogstwaarschijnlijk ook plastic. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?
Dat er microplastics zitten in het Nederlandse drinkwater weten we. Gemiddeld een per liter volgens onderzoekers van drie Nederlandse universiteiten. Is dat een gevaar voor de volksgezondheid? De g...
Dat er microplastics zitten in het Nederlandse drinkwater weten we. Gemiddeld een per liter volgens onderzoekers van drie Nederlandse universiteiten. Is dat een gevaar voor de volksgezondheid? De g...
De meesten van ons doen het waarschijnlijk wel: groente en fruit wassen voor we het opeten. Maar heeft het echt zin en wat wassen we er dan wel en niet af?
Thee is niet zomaar thee meer, thee heeft tegenwoordig een nut. De Keuringsdienst dompelt zich onder.
Hoewel thee oorspronkelijk uit China komt, zijn er weinig volken die zich meer vereenzelvigd hebben met het drinken van thee dan de Engelsen. En dat doen ze op hun eigen karakteristieke manier: met...
Wilde rijst is een populair alternatief voor gewone witte rijst geworden de laatste jaren. Maar wat is het? Is het echt wild en hoe kan het dan in zulke grote hoeveelheden geëxporteerd worden?
De Keuringsdienst houdt het hoofd koel, ziet hoe ambachtelijk ijs in ijssalons wordt gemaakt, en ontdekt dat het inderdaad verrassend vaak lijkt op het ijssalon ijs uit de supermarkt.
We hebben ontzettend veel snacks in Nederland, maar een van de spraakmakendste moet toch wel patatje of frietje oorlog zijn. Meerdere namen zijn in het verleden bedacht om het woordje oorlog te ver...
In onze agrarische sector werken duizenden arbeidsmigranten. Worden daar wel alle regels gevolgd en mensen juist betaald? De Keuringsdienst gaat op onderzoek in eigen land.
Lage lonen, onmogelijke roosters, onhaalbare targets en hutje mutje wonen in te krappe huurwoningen. Dit zijn omstandigheden waar de Nederlander zijn neus voor ophaalt. Daarom worden arbeidsmigrant...
Lage lonen, onmogelijke roosters, onhaalbare targets en hutje mutje wonen in te krappe huurwoningen. Dit zijn omstandigheden waar de Nederlander zijn neus voor ophaalt. Daarom worden arbeidsmigrant...
In de uitzending over eendagshaantjes, zag je dat veel van deze kuikentjes diervoer voor dierentuinen worden. Maar hoe komen dierentuinen aan de rest van het eten voor hun dieren? De Keuringsdienst...
Wat gebeurt er eigenlijk met de gedode eendagskuikens?
Haankuikens worden meestal binnen een dag vergast en gebruikt als voer voor dierentuinen. Maar wat gebeurt er met jonge stieren, bokjes en beren? Eten we die wel op of belanden zij ergens anders op...
Haankuikens worden meestal binnen een dag vergast en gebruikt als voer voor dierentuinen. Maar wat gebeurt er met jonge stieren, bokjes en beren? Eten we die wel op of belanden zij ergens anders op...
Door de jaren heen hebben we veel recepten mogen delen, sommigen van erkende chefs, anderen van minder bekende koks. Dit zijn de vijf populairste recepten ooit van de Keuringsdienst.
Wat doen veehouders om het risico op dierziekten te beperken? We bezoeken verschillende boeren en een viroloog die er ieder hun eigen ideeën over hebben.
Een pandemie zoals we nu hebben met het coronavirus, zou net zo goed in ons land kunnen beginnen. Nederland is namelijk een van de grootste hotspots voor uitbraken van dierziektes ter wereld. Ste...
Een pandemie zoals we nu hebben met het coronavirus, zou net zo goed in ons land kunnen beginnen. Nederland is namelijk een van de grootste hotspots voor uitbraken van dierziektes ter wereld. Ste...
Zoals je eerder hebt kunnen lezen heeft een groene tuin veel voordelen. Een daarvan is dat je bij kan dragen aan de biodiversiteit in Nederland door insecten en vogels naar je tuin te lokken. Maar ...
De Keuringsdienst gaat tuinieren en heeft mest nodig. In het tuincentrum is de keuze enorm: aparte mest voor rozen, rododendrons, bloemen, gras, bomen met vruchten en bomen zonder vruchten.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen heeft een groene tuin veel voordelen. Een daarvan is dat je bij kan dragen aan de biodiversiteit in Nederland door insecten en vogels naar je tuin te lokken. Maar ...
Ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is betegeld. En met de warmere zomers van de laatste jaren is dat helemaal niet gunstig. In een tuin met tegels blijft de warmte hangen, terwijl ve...
Ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is betegeld. En met de warmere zomers van de laatste jaren is dat helemaal niet gunstig. In een tuin met tegels blijft de warmte hangen, terwijl ve...
We zijn de afgelopen 17 jaar veel te weten gekomen over de zin en onzin van ons voedsel. Dit zijn volgens ons de bizarste onthullingen van de Keuringsdienst van Waarde.
De Schijf van Vijf, wie is er niet groot mee geworden? Bijna elke Nederlander kent de naam wel. Maar hoe is hij ooit in het leven geroepen? En hoe is hij in de loop der jaren veranderd?
Nieuw bij de slager: kippenvlees dat vrij is van antibiotica. Dat lijkt goed nieuws, maar hoe zit het dan met het andere kippenvlees, zit daar wel antibiotica in?
Adam en Eva deden het al, slapen in de natuur. Het is de nieuwste oplossing voor ieder slaapprobleem, volgens de beddenindustrie.
Op verschillende merken kaas prijkt de term 'natuurgerijpt'. Maar wat betekent dat? Is er dan ook zoiets als onnatuurlijk gerijpt?
Zuurdesem gaat als zoete broodjes over de toonbank. Bijna overal te krijgen, ietsje anders en ook ietsje duurder. Brood zoals het vroeger was.
Het is vet en zit aan een varken. Bacon, ontbijtspek of pancetta. Het ene kost een schijntje, het ander is weer schreeuwend duur. Maar wat is het verschil?
Afgelopen zomer werd het weer volop gedronken op menig terras. Rosé. Een speciale wijn gemaakt op basis van blauwe druiven. Maar de Keuringsdienst zag iets geks.
Stokbrood. Of zoals de Fransen zeggen, baguette. Iedere supermarkt bakt ze tegenwoordig vers in de winkel af. Maar toch zit er veel verschil tussen de broden. De ene baguette is de andere niet.
Iedereen kent wel de varkenshaas of ossenhaas. Een exclusief en mals stukje vlees. Maar er duiken steeds meer haasjes op in het supermarktschap. Van de kip, zalm, forel, kalkoen of kabeljauw.
De Keuringsdienst wil weten wat zeevruchten zijn en stuit op iets geks. Want wie een zak fruits de mer koopt vindt vaak alle zeven wereldzeeën terug in één verpakking.
Zonder potgrond geen kamerplant. Maar waar komt die potgrond vandaan? Het blijkt dat potgrond afgegraven wordt uit kwetsbare natuurgebieden en daardoor een stuk minder groen is dan je zou denken. H...
In een kaassoufflé zit amper echte kaas. Maar wat zit er dan wel in? De Keuringsdienst zocht het uit!
Wie weinig geduld heeft om kippensoep te maken gebruikt bouillonblokjes. Maar bij de productie van die blokjes komt er vaak amper kip aan te pas. Dus hoe krijgen die bouillonblokjes dan toch hun be...
Veel consumenten zien liever geen E-nummers in hun eten. Daarom vervangen producenten E-nummers door gezond klinkende alternatieven die vaak exact dezelfde stof bevatten. Zo ontstaat een cleanlabel.
Inktvisringen gemaakt van varkensanussen bleek een hoax. Maar waar worden inktvisringen dan wel van gemaakt? En Hoe zie je het verschil tussen echte en namaak calamares?
Het hele jaar door zijn de viskramen ermee versierd: de posters die ons vertellen dat de Hollandse Nieuwe weer is aangeland.
Een groot chocolademerk beweert dat haar chocolade gemaakt wordt met Alpenmelk. De Keuringsdienst zoekt, en vindt inderdaad dappere koeien die zonder hoogtevrees de bergtoppen afgrazen.
Omdat cafés en restaurants zijn gesloten, blijven veel boeren over met hun groenten en fruit. We spreken een boer die met een miljoen kilo frietaardappelen over zit.
Alcohol lijkt op dit moment belangrijker dan ooit. Niet per se om de verveling van het binnen zitten tegen te gaan, maar vooral als desinfectiemiddel. De flesjes zijn niet aan te slepen. Maar hoe o...
‘Met ibuprofen ben je sneller van je pijnklacht af dan bij paracetamol’, lijkt de algemene mening als je het internet afstruint. Maar klopt dat wel? Want wat is nou precies het verschil en wanneer ...
Véél reacties na de aflevering over tomaat in blik. Er werden Kamervragen gesteld. Hoe kan het dat er uitbuiting bestaat in de tomatenteelt in Europa en dat die blikken gewoon in de supermarkt liggen?
April is de tijd dat onder andere aardbeien en asperges geoogst worden in Europa. Normaal wordt een leger aan gastarbeiders gemobiliseerd om de vruchten te plukken en de asperges te steken. Maar de...
In het vervolg op de uitzending over tomaten in blik zag je opnieuw de mensonterende omstandigheden waarin al dan niet illegale Afrikaanse migranten leven en werken in Italië. Volgens The Guardian ...
Na 'tomaat in blik' kregen we véél reacties. Ook werden er Kamervragen gesteld. Hoe kan het dat er uitbuiting bestaat in de tomatenteelt in Europa en dat die blikken gewoon in de supermarkt liggen?
Zowel in 2018 als 2019 breken er branden uit in een tentenkamp voor arbeidsmigranten in San Ferdinando in het zuiden van Italië. In totaal komen daarbij vier mensen om en raken veel arbeiders gewon...
In het Midden-Oosten kennen ze maar één hummus. Deze bestaat uit minstens 75% kikkererwten, tahin, kookvocht en wat zout. Maar in de Nederlandse supermarkten heb je talloze soorten en smaken. Hoe k...
Essentiële oliën zouden therapeutische en zelfs geneeskrachtige effecten hebben. Maar wetenschappelijk bewijs voor hun werking is er nauwelijks. Hoe zit dat en wat zijn essentiële oliën dan precies?
De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever bruine dan witte. En er is nog iets geks.
De productie van natuurlijke sojasaus duurt zo'n twee jaar. Om dat proces te versnellen gebruiken sommige fabrikanten een handig trucje. Maar daarbij komt wel de kankerverwekkende stof 3-MCPD vrij!...
De Keuringsdienst spant zich in en gaat op zoek naar proteïne in de supermarkt, ziet hoe proteïne wordt gewonnen uit de ordinaire kikkererwt en maakt een proteïnebom waar je u tegen zegt.
Eiwitten zijn één van de belangrijkste bouwstoffen voor ons lichaam. Het zorgt voor de opbouw en het herstel van onze spieren en zijn ook onmisbaar voor ons haar, nagels en huid. Maar hoe werkt dat...
Om een liter olie te maken heb je ongeveer 2,5 kilo aan zonnebloempitten nodig, maar een kilo pitten kost tussen de 5 en 20 euro terwijl je voor een liter olie maar een euro betaald! Hoe zit dat pr...
Iedereen heeft inmiddels wel begrepen dat goed je handen wassen kan helpen beschermen tegen het coronavirus. De afgelopen weken werden de schappen met handgel en handzeep daarom helemaal leeg getro...
In de biologische veeteelt is het belangrijk dat het dier zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Maar hoe zit het met de biologische kweek van vis?
Vis is een bekende bron van omega 3-vetzuren die onder andere helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Vaak halen we deze zuren dus uit vis en de vis in Nederland die het meest gegeten wo...
Verse pangafilet is drie tot vier keer zo duur als diepvries. Maar er bestaat helemaal geen verse panga in de Nederlandse winkels! Al deze vis wordt diepgevroren geëxporteerd. Hoe zit dat?
De keuze is reuze als je voor het ontbijtschap staat maar wat moet je nou kiezen? De Keuringsdienst wil weten wat het verschil is tussen muesli, krokante muesli, cruesli en granola.
De prijzen voor granola kunnen aardig oplopen tot wel veertig euro per kilo. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld om zelf te maken. Met dit recept betaal je nooit meer de hoofdprijs voor een kommetj...
Om van achterham beenham te maken gebruiken sommige fabrikanten een prothese om de vorm van het bot in hun ham te krijgen. En vaak zijn de hammen nog aan elkaar gelijmd ook! Hoe zit dat en mag dat ...
Zoethout is bijzonder hout. Het smaakt heerlijk en zou ook nog goed zijn voor de gezondheid. Maar welke plant produceert zulke zoete stokjes? En kloppen de gezondheidsclaims over zoethout wel?
Brood, daar zit wat in! Maar wat precies? De Keuringsdienst gaat een brood bakken, en wil weten welke ingrediënten daarvoor nodig zijn.
Zelf brood bakken is heel makkelijk. In de aflevering over broodmix kon je al zien hoe Ersin samen met kok Yvette van Boven brood bakt, maar dat is de korte versie. Met deze instructievideo kan je ...
Zelf brood bakken is heel makkelijk. In de aflevering over broodmix kon je al zien hoe Ersin samen met kok Yvette van Boven brood bakt, maar dat is de korte versie. Met deze instructievideo kan je ...
Met deze instructievideo kan je straks in acht simpele stappen helemaal zelf je brood bakken!
Geiten en koeien eten in principe hetzelfde: gras. Maar toch is geitenkaas altijd wit en kaas van een koe altijd geel. Hoe zit dat nou precies?
Snij varkensvlees aan reepjes, doe er wat kruiden over en voilà, je hebt döner, shoarma of gyros. Maar wordt döner of shoarma wel van varkensvlees gemaakt?
Ben Cohen is een begrip in Amsterdam en niet zonder reden. De geboren Israëliër is namelijk de uitvinder van de knoflooksaus zoals wij die kennen en de reden dat wij massaal knoflooksaus op ons bro...
De bekendste Macarons ter wereld komen van patisserie Ladurée. Sinds de opening in 1862 is deze zaak met zijn macarons een bekend fenomeen in Parijs. Maar buiten Frankrijk kent niemand het. Dat geb...
De Keuringsdienst stuit op een juweel in de gebaksvitrine. De macaron verovert onze harten én onze portemonnee.
Het moderne recept van de macaron is nog geen eeuw oud en komt uit Frankrijk. Maar de voorgeschiedenis van het koekje is lang. De voorloper van de lekkernij zou een Arabische oorsprong hebben en vi...
De Keuringsdienst van Waarde legt Beter Welzijn langs de lat.
Het grootste deel van de Nederlandse legkippen leeft in een scharrelsysteem. Maar veel kippen hokken nog steeds in zogenaamde verrijkte kooien en koloniekooien. Hoe zit dat en wat zijn de verschill...
De verslaggevers van de Keuringsdienst van Waarde lezen een verontrustend bericht: Italiaanse tomaten in blik worden onder erbarmelijke omstandigheden geplukt door migranten.
Tegenwoordig koop je speciale opschuimmelk voor de beste cappuccino of latte. Maar waarom is dit zoveel beter dan gewone ouderwetse melk uit het versvak? Duurder is het in elk geval.
Dat de hedendaagse cappuccino een Italiaanse uitvinding is, is algemeen geaccepteerd. Maar de Italianen waren niet de eersten die melk in hun koffie deden. Dus hoe kon het dan dat de Italianen uite...
Hoe waan je je in de natuur, midden in een Nederlandse nieuwbouwwijk? Door te slapen op een 'natuurlijk matras'. We zoeken uit hoe natuurlijk dat natuurlijk slapen is en welk prijskaartje eraan hangt.
Het oudste matras ooit is 77.000 oud en bestond uit bladeren. Met natuurmatrassen lijken we weer terug te willen naar de natuur. Maar hoe zijn we hier gekomen? De Keuringsdienst over de geschiedeni...
Hollanders houden van Spanje, en in Spanje houden ze van paella. Om de smaak van Spanje ook in Nederland in huis te halen eten we aan de keukentafel maar wat graag deze Spaanse klassieker.
Paella is tegenwoordig bijna synoniem voor Spanje. Maar het waren de Romeinen en de Moren die de belangrijkste bijdragen leverden voor het ontstaan van het gerecht. Hoe is dat zo gekomen en hoe kom...
Het is een bijzonder visje, hij heeft een huid van paneermeel en hij zwemt het liefst in de frituur. De lekkerbek.
Een lekkerbek kan van veel verschillende vissen gemaakt worden. Een groot aantal daarvan komt uit de Noordzee. Dit jaar moet de visvangst in de Noordzee 100% duurzaam zijn, maar vorig jaar was dat ...
Een lekkerbek kan van veel verschillende vissen gemaakt worden. Een groot aantal daarvan komt uit de Noordzee. Dit jaar moet de visvangst in de Noordzee 100% duurzaam zijn, maar vorig jaar was dat ...
Alle bananen in de Nederlandse supermarkten zijn van hetzelfde ras, maar de prijzen zijn niet hetzelfde. Hoe zit dat? En waarom hebben we eigenlijk maar één bananensoort?
Rundvlees met exotische namen. De Keuringsdienst wil weten wat voor vlees we in de kuip hebben.
Meer winst voor de kroegbaas, minder bier voor jou. In de horeca zijn tegenwoordig glazen in omloop die lijken op vaasjes, maar de inhoud van een fluitje hebben. Hoe zit dat? De Keuringsdienst kij...
Belgische chocolade staat bekend als de beste chocolade ter wereld. Maar wat maakt het zo goed? Is het de chocola of is het de marketing?
Het zit in hippe flesjes, ordinair in blik én in luxe champagneflessen met kurk: cider. Een flexibel appeldrankje dat zich op allerlei manieren laat maken.
Appelcider in de supermarkt is niet altijd wat het lijkt, maar gelukkig kan je het ook makkelijk zelf maken! Wij kregen het recept van Sebastian Landaeus en Nina Lausecker uit het boek Kefir & Komb...
Echte balsamico moet minstens 12 jaar rijpen en vind je niet voor minder dan € 50,- voor 100ml. Gek genoeg kun je in de supermarkt een fles balsamico kopen voor een paar euro. Hoe zit dat?
Zoveel mensen zoveel wensen, en even zoveel soorten ham in de supermarkt. Maar de populaire Yorkham torent qua prijs wel opvallend hoog boven de andere hammen uit.
Ham komt in principe van de achterpoten van een varken. Toch is er onder andere beenham, achterham en schouderham. Hoe zit dat en wat is het verschil?
Ham komt in principe van de achterpoten van een varken. Toch is er onder andere beenham, achterham en schouderham. Hoe zit dat en wat is het verschil?
In de winkel liggen tegenwoordig avocado’s die 'ready to eat' zouden moeten zijn. Maar toch zijn ze vaak of te hard of te zacht. Hoe zit dat? En hoe vind je dan de perfect rijpe avocado?
Het is bijna pakjesavond. De tijd van pepernoten, cadeautjes en bezoeken van de Goedheiligman, die er altijd piekfijn uitziet in zijn tabberd met mooie baard. Net als zijn hulpsinterklazen.
Sinterklaas herken je niet alleen aan zijn prachtige baard, maar natuurlijk ook aan zijn mantel, mijter en staf. Maar wat is dat voor kleding en waarom draagt hij het?
Sinterklaas herken je niet alleen aan zijn prachtige baard, maar natuurlijk ook aan zijn mantel, mijter en staf. Maar wat is dat voor kleding en waarom draagt hij het?
Een liter havermelk kost bijna vier keer zo veel als een liter koemelk. Maar de ingrediënten zijn heel veel water en een beetje haver, dus waar komen die kosten dan vandaan?
We kennen allemaal het bijbelverhaal van Eva die van de verboden appel eet of het sprookje van Sneeuwwitje die een hap neemt van de giftige appel. Maar de appel komt in nog veel meer mythische verh...
Er is iets geks aan de hand: de kiloprijzen van appels lopen enorm uiteen. Is de ene appel dan zoveel lekkerder dan de andere? We vergelijken appels met appels.
We kennen allemaal het bijbelverhaal van Eva die van de verboden appel eet of het sprookje van Sneeuwwitje die een hap neemt van de giftige appel. Maar de appel komt in nog veel meer mythische verh...
In Nederland alleen al hebben we zoveel keuze uit appels dat het lastig is om ze uit elkaar te houden. Daarom heeft de Keuringsdienst tien bekende appels op een rij gezet met hun eigenschappen. Nu ...
Kombucha staat opeens overal in de koeling. Het mysterieuze drankje zou niet alleen lekker zijn, maar ook ontzettend goed zijn voor de gezondheid. Maar wat is het precies? En kloppen die gezondheid...
De Keuringsdienst steekt zijn neus in de oven en ontdekt dat vloerbrood niet altijd een vloer gezien hoeft te hebben.
De meesten van ons eten elke dag brood. Je zou dus denken dat we er wel wat vanaf weten. Maar is dat ook zo? De Keuringsdienst heeft vijf feitjes over brood op een rij gezet die je waarschijnlijk n...
Opeens lagen ze weer in de winkel, uien met op het label: Nieuwe oogst. Maar hoe nieuw zijn deze uien en hoe oud zijn de uien zonder dat etiket dan? En hoe kan het dat ze zo lang goed blijven?
De verslaggevers lezen een verontrustend bericht: Italiaanse tomaten in blik worden onder erbarmelijke omstandigheden geplukt door migranten.
De verslaggevers lezen een verontrustend bericht: Italiaanse tomaten in blik worden onder erbarmelijke omstandigheden geplukt door migranten.
Als je zelf een broodje belegt met tomaat, word je boterham doorweekt. Hoe kan het dan dat voorverpakte sandwiches met tomaat altijd droog blijven?
Veel gerechten uit de Mexicaanse keuken hebben de afgelopen jaren de oversteek naar Europa gemaakt. Maar wat is nou precies het verschil tussen bijvoorbeeld tortilla’s, quesadilla’s en enchilada’s ...
De Keuringsdienst komt met een nieuwe webserie: KVWeetjes. Nieuwe onderwerpen en nieuwe verslaggevers: Nathan en Rens. Elke woensdag 15:00 op Facebook en YouTube!
Een kijker heeft een merkwaardige ontdekking gedaan: nacho- en tortillachips van hetzelfde huismerk hebben dezelfde ingrediënten, maar toch zijn de nachochips veel duurder.
Veel gerechten uit de Mexicaanse keuken hebben de afgelopen jaren de oversteek naar Europa gemaakt. Maar wat is nou precies het verschil tussen bijvoorbeeld tortilla’s, quesadilla’s en enchilada’s ...
De geschiedenis van de Mexicaanse keuken is al duizenden jaren oud. Veel van de basis ingrediënten die je nu nog terugziet in Mexico, werden toen al gebruikt door de Maya’s. Hoe is dat zo gekomen? ...
De geschiedenis van de Mexicaanse keuken is al duizenden jaren oud. Veel van de basis ingrediënten die je nu nog terugziet in Mexico, werden toen al gebruikt door de Maya’s. Hoe is dat zo gekomen? ...
We zitten massaal aan de omega 3-capsules. Het zou goed zijn voor de gezondheid. Maar is dat wel zo? En van welke vis komt de visolie in onze pilletjes eigenlijk?
De kefir in de supermarkt bevat vaak geen gisten en is daardoor eigenlijk geen echte kefir. Maar in onze uitzending werd duidelijk dat je het met je eigen korrels prima zelf kan maken. Daarom vroeg...
Ten onrechte kan in deze aflevering de indruk zijn ontstaan dat het door ons geteste product Arla Biologische Kefir geen gist bevat en daarmee geen kefir is. Het enige product uit ons onderzoek dat...
De kefir in de supermarkt bevat vaak geen gisten en is daardoor eigenlijk geen echte kefir. Maar in onze uitzending werd duidelijk dat je het met je eigen korrels prima zelf kan maken. Daarom vroeg...
We hadden al karnemelk, yoghurt en kwark. Maar sinds kort is er ook Skyr en Kefir. Wat is nou precies het verschil tussen al deze zuur smakende zuivelproducten?
We hadden al karnemelk, yoghurt en kwark. Maar sinds kort is er ook Skyr en Kefir. Wat is nou precies het verschil tussen al deze zuur smakende zuivelproducten?
Nieuw bij de slager: kippenvlees dat vrij is van antibiotica. Dat lijkt goed nieuws, maar hoe zit het dan met het andere kippenvlees? Zit daar wel antibiotica in?
Zowel in de moderne geneeskunde als in de vleesindustrie kunnen we niet zonder antibiotica. Maar wat is het eigenlijk en hoe komen we eraan?
Veel supermarkten zijn de afgelopen jaren overgestapt op een nieuwe basiskip: De kip van morgen. Want de plofkip moest de winkel uit. Maar wat betekent dat nou voor de kip die jij in de supermarkt ...
Zowel in de moderne geneeskunde als in de vleesindustrie kunnen we niet zonder antibiotica. Maar wat is het eigenlijk en hoe komen we eraan?
Veel supermarkten zijn de afgelopen jaren overgestapt op een nieuwe basiskip: De kip van morgen. Want de plofkip moest de winkel uit. Maar wat betekent dat nou voor de kip die jij in de supermarkt ...
Een groot chocolademerk beweert dat haar chocolade gemaakt wordt met Alpenmelk. De Keuringsdienst zoekt, en vindt inderdaad dappere koeien die zonder hoogtevrees de bergtoppen afgrazen.
De Alpen kun je op verschillende manieren definiëren en Alpenmelk dus ook. De EU neemt de Alpen ruimer dan Zwitserland en ook de Duitse melkindustrie in Beieren houdt er een ruim Alpengebied op na....
De Alpen kun je op verschillende manieren definiëren en Alpenmelk dus ook. De EU neemt de Alpen ruimer dan Zwitserland en ook de Duitse melkindustrie in Beieren houdt er een ruim Alpengebied op na....
Brood kleuren is niet alleen weggelegd voor de professionals. Met dit recept van Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven maak je zelf zwart stokbrood in je eigen oven. En nee, dat is geen kwestie va...
Waldkorn blijkt een Nederlandse uitvinding. Het is een merkbrood dat vooral bestaat uit witte bloem, vermomd in een donkerbruin Duits jasje.
Het botert van oudsher al goed tussen de boterham en de Nederlander. De boterham met kaas is eerder dit jaar zelfs officieel uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Maar hoe is dat zo ontstaan? Hoe kome...
Het botert van oudsher al goed tussen de boterham en de Nederlander. De boterham met kaas is eerder dit jaar zelfs officieel uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Maar hoe is dat zo ontstaan? Hoe kome...
Wat heeft de streek eigenlijk met streekproducten te maken? Is het gemaakt volgens traditioneel lokaal recept, of is het daar geproduceerd? We gaan op zoek naar de oorsprong van lokale traktaties.
Eerlijke producten, geteeld, gebrouwen of gekweekt in een idyllische streek. Nederland heeft veel mooie streekproducten. Daarom vroegen wij aan René de Bruin van keurmerk Erkend Streekproduct naar ...
Eerlijke producten, geteeld, gebrouwen of gekweekt in een idyllische streek. Nederland heeft veel mooie streekproducten. Daarom vroegen wij aan René de Bruin van keurmerk Erkend Streekproduct naar ...
Whisky, Whiskey, Bourbon, Scotch, Single Malt. Whisky is er in veel verschillende namen, soorten en smaken. Maar wat is nou precies het verschil?
We bezoeken verschillende boeren, een melkfabriek én de bedenkers van het nieuwe keurmerk 'On the way to PlanetProof' van Friesland Campina voor opheldering.
PlanetProof, Beter Leven of weidemelk. Tegenwoordig zijn er bijna net zoveel verschillende keurmerken als pakken. Maar wat betekent elk keurmerk? En welk keurmerk kies je als je de planeet wil redd...
PlanetProof, Beter Leven of weidemelk. Tegenwoordig zijn er bijna net zoveel verschillende keurmerken als pakken. Maar wat betekent elk keurmerk? En welk keurmerk kies je als je de planeet wil redd...
Hard en zacht water lijken als twee druppels water op elkaar. Maar in hard water zit (te) veel calcium en magnesium. Om hard water weer zacht te maken kun je daarom een waterontharder kopen. Maar i...
De Keuringsdienst gaat op zoek naar de oorsprong van onze croissants en neemt in Frankrijk de Nederlandse broodjes eens stevig onder de loep.
Als je aan croissants denkt, denk je aan Frankrijk. De Fransen hebben het deegrolletje tot een kunst verheven. Gek genoeg hebben ze de croissant niet uitgevonden. Maar wie dan wel? En hoe zijn de F...
Het hele jaar door zijn de viskramen ermee versierd: de posters die ons vertellen dat de Hollandse Nieuwe weer is aangeland. Maar wanneer is die Hollandse Nieuwe nou echt nieuw?
Dit jaar werd op 12 juni het eerste vaatje haring voor € 95.500,- verkocht. De traditionele opening van het nieuwe haringseizoen op vlaggetjesdag. Maar hoe is eigenlijk vlaggetjesdag ontstaan?
Dit jaar werd op 12 juni het eerste vaatje haring voor € 95.500,- verkocht. De traditionele opening van het nieuwe haringseizoen op vlaggetjesdag. Maar hoe is eigenlijk vlaggetjesdag ontstaan?
Wiet ligt niet bij de drogisterij in de schappen. Maar olie van de hennepplant wel. Deze zou namelijk allerlei kwaaltjes kunnen verhelpen. Maar waar komt die olie vandaan?
Op de verpakking staat een glanzende Jonagold of Granny Smith. Maar in werkelijkheid kunnen er wel honderd verschillende soorten appels in je appelsap zitten. Ook appels die er niet zo fris uit zie...
Voor vegetarische kaas wordt vegetarisch stremsel gebruikt. Maar voor de productie van melk moeten er altijd kalfjes sterven. Ook voor de melk die wordt gebruikt om vegetarische kaas te maken. Dus ...
Supermarkten gebruiken thee van lage kwaliteit om de prijs te drukken. En dat proef je. Maar daar hebben de producenten iets op bedacht. Om smaakloze thee smaak te geven stoppen ze mysterieuze korr...
De anaalklier van een bever in jouw vanille-ijs? Bevers hebben een klier bij hun anus waarmee ze een zoet luchtje verspreiden. Dit goedje staat bekend als bevergeil en wordt gebruikt als smaakstof ...
De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever bruine dan witte eieren.
Het is het allerduurste wat je kan vinden in de supermarkt: saffraan. Wat maakt deze specerij zo peperduur? En zijn alle rode sprietjes wel echt wat ze zeggen te zijn?
De Keuringsdienst gaat op zoek naar vruchten uit zee.
In onze eigen Noordzee zitten genoeg lekkere zeevruchten. Zoals chef Joost Deurloo liet zien in onze uitzending kan je daar heerlijke gerechten mee maken. En nu kun dat je zelf ook, want hij heeft ...
In onze eigen Noordzee zitten genoeg lekkere zeevruchten. Zoals chef Joost Deurloo liet zien in onze uitzending kan je daar heerlijke gerechten mee maken. En nu kun dat je zelf ook, want hij heeft ...
De Keuringsdienst gaat op zoek naar groenten en fruit met een afwijking.
In Nederland gaat jaarlijks gemiddeld 2 miljard kilo voedsel verloren. Daarom startte deze maand de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’. De Keuringsdienst sprak Toine Timmermans van de sticht...
In Nederland gaat jaarlijks gemiddeld 2 miljard kilo voedsel verloren. Daarom startte deze maand de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’. De Keuringsdienst sprak Toine Timmermans van de sticht...
Een rozijn is gewoon een gedroogde druif. Maar waarom betalen we voor gewone druiven 15 keer zoveel als voor gedroogde druiven? De Keuringsdienst zoekt het uit!
De kroket, bitterbal, frikandel en kaassoufflé zijn niet meer weg te denken uit onze cuisine. En een snackbar in ons straatbeeld is de gewoonste zaak van de wereld. Maar hoe komt dat eigenlijk en w...
Surimi smaakt als krab, ruikt als krab en ziet eruit als krab. En toch is surimi geen krab. De Keuringsdienst zoekt uit waar surimi van gemaakt wordt. Het antwoord? Heel veel verschillende soorten ...
Kaas in een krokant jasje uit de frituur: de kaassoufflé. Maar wat voor kaas zit er verstopt onder die laag deeg? Gouda, emmentaler of gruyère?
In een kaassoufflé gaat niet zomaar kaas. Het is een soort smeerkaas en die kan je zelf maken. Maar hoe? 24 Kitchen-chef Danny Jansen deelt zijn recept met ons, zodat je niet meer naar de snackbar ...
Wat zit er in honden- en kattenvoer? Volgens de verpakking zijn het culinaire hoogstandjes, boordevol rund, zalm of wild. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Maar wat is het dan wel?
Steeds vaker verschijnen er opmerkelijke ingrediënten op het etiket van vleesproducten, zoals bamboevezel, granaatappelextract en snijbietconcentraat.
Veel mensen willen tegenwoordig geen E-nummers meer in hun eten. Ze zouden slecht zijn voor de gezondheid en in het uiterste geval zelfs kankerverwekkend. Dat terwijl ze juist bedacht zijn om ons v...
Velen van ons kennen cheddar als de oranje-gele plakjes smeltkaas op de hamburger of tuna-melt. Dit is echter niet zoals cheddar ooit bedoeld was. Maar wat is cheddar dan wel en wat is het verschil...
Appels liggen het hele jaar in de winkel, terwijl ze maar één periode geoogst kunnen worden. De meeste appels die je koopt zien er vers uit, maar zijn in werkelijkheid al wat ouder. Hoe ze die appe...
Wie pasta eet strooit vaak geraspte kaas over zijn maaltijd. Liefst uit Italië, specifiek uit Parma als het even kan. Wat is de smaak van Italiaanse kaas eigenlijk?
Wat hebben middeleeuwse monniken, een adellijke vrouw die haar huis verkocht en een invloedrijk literair boek met elkaar gemeen? De Keuringsdienst geeft je 900 jaar geschiedenis van de Parmezaanse ...
Wat hebben middeleeuwse monniken, een adellijke vrouw die haar huis verkocht en een invloedrijk literair boek met elkaar gemeen? De Keuringsdienst geeft je 900 jaar geschiedenis van de Parmezaanse ...
Speltbrood, speltpizza, speltpasta… Producten met het oergraan zouden goed zijn voor je gezondheid, omdat spelt meer voedingsstoffen zou bevatten dan tarwe. Maar of dat ook echt zo is? De Keuringsd...
Het ene stuk rundvlees is het andere niet. Verpakkingen reppen tegenwoordig over het voer dat de koe at. Het veevoer zou de smaak bepalen. Maakt het wat uit wat de koe heeft gegeten?
Koeien eten in de natuur gras en kruiden. Deze grote grazers hebben vier magen om al dat groen te verteren. Toch krijgen veel runderen mais te eten. Het maakt het vlees vetter en zachter voor de co...
Koeien eten in de natuur gras en kruiden. Deze grote grazers hebben vier magen om al dat groen te verteren. Toch krijgen veel runderen mais te eten. Het maakt het vlees vetter en zachter voor de co...
De Keuringsdienst kocht een zak frieten. Speciale friet. Niet om te bakken in het vet maar in de hete lucht. Ofwel airfryer friet. Maar hoe frituur je met lucht?
De perfecte friet is goudgeel en lekker krokant en die kan jij zelf thuis bakken. Maar welke aardappels heb je daarvoor nodig en welke olie? De Keuringsdienst vroeg airfryer goeroe Martin Senders z...
Voor namaak betaal je doorgaans minder dan voor het origineel. Alleen, wanneer je vlees namaakt gebeurt er iets geks. Bijna altijd is het imitatievlees duurder dan het echte werk.
‘Rijk aan eiwitten’ staat op de verpakkingen van veel vleesvervangers. Maar als die eiwitten niet uit vlees komen, waar komen ze dan wel vandaan? De keuringsdienst zet de belangrijkste bronnen va...
‘Rijk aan eiwitten’ staat op de verpakkingen van veel vleesvervangers. Maar als die eiwitten niet uit vlees komen, waar komen ze dan wel vandaan? De keuringsdienst zet de belangrijkste bronnen va...
Je hebt gewoon vlees, en tegenwoordig ook 'culinair vlees'. Staat op het pakje. Zelfde stuk van het varken, maar de een heet culinair en de andere niet. Drie keer raden welke duurder is.
De varkenshaas is al jaren één van de koplopers in het vleesvak van de supermarkt. Veel mensen houden van een haasje, maar slechts weinigen bakken hem perfect. Tot nu. Want met deze tips van sterre...
De varkenshaas is al jaren één van de koplopers in het vleesvak van de supermarkt. Veel mensen houden van een haasje, maar slechts weinigen bakken hem perfect. Tot nu. Want met deze tips van sterre...
De pizza Hawaii is voer voor verhitte discussies. Je haat hem of je houdt er van. Waar mensen het minder vaak over hebben is dat de pizza Hawaii helemaal niet is uitgevonden op het exotische eiland...
Wie een pizza koopt in de supermarkt loopt het risico dat er iemand met zijn tengels aan heeft gezeten. Steeds meer pizza's zijn namelijk handgevormd. Naar Napolitaanse traditie.
De pizza Hawaii is voer voor verhitte discussies. Je haat hem of je houdt er van. Waar mensen het minder vaak over hebben is dat de pizza Hawaii helemaal niet is uitgevonden op het exotische eiland...
Italië heeft het grootste aantal werelderfgoederen ter wereld. Van Venetië en de toren van Pisa kan je wel bedenken dat het op de lijst van Unesco staat. Maar wist je ook dat de pizza tot werelderf...
Italië heeft het grootste aantal werelderfgoederen ter wereld. Van Venetië en de toren van Pisa kan je wel bedenken dat het op de lijst van Unesco staat. Maar wist je ook dat de pizza tot werelderf...
In deze uitzending waren producten van verschillende merken, waaronder Tasty Basics, in beeld tijdens de telefoongesprekken. Onbedoeld kan de indruk zijn gewekt dat deze producten gedeïoniseerde sa...
Op veel etiketten kom je het woord concentraat tegen en dat kan verwarrend zijn. Zo heb je vruchtenconcentraat, maar ook vruchtensap uit concentraat. En deze twee zijn niet hetzelfde. Hoe zit dat?
Op veel etiketten kom je het woord concentraat tegen en dat kan verwarrend zijn. Zo heb je vruchtenconcentraat, maar ook vruchtensap uit concentraat. En deze twee zijn niet hetzelfde. Hoe zit dat?
Wie zijn huid wilt laten stralen smeert modder of klei op zijn gezicht. Schijfje komkommer erbij en ontspannen maar. Alleen, wat smeer je precies op je gezicht als je een kleimasker gebruikt?
Een beetje koffiedrinker kiest tegenwoordig voor koffiebonen met een specifieke herkomst. Of zoals dat heet: single origin. Koffie uit een bepaald land, een bepaalde streek of dorp.
Een schimmel om van te smullen. Lekker voor op je burger of op je tosti: Truffelmayonaise. Het goedje was eerst vooral geliefd bij dure restaurants, nu is het te krijgen in je plaatselijke supermar...
Wie gin wil drinken heeft wat te kiezen tegenwoordig. Zowat iedere week verschijnt er een nieuw ginmerk in het schap. Maar wat is het verschil tussen die talloze merken?
In de supermarkt vind je talloze soorten hummus, maar eigenlijk is er maar één soort hummus: hummus. Nadia Zerouali, schrijfster van boeken over Arabisch eten, deelt haar recept voor de traditionel...
Hoe je het uitspreekt weet bijna niemand. Hoe je het schrijft ook niet. Want er is hummus, houmous, humus en hoemoes te vinden in het schap naast de eier- en kipkerriesalades.
Israël verwijst naar de bijbel, Egypte naar oude kookboeken. Veel landen in het Midden-Oosten claimen de geboortegrond te zijn van hummus. Maar waar komt het kikkererwtengerecht nou echt vandaan en...
Stokbrood. Of zoals de Fransen zeggen, baguette. Iedere supermarkt bakt ze tegenwoordig vers in de winkel af. Maar toch zit er veel verschil tussen de broden. De ene baguette is de andere niet.
Jaarlijks eten de Fransen samen 10 miljard baguettes. Ze gaan er dus als warme broodjes over de toonbank. Maar hoe eten de Fransen het en hoe voorkom je dat je zelf met de Franse slag een stokbrood...
Jaarlijks eten de Fransen samen 10 miljard baguettes. Ze gaan er dus als warme broodjes over de toonbank. Maar hoe eten de Fransen het en hoe voorkom je dat je zelf met de Franse slag een stokbrood...
‘Melk is goed voor elk’ zeiden wij in Nederland. Maar dat is lang niet overal zo. In de meeste landen is de bevolking lactose intolerant, terwijl Nederland een land van melk en honing is. Hoe komt ...
Plotseling waren ze daar, zwarte pakken yoghurt of melk in het schap van de supermarkt. Andere koe, andere melk, rept het pak. Zuivel gemaakt met de melk van een speciaal koeienras, de Jersey-koe.
In weinig landen zijn koetjes en kalfjes zo iconisch als in Nederland. Wit met zwarte vlekken. Deze Holstein-Friesian koe is het meest dominante koeienras en daarom worden bijna alle zuivelproducte...
In weinig landen zijn koetjes en kalfjes zo iconisch als in Nederland. Wit met zwarte vlekken. Deze Holstein-Friesian koe is het meest dominante koeienras en daarom worden bijna alle zuivelproducte...
Goedkope olie in goudgele flessen. Zonnebloemolie. Je koopt al snel veel voor weinig. In dezelfde supermarkt kochten we ook zonnebloempitten. Deze zijn in vergelijking met de olie hartstikke duur.
Pitten, bessen en zaden die wonderen zouden doen voor de gezondheid. We worden al een aantal jaar overspoeld door deze superfoods uit verre landen. Maar sommige van deze vitaminebommetjes worden oo...
Pitten, bessen en zaden die wonderen zouden doen voor de gezondheid. We worden al een aantal jaar overspoeld door deze superfoods uit verre landen. Maar sommige van deze vitaminebommetjes worden oo...
Een goede fles wijn mag wat kosten. Maar sommige mensen tasten wel heel diep in de buidel om diep in het glaasje te kunnen kijken. De Keuringsdienst heeft de zes duurste flessen wijn aller tijden o...
De Keuringsdienst gaat op zoek naar de ware aard van de roze drank.
Een goede fles wijn mag wat kosten. Maar sommige mensen tasten wel heel diep in de buidel om diep in het glaasje te kunnen kijken. De Keuringsdienst heeft de zes duurste flessen wijn aller tijden o...
De één noemt het een licht, fris en fruitig biertje, de ander noemt het bierlimonade. Het rosébiertje. Deze nieuwkomer op de biermarkt wordt steeds meer gedronken. Of je nou een fan bent van dit zo...
De één noemt het een licht, fris en fruitig biertje, de ander noemt het bierlimonade. Het rosébiertje. Deze nieuwkomer op de biermarkt wordt steeds meer gedronken. Of je nou een fan bent van dit zo...
Om te weten of wijnkenner Nicolaas Klei het verschil kan proeven tussen de witte wijn én de rosé van dezelfde wijnmaker onderwerpt Marijn hem aan een blinde test.
Een lekkere, gezonde boterham en boter. Voor de meeste mensen zijn deze twee onafscheidelijk. En wat drinken we daarbij? Karnemelk natuurlijk. Wie deze twee romige heerlijkheden wil maken valt me...
Kleine stukjes vlees zijn lastig te verkopen. Maar als je ze aan elkaar plakt dan lijkt het net een echte biefstuk! Dat doen ze met zogenaamde vleeslijm. En niet alleen vlees wordt aan elkaar gepla...
Friszure melk in rode pakken. Karnemelk. Maar wat zit er precies in die pakken en hoe maak je van melk karnemelk?
Een lekkere, gezonde boterham en boter. Voor de meeste mensen zijn deze twee onafscheidelijk. En wat drinken we daarbij? Karnemelk natuurlijk. Wie deze twee romige heerlijkheden wil maken valt me...
We hebben van jongs af aan geleerd dat bacteriën ons ziek kunnen maken. Maar er zijn een heleboel bacteriën die juist goed voor ons zijn. In sommige producten worden ze zelfs handmatig toegevoegd. ...
We hebben van jongs af aan geleerd dat bacteriën ons ziek kunnen maken. Maar er zijn een heleboel bacteriën die juist goed voor ons zijn. In sommige producten worden ze zelfs handmatig toegevoegd. ...
Schellak is een goedje dat wordt gebruikt om groente, fruit en andere producten te laten glanzen. Het wordt gemaakt van de afscheiding van de lakschildluis. En dat is best een karwei, want zonder w...
Iedereen kent wel de varkenshaas of ossenhaas. Een exclusief en mals stukje vlees. Maar er duiken steeds meer haasjes op in het supermarktschap. Van de kip, zalm, forel, kalkoen of kabeljauw.
Wie een goed stuk rundvlees wil heeft de keuze uit verschillende delen van het dier. Op het luxe menu staan onder andere de tournedos, de entrecote en de rib-eye… Je wil natuurlijk graag weten wat ...
Wie een goed stuk rundvlees wil heeft de keuze uit verschillende delen van het dier. Op het luxe menu staan onder andere de tournedos, de entrecote en de rib-eye… Je wil natuurlijk graag weten wat ...
De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever bruine dan witte. Waarom is dat? Wat is het verschil tussen witte en brui...
Veel kaarsen worden gemaakt van paraffine of stearine en aan die laatste zit een luchtje. Het kaarsvet wordt namelijk gemaakt van dierlijk vet. Slachtafval van koeien, kippen en varkens. Hoe dat zi...
Op veel flesjes vers sap staat tegenwoordig hoe het uit de vrucht kwam. Koudgeperst of slowjuiced bijvoorbeeld. Maar wat betekent dat, en wat doet het ertoe hoe je een appel of wortel uitperst?
Persen, schillen, snijden, koken en bewaren. Het schijnt allemaal invloed te hebben op de voedingswaarde van je groente en fruit. Maar hoe zorgen we dat er zo min mogelijk vitaminen verloren gaan? ...
Persen, schillen, snijden, koken en bewaren. Het schijnt allemaal invloed te hebben op de voedingswaarde van je groente en fruit. Maar hoe zorgen we dat er zo min mogelijk vitaminen verloren gaan? ...
Ze schieten als paddenstoelen uit de grond in de herfst: paddenstoelen. In Nederland alleen zijn er al meer dan 4000 soorten. Sommige zijn giftig, andere bijzonder lekker. De laatste groep is leuk ...
Rauwe tonijn hoort vers te zijn en een verse tonijn kun je herkennen aan de rode kleur. Maar sommige tonijn krijgt zijn rode kleur op een hele andere manier. Wordt onze tonijn ‘vers’ geverfd? De Ke...
In de uitzending van gisteravond hebben we verschillende sojasauzen getest op de aanwezigheid van 3-MCPD. Deze stof is in een aantal sauzen aangetroffen. Omdat er veel vragen waren over de uitslag...
Massaal dopen we onze sushi, sashimi en rauwe vis in een zwart en vloeibaar goedje, beter bekend als sojasaus. Maar de ene sojasaus is de andere niet.
In de uitzending van gisteravond hebben we verschillende sojasauzen getest op de aanwezigheid van 3-MCPD. Deze stof is in een aantal sauzen aangetroffen. Omdat er veel vragen waren over de uitslag...
Ze luisteren klassieke muziek, drinken bier en worden gemasseerd. Boeren hebben er een flinke kluif aan om een goed stukje vlees te produceren. Maar dan heb je ook wat. De Keuringsdienst zet een aa...
Je komt het steeds vaker tegen bij de supermarkt of de slager: gerijpt vlees of 'aged', zoals dat mooi heet met een Engels woord. Van 7 dagen gerijpt tot minimaal 28 dagen. Maar wat is dat?
Ze luisteren klassieke muziek, drinken bier en worden gemasseerd. Boeren hebben er een flinke kluif aan om een goed stukje vlees te produceren. Maar dan heb je ook wat. De Keuringsdienst zet een aa...
Wie een goed stuk vlees in de kuip wilt, moet het laten rijpen. Het zorgt voor meer smaak en een malsere textuur. Maar niet al het vlees is geschikt om te rijpen. Een gerijpte ribeye kom je wel v...
Wie een goed stuk vlees in de kuip wilt, moet het laten rijpen. Het zorgt voor meer smaak en een malsere textuur. Maar niet al het vlees is geschikt om te rijpen. Een gerijpte ribeye kom je wel v...
Hoewel thee oorspronkelijk uit China komt, zijn er weinig dingen meer Brits dan earl grey thee. De thee zou zelfs vernoemd zijn naar een Engelse graaf (earl) Grey. Wij vroegen ons af: Wie was die ...
Een paar jaar terug had nog niemand ervan gehoord in Nederland, maar plots is het overal. Matcha. Verpulverde groene thee met allerlei gezonde eigenschappen.
Hoewel thee oorspronkelijk uit China komt, zijn er weinig dingen meer Brits dan earl grey thee. De thee zou zelfs vernoemd zijn naar een Engelse graaf (earl) Grey. Wij vroegen ons af: Wie was die ...
Groene, zwarte of witte thee. Wat jouw ‘cup of tea’ ook is, de kans is groot dat je verschillende soorten thee hebt gedronken. Maar wist je dat alle thee oorspronkelijk van dezelfde plant komt? Dez...
Groene, zwarte of witte thee. Wat jouw ‘cup of tea’ ook is, de kans is groot dat je verschillende soorten thee hebt gedronken. Maar wist je dat alle thee oorspronkelijk van dezelfde plant komt? Dez...
Een ei hoort er bij, maar dat hoeft niet per se een kippenei te zijn. In Nederland eten we ook geregeld kwartel-, ganzen- en eendeneieren. Maar hoe zit het met de eieren van andere dieren? Kan je a...
De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever bruine dan witte.
Een ei hoort er bij, maar dat hoeft niet per se een kippenei te zijn. In Nederland eten we ook geregeld kwartel-, ganzen- en eendeneieren. Maar hoe zit het met de eieren van andere dieren? Kan je a...
Wie eieren voor zijn geld kiest, heeft in de supermarkt de keuze uit witte en bruine. Die kleur hangt af van de oorlellen van de kip. Maar ook de binnenkant kan verschillend van kleur zijn. Zo heb ...
Je koopt in de winkel een doosje eieren met daarop het Beter Leven keurmerk van 3 sterren. Helemaal goed toch? Kip blij, jij blij. Of niet?
Wie eieren voor zijn geld kiest, heeft in de supermarkt de keuze uit witte en bruine. Die kleur hangt af van de oorlellen van de kip. Maar ook de binnenkant kan verschillend van kleur zijn. Zo heb ...
De rokerige smaak, het knapperige randje en de druppeltjes vet die van je stukje vlees af parelen. Veel mensen beginnen te watertanden van de barbecue. Maar rook en verkoolde stukjes zie je nooit t...
Een snelle planga is onmisbaar tijdens de zomerdagen. Maar naast dat een zonnebril er flitsend uitziet moet hij ook je ogen beschermen. Een dure bril is ogenschijnlijk misschien beter, maar is dat ...
Op een hete zomerdag is er weinig lekkerder dan verkoeling zoeken in het zwembad. Maar als je bedenkt dat één op de vijf mensen wel eens in het water plast, is het toch een stuk minder fris. En hee...
De supermarkten liggen er vol mee: verse fruitsalades. Een gezond tussendoortje, vooral in de zomer erg populair. Maar zelfs als de tijd rijp is kleuren de stukjes appel niet bruin. En de meloen en...
Voor niets gaat de zon op. Maar jezelf beschermen tegen diezelfde zon heeft wel een prijskaartje.
Een patatje met is een patatje mayo, toch? Maar krijg je dat ook altijd? Wat is de 'met' op je frietje met?
Rookworst, gerookte amandelen, gerookte zalm... Waarschijnlijk zie je het smeulende vuurtje al voor je. Want waar rook is, is vuur, zou je denken, maar is dat ook echt zo?
Dat veel water vol zit met vis wist je waarschijnlijk al, maar dat veel vis vol zit met water misschien nog niet. Veel producenten stoppen hun vlees en vis vol met water. En dat mag. Maar waarom do...
Zwart, groen, paars... Olijven zijn er in heel veel verschillende kleuren. Maar hoe komt dat eigenlijk? Tijd voor de olijf om kleur te bekennen.
Wij Nederlanders eten met z'n allen zo'n 600 miljoen frikandellen per jaar. Maar er doen ook wilde verhalen de ronde over wat er precies in zit. Koeienogen, uiers, darmen... Maar waar wordt de frik...
Het wordt volgens het Nationaal Bieronderzoek* steeds populairder en je kan het in steeds meer cafés en winkels krijgen: alcoholvrij bier.
Als je van dadels houdt en ze het liefst achteloos in je mond of smoothies stopt, is het slim om even te blijven kijken. Veel dadels dragen namelijk een beetje onsmakelijk geheim met zich mee.
Sulfiet is al tijden verboden om gehakt een rode verse kleur te geven. Toch gebeurde het.
Aanpassing bij de uitzending Single Origin Koffie
De Hollandse Garnaal is een lastig te pellen beestje, Marijn leert in deze video hoe je de garnaal van het schild ontdoet.
Weinig uit de zee is zo prijzig als de Hollandse garnaal. 60 euro per kilo is heel gewoon. Toch gek, want garnalen van verder weg kosten vaak een fractie. Hoe zit dat?
Het Amerikaanse bedrijf Wonton Food produceert 4,5 miljoen gelukskoekjes per dag. En in al die koekjes moet een tekst. Wie schrijft dat?
Bekend van de lokale Chinees: het gelukskoekje. Breek hem open en je vindt een papiertje met een diepzinnige tekst. De Keuringsdienst wil graag weten waar deze koekjes vandaan komen.
Het Amerikaanse bedrijf Wonton Food produceert 4,5 miljoen gelukskoekjes per dag. En in al die koekjes moet een tekst. Wie schrijft dat?
Zo kun je als amateur je koffiekennis vergroten.
Een beetje koffiedrinker kiest tegenwoordig voor koffiebonen met een specifieke herkomst. Of zoals dat heet: single origin. Koffie uit een bepaald land, streek of dorp.
Aanpassing bij de uitzending Single Origin Koffie
Zo kun je als amateur je koffiekennis vergroten.
Je kan er niet meer omheen, de gin-tonic, maar gin is op nog veel meer manieren in een cocktail te verwerken. En die mogen óók wel eens aandacht krijgen.
Gin is hét drankje van het moment, of zo lijkt het in ieder geval, met de hoeveelheid soorten gin en gin-tonic die overal te krijgen zijn.
Wie gin wil drinken heeft wat te kiezen tegenwoordig. Zowat iedere week verschijnt er een nieuw gin-merk in het schap. Maar wat is het verschil tussen die talloze merken?
Je kan er niet meer omheen, de gin-tonic, maar gin is op nog veel meer manieren in een cocktail te verwerken. En die mogen óók wel eens aandacht krijgen.
Gin is hét drankje van het moment, of zo lijkt het in ieder geval, met de hoeveelheid soorten gin en gin-tonic die overal te krijgen zijn.
Hoe gaan vissen eigenlijk dood? De Keuringsdienst zet het op een rij.
Hoe gaat een vis dood? Simpele vraag. Toch heeft zelfs de visboer vaak geen idee. Hoe komt een haring, een zalm of een kabeljauw precies aan zijn einde?
Hoe gaan vissen eigenlijk dood? De Keuringsdienst zet het op een rij.
Als je een netje mandarijnen koopt, verwacht je dat je vers geplukte mandarijnen zo van de boom in huis haalt. Waarom staat er dan een ingrediëntenlijst op de zak? Jesse vraagt zich af wat er met d...
Je kunt room kloppen tot slagroom en kunt er mee koken, als je een wat romiger smaak wilt. Vroeger deden we dat met dezelfde room maar daar hebben fabrikanten wat op gevonden.
Zonder water was er nooit leven op aarde geweest. Water is leven. En toch gaan we wereldwijd helemaal niet zo goed met ons water om.
Lieke vraagt zich af hoe cafeïne uit de koffieboon gehaald wordt voor een kopje decaf. De Keuringsdienst zoekt het uit.
De paasdagen komen er aan en plots duiken ze dan weer overal op. Kwarteleitjes. Maar waren komen die schattige, gevlekte eitjes ineens vandaan? Er blijkt iets vreemds aan de hand te zijn.
Kwarteleieren zijn een luxeproduct, maar met Pasen en kerst duiken ze ineens in grote getale op. Hoe zit het eigenlijk met de kwartels die deze eitjes produceren?
Uit onderzoek van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde en Stichting Wakker Dier is gebleken dat de Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren.
Kwarteleieren zijn een luxeproduct, maar met Pasen en kerst duiken ze ineens in grote getale op. Hoe zit het eigenlijk met de kwartels die deze eitjes produceren?
Uit onderzoek van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde en Stichting Wakker Dier is gebleken dat de Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren.
Als het op kaas aan komt gaat niks in Frankrijk met de Franse slag. Er bestaan natuurlijk wettelijke en praktische regels rondom kaas, maar ze hebben ook een heleboel sociale regels bedacht die gaa...
Sommige speciale kazen krijgen een zegel van de EU. De Beschermde Oorsprongsbenaming. Die dient ervoor kaas uit een bepaalde streek en bijbehorende traditionele productiewijze te beschermen.
Als het op kaas aan komt gaat niks in Frankrijk met de Franse slag. Er bestaan natuurlijk wettelijke en praktische regels rondom kaas, maar ze hebben ook een heleboel sociale regels bedacht die gaa...
Goedkope supermarkten, de ene nog goedkoper dan de ander, en alle winkels roepen maar wat graag dat ze écht de goedkoopste zijn.
Het is dé manier om klanten je winkel in te lokken: Van de daken schreeuwen dat je de allergoedkoopste bent. Er is bijna geen supermarkt in Nederland die het niet doet.
Goedkope supermarkten, de ene nog goedkoper dan de ander, en alle winkels roepen maar wat graag dat ze écht de goedkoopste zijn.
De Keuringsdienst zoekt voor Sibrand uit wat er nou eigenlijk Belgisch is aan Belgische chocolade.
Droge worst, het bestaat in een heleboel verschillende vormen. Maar steeds vaker vind je droge worst met “zo'n wit laagje” in de winkels.
Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt of slagerij. Witte droge worsten. Maar wat is de witte uitslag op die worsten precies? En waarom hebben andere droge worsten dat niet?
Droge worst, het bestaat in een heleboel verschillende vormen. Maar steeds vaker vind je droge worst met “zo'n wit laagje” in de winkels.
Janny van Heel Holland Bakt heeft met Ersin een kwarktaart gebakken. Dat kan jij ook.
Voor de aflevering "Kwark" van de Keuringsdienst van Waarde hebben Janny en Ersin samen taarten gebakken.
Kwark, te vinden in het zuivelschap naast de yoghurt, maar voor velen is het gissen wat het precies is. Ook het etiket geeft niet altijd duidelijkheid.
Janny van Heel Holland Bakt heeft met Ersin een kwarktaart gebakken. Dat kan jij ook.
Kwark was er al eeuwen voordat we er machines voor hadden uitgevonden.
Kwark was er al eeuwen voordat we er machines voor hadden uitgevonden.
De Keuringsdienst zoekt uit waar de Nederlandse bijvangst naartoe gaat.
Een visser treft vaak meer vissoorten in zijn net dan waar die op vist. Bijvangst. Wat gebeurt er met al die ongewenste vissen? De Keuringsdienst op zoek naar vis die niemand hebben wil.
De Keuringsdienst zoekt uit waar de Nederlandse bijvangst naartoe gaat.
Zwart, groen, paars of bruin. Olijven vind je in veel verschillende kleuren. Maar wat maakt dat een olijf pikzwart of donkergroen gaat zien? De Keuringsdienst ontdekt hoe olijven aan hun kleur komen.
Er bestaan honderden soorten olijven, hier de populairste tien op een rij.
Er bestaan honderden soorten olijven, hier de populairste tien op een rij.
In de winter zijn bevroren tenen, een loopneus en schrale lippen dagelijkse kost. En daar willen we graag iets tegen doen. Lippenbalsem is één van de meest verkochte verzorgingsproducten. Maar help...
Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit Italië overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap.
Bijna alle supermarkten hebben tegenwoordig een nieuwe kip, van een langzamer groeiend ras met meer ruimte en afleidingsmateriaal.
Op de verpakking van groente en fruit staat altijd een klasse. Maar wat zeggen die klassen over het product en wie controleert dat?
Verslaggever Daan Nieber neemt blikjes mee naar een visverkoper op de Dappermarkt, die zowel verse ansjovis als sardine verkoopt.
Als je op zoek bent naar suikervrije recepten, kun je tegenwoordig je lol op. Het barst online van de taarten, koekjes en smoothies met natuurlijk zoete alternatieven. Maar schiet dat vervangen wel...
Je ziet ze steeds vaker: natuurlijke aroma's. Het wordt gebruikt om je eten en drinken een smaakje te geven, zoals vanille. Maar fabrikanten willen het er niet graag over hebben. Vanwaar die geheim...
De paling lijkt zelf een beetje op een worst, maar zit ie ook in de bekende palingworst?
Er zijn niet heel veel gesteenten die we lekker vinden om te eten, maar zout is er één. Er is tafelzout, kristalzout, steenzout, zeezout en roze Himalayazout. Maar wat is nou het verschil tussen al...
Suiker is het eerste gewas dat groot werd dankzij slavernij. De Keuringsdienst duikt in de duistere geschiedenis van de witte kristallen.
Karmijnzuur is een stofje om dingen een mooie roze of rode kleur te geven. Roze koeken, fristi, muisjes, winegums, aardbeienyoghurt, worstjes enzovoort. De herkomst van dit stofje is nogal opmerkel...
Koeienuier vind je tegenwoordig niet meer terug in je frikandel. Er zijn dus heel veel uiers over. En die worden niet weggegooid.
Als je aan bronwater denkt, zie je waarschijnlijk zoiets als dit voor je: kristalhelder, ijskoud water uit een kabbelend bergbeekje. Maar veel bronwater komt gewoon uit Nederlandse bronnen.
Je koopt in de winkel een doosje eieren met daarop het Beter Leven keurmerk van 3 sterren. Helemaal goed toch? Kip blij, jij blij. Of niet?
Zwarte, witte, groene en rode korrels. Beter bekend als: vierseizoenenpeper. Maar welke peperkorrel komt uit welk seizoen? En wat is peper eigenlijk?
Waar drinken mensen het meeste bier? In Europa kunnen we er wat van. Maar er zijn ook enkele verrassingen te zien.
De meeste mensen hebben van hun moeder geleerd: hoe bruiner hoe beter. Wat is nu eigenlijk echt het verschil tussen al die soorten en kleuren brood? Brood: daar zit wat in. Maar wat eigenlijk?
De prijs van echte roomboter is tot recordhoogte gestegen. Daar zijn enkele verklaringen voor te noemen. En de vraag is: blijft het stijgen?
Mandarijntjes in blik: lekker voor een feestelijk fruitontbijt of op je verjaardagstaart. Maar met de partjes is er iets aparts. Ze zijn brandschoon. Helemaal zonder vliesje. Hoe flikt de conserven...
Op Amstel en Brand pils staat groots gedrukt dat het ongefilterd is, maar op andere bieren zie je het nooit staan.
Echte bierliefhebbers willen het natuurlijk zelf brouwen. De Keuringsdienst heeft hier een recept!
Een kijker heeft een vraag voor de Keuringsdienst. Amstel heeft nieuw pils op de markt gebracht; ongefilterd, rechtstreeks uit het vat, bier zoals voorheen alleen de brouwer het kon proeven.
Op Amstel en Brand pils staat groots gedrukt dat het ongefilterd is, maar op andere bieren zie je het nooit staan.
Echte bierliefhebbers willen het natuurlijk zelf brouwen. De Keuringsdienst heeft hier een recept!
Loopt het water je al in de mond? Dit recept is om die perfecte rijst te maken voor een Surinaamse moksi alesi.
De Keuringsdienst zet op een rij hoeveel vezels er op verschillende rijstpakken staan. En die verschillen nogal.
De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst.
Loopt het water je al in de mond? Dit recept is om die perfecte rijst te maken voor een Surinaamse moksi alesi.
De Keuringsdienst zet op een rij hoeveel vezels er op verschillende rijstpakken staan. En die verschillen nogal.
Dit is hoe een all-you-can-eat-restaurant geld verdient terwijl iedereen daar zo ontiegelijk veel eet.
Wist je dat er meer soorten zebra's bestaan dan die uit de dierentuin? Ze leven in Oost-Afrika, maar het gaat niet zo goed met ze.
Marijn spreekt af met trouwe kijker Stefan in een all you can eat restaurant. Stefan heeft namelijk iets vreemds gezien. In steeds meer all you can eat restaurants kun je exotisch vlees eten.
Dit is hoe een all-you-can-eat-restaurant geld verdient terwijl iedereen daar zo ontiegelijk veel eet.
Wist je dat er meer soorten zebra's bestaan dan die uit de dierentuin? Ze leven in Oost-Afrika, maar het gaat niet zo goed met ze.
Zie jij door alle stickertjes de wijn niet meer? Maak dan zelf wijn met dit recept waar je slechts drie ingrediënten voor nodig hebt!
Er zijn heel veel verschillende wijnwedstrijden in de wereld. Maar hoe betrouwbaar zijn die gouden stickers? De KVW zet ze op een rij.
Wil je een goede wijn dan koop je een wijn met een krans. Maar in het supermarktschap lijkt bijna elke wijn een prijswinnaar te zijn. Het stikt er van de bronzen, gouden en zilveren medailles.
Zie jij door alle stickertjes de wijn niet meer? Maak dan zelf wijn met dit recept waar je slechts drie ingrediënten voor nodig hebt!
Er zijn heel veel verschillende wijnwedstrijden in de wereld. Maar hoe betrouwbaar zijn die gouden stickers? De KVW zet ze op een rij.
Als je zoekt naar rijptijden van kaas kom je verschillende cijfers tegen. Zijn daar dan geen regels voor? Het antwoord is nee.
Natuurlijk gerijpt, onnatuurlijk gerijpt en snel gerijpt. Op hoeveel manieren kun je een kaas wel niet rijpen? De KVW zocht het uit.
Op verschillende merken kaas prijkt de term 'natuurgerijpt'. Maar wat betekent dat? Is er dan ook zoiets als onnatuurlijk gerijpt?
Natuurlijk gerijpt, onnatuurlijk gerijpt en snel gerijpt. Op hoeveel manieren kun je een kaas wel niet rijpen? De KVW zocht het uit.
Als je zoekt naar rijptijden van kaas kom je verschillende cijfers tegen. Zijn daar dan geen regels voor? Het antwoord is nee.
De Keuringsdienst van Waarde trekt naar Turkije om de hazelnoten oogst van dichtbij te zien.
In de potjes Fairtrade hazelnootpasta is de hazelnoot zelf niet Fairtrade. De Keuringsdienst onthult een aantal redenen.
Ben jij na de aflevering benieuwd hoe je zelf hazelnootpasta kan maken? Wij hebben een makkelijk recept voor je.
Een kijkersvraag: Er zijn verschillende potjes fairtrade hazelnootpasta maar de hazelnoten in de pasta zijn niet fairtrade. Hoe zit dat?
De Keuringsdienst van Waarde trekt naar Turkije om de hazelnoten oogst van dichtbij te zien.
In de potjes Fairtrade hazelnootpasta is de hazelnoot zelf niet Fairtrade. De Keuringsdienst onthult een aantal redenen.
Ben jij na de aflevering benieuwd hoe je zelf hazelnootpasta kan maken? Wij hebben een makkelijk recept voor je.
Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden.
Hoe oud een kip precies wordt, is moeilijk te zeggen. De kippen op ons bord zijn net kuiken af, maar hoe oud had hij kunnen worden?
Bijna alle supermarkten hebben tegenwoordig een nieuwe kip, van een langzamer groeiend ras met meer ruimte en afleidingsmateriaal.
Hoe oud een kip precies wordt, is moeilijk te zeggen. De kippen op ons bord zijn net kuiken af, maar hoe oud had hij kunnen worden?
Zonder stremsel geen kaas. Stremsel is een bindmiddel dat de melk doet samenklonteren. Er zijn vijf soorten, maar welke zijn dat eigenlijk?
Geluk bij een ongeluk. Een groep onwetende reizigers wist niet dat een kalverenmaag de melk doet klonteren. Nu eten wij het dolgraag.
Om kaas te maken heb je stremsel nodig, maar wat is dat eigenlijk? En wat is vegetarische stremsel? De Keuringsdienst trekt eropuit.
Zonder stremsel geen kaas. Stremsel is een bindmiddel dat de melk doet samenklonteren. Er zijn vijf soorten, maar welke zijn dat eigenlijk?
Geluk bij een ongeluk. Een groep onwetende reizigers wist niet dat een kalverenmaag de melk doet klonteren. Nu eten wij het dolgraag.
De aardbeiproductie stijgt, terwijl het aantal volle grond telers daalt. Eten we straks alleen nog aardbeien uit de kas?
Liep het water jou al in de mond tijdens de aflevering? Niet getreurd! Lees hier het recept voor een fraisier: een Franse aardbeientaart.
De zomer is aardbeienseizoen. Maar de Keuringsdienst van Waarde vindt de aardbeien niet meer zo smaken zoals vroeger. Waar je zoet en zacht verwacht, krijg je zuur en hard voor de kiezen.
De aardbeiproductie stijgt, terwijl het aantal volle grond telers daalt. Eten we straks alleen nog aardbeien uit de kas?
Liep het water jou al in de mond tijdens de aflevering? Niet getreurd! Lees hier het recept voor een fraisier: een Franse aardbeientaart.
Zin in een sardientje? Kijk heel even op de verpakking voordat je het blik open trekt. De Keuringsdienst zoekt uit wat er eigenlijk in zit.
In Spanje wordt de sardine aanbeden! Niet alleen als snack, maar ook als symbool op festivals. De Keuringsdienst duikt in deze tradities.
De makers doen een vreemde ontdekking: in zowel blikjes ansjovis als blikjes sardine kan dezelfde vis zijn ingeblikt, de Engraulis Ringens.
In Spanje wordt de sardine aanbeden! Niet alleen als snack, maar ook als symbool op festivals. De Keuringsdienst duikt in deze tradities.
Zin in een sardientje? Kijk heel even op de verpakking voordat je het blik open trekt. De Keuringsdienst zoekt uit wat er eigenlijk in zit.
De Keuringsdienst van Waarde duikt in de toekomst van ons eten. Hoe gaan we zorgen dat er genoeg voedsel is voor de alsmaar groeiende wereldbevolking?
De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Donker en gezond. Maar wat is volkoren? En wat is bruin dan precies?
Een hond wil je gelukkig maken. Een hond kun je gelukkig maken. Met een kluif. Het allerbeste voor je hond komt uit landen waar je hond een schop zou krijgen.
Een enorme kipfilet van 700 gram, gekocht bij een Turkse slagerij. Dat is twee keer het gewicht van de gewone supermarkt kip. Met welke reuze kip hebben we hier te maken?
In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen?
In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen?
Een ontdekking. Bij groothandels voor de horeca ligt al jaren een vis die we niet kennen. Nooit gezien op een menukaart. Tropische tong. Vele malen goedkoper dan Noordzee tong.
Voor dikdoeners is er een speciale categorie chips. Dikke chips, voor de dikke portemonnee. Handgeschept, en uit de ketel bovendien. Tweemaal zo duur als ordinaire chips. Maar waarom?
De Keuringsdienst gaat op zoek naar het hart van het zachte; mozzarella. Het is een naam die je lenen mag. Je hoeft er geen Italiaan voor te zijn. Zo ontmoet je buffels in de polder.
We zijn zot van kip. Maar we willen saté, niemand knuffelt een kip. Ieder jaar worden er in Nederland een half miljard kippen een kopje kleiner gemaakt. Een half miljard. Dagelijks ruim een miljoen.
Het is de meest eigenaardige kaas die je kopen kan. Cheddar. Verscholen achter plastic. Ieder plakje een eigen plasticje. De Keuringsdienst wil de cheese van de cheeseburger doorgronden.
Het is pure magie van Maggi. Een kippenbouillonblokje heeft bar weinig met kip van doen. Maar er is geen haan die ernaar kraait. Je koopt een blokje kip-illusie.
We ontdekken wat de industrie al lang wist. Als je kaken doen kraken, dan is het goed. Krokant is wat we willen. Krokant is wat verkoopt.
Water bij de vis. De industrie doet het en de Keuringsdienst komt erachter. Een verhaal over sjoemelaars die je met droge ogen een plens water verkopen. Mag het een onsje meer zijn?
Stof om over na te denken met een goed glas rood. Wat zit er zoal in wijn? Zoveel meer dan druiven alleen.
Ze zijn meestal verschrompeld, plakkerig, bruin en bovendien zoet: Dadels. Maar hoe komt de dadel eigenlijk aan zijn zoete smaak?
Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders.
Wie wodka drinkt weet vaak niet wat die proeft. Niet vanwege het verminderde bewustzijn, wel vanwege de smaak. Of het gebrek eraan. Echte wodka smaakt namelijk naar zo weinig mogelijk.
Er waart een ware groene golf door onze grootgrutters: alles puur natuur. Van koek tot kaas, van vla tot fruitsap, tegenwoordig is alles 100% natuurlijk.
Het is de Spaanse bitterbal voor bij de borrel: calamares. Gefrituurde inktvisringen zijn zo populair geworden tijdens de tapastrend dat het sindsdien niet meer kan ontbreken op de kaart van een café.
Van alle wilde beestjes in het bos is alleen het zwijn zo wild dat we het bij de naam noemen: wild zwijn. Voer voor jagers: nu ook veilig voorverpakt in de winkel. Maar is dat wel zo pluis?
Dankzij gezond boerenverstand weten we dat het bij producten met boeren op het pak om bedrog gaat. Van boerenrookworst tot boerenbeschuit en van boerencake tot boerensoep.
Je ziet steeds vaker rundvlees dat zo bijzonder schijnt te zijn, dat het een eigen naam verdient: Angus. Zelfs McDonalds is er een burger van gaan bakken, 100% puur maar liefst.
Nieuw in het schap! Kokoswater. Hydraterender dan water. En superduur. Waarom eigenlijk? De Keuringsdienst kraakt deze harde noot in een tropische aflevering.
Er is geen yogastudio waar ze het niet verkopen. Maar hoe is dat kokoswater eigenlijk in Amerika en Europa gekomen?
Alle kokosnoten komen dan wel van één en dezelfde palmboom, maar er bestaan tig soorten. Zit er in jouw pakje een oranje kokosnoot of een...
Er is geen yogastudio waar ze het niet verkopen. Maar hoe is dat kokoswater eigenlijk in Amerika en Europa gekomen?
Alle kokosnoten komen dan wel van één en dezelfde palmboom, maar er bestaan tig soorten. Zit er in jouw pakje een oranje kokosnoot of een...
Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit Italië overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap, handig verpakt met parmezaanse kaas en pijn...
Het begon in Venetië. De carpaccio werd bedacht en vernoemd naar de schilder die in rood en wit een doek vult. Hoe ging het verder?
Ossenhaas, Kogelbiefstuk, Rundermuis of een Bloemstuk. Waar komt het vlees van de carpaccio vandaan?
Ossenhaas, Kogelbiefstuk, Rundermuis of een Bloemstuk. Waar komt het vlees van de carpaccio vandaan?
Het begon in Venetië. De carpaccio werd bedacht en vernoemd naar de schilder die in rood en wit een doek vult. Hoe ging het verder?
Er is een groot prijsverschil tussen verschillende pakken halfvolle melk in de supermarkt. Zit er dan verschillende melk in de pakken, of is er iets anders aan de hand?
Eigenlijk komt alle melk die in Nederland wordt verkocht uit vier fabrieken. Waar komt jouw pak vandaan?
Zoveel verschillende pakken melk. Elk met een eigen prijskaartje.
Eigenlijk komt alle melk die in Nederland wordt verkocht uit vier fabrieken. Waar komt jouw pak vandaan?
Zoveel verschillende pakken melk. Elk met een eigen prijskaartje.
Supermarkten hadden paling in de ban gedaan, want de vis moest worden beschermd. Maar hij is terug. De Keuringsdienst van Waarde vindt gerookte paling in het schap.
Het IJsselmeer veranderde in een artificieel paling paradijs. Totdat het meer was leeggevist. Hoe kwam dat eigenlijk?
Het IJsselmeer veranderde in een artificieel paling paradijs. Totdat het meer was leeggevist. Hoe kwam dat eigenlijk?
Je kunt room kloppen tot slagroom en kunt er mee koken voor een wat romiger smaak. Vroeger deden we dat met dezelfde room, maar daar hebben fabrikanten wat op gevonden.
Sofie likt de lepel wonderschoon. Deze chocolademousse is te goed om niet een keer te proberen. Hier is het recept van Dreams of Magnolia.
Korrelig. Witte puntjes. Het is niet wat je wilt zien in een saus. Hoe voorkom je schifting als je met room aan de slag gaat?
Korrelig. Witte puntjes. Het is niet wat je wilt zien in een saus. Hoe voorkom je schifting als je met room aan de slag gaat?
Sofie likt de lepel wonderschoon. Deze chocolademousse is te goed om niet een keer te proberen. Hier is het recept van Dreams of Magnolia.
Het is het allerduurste wat je kan vinden in de supermarkt. Saffraan. Wat maakt deze specerij zo peperduur? En zijn alle rode sprietjes wel echt wat ze zeggen te zijn?
Keuringsdienst van Waarde ontdekt fraude met saffraan naar aanleiding van een onderzoek door voedselfraude instituut RIKILT.
Perzen eten zo ongeveer bij elke maaltijd saffraan. Een keer proberen? Ga dan aan de slag met deze twee recepten.
Acht samples saffraan leverde De Keuringsdienst in bij de onderzoekers in Wageningen. Vier kwamen bedrogen uit...
Keuringsdienst van Waarde ontdekt fraude met saffraan naar aanleiding van een onderzoek door voedselfraude instituut RIKILT.
Perzen eten zo ongeveer bij elke maaltijd saffraan. Een keer proberen? Ga dan aan de slag met deze twee recepten.
Acht samples saffraan leverde De Keuringsdienst in bij de onderzoekers in Wageningen. Vier kwamen bedrogen uit...
Je vindt ze in een lijstje of in een stolp, voor aan de muur of op tafel: dode vlinders, ter decoratie. Maar wat voor vlinder is het eigenlijk die ons interieur op moet fleuren?
Een opgezette vlinder in een lijstje is populaire decoratie. Maar hoe maak je ze dood zonder hun vleugels te beschadigen?
De bedreigde Monarchvlinder trekt elk jaar van Noord-Amerika naar Mexico. Waarom zijn deze vlinders dan toch als decoratie te koop?
Een opgezette vlinder in een lijstje is populaire decoratie. Maar hoe maak je ze dood zonder hun vleugels te beschadigen?
De bedreigde Monarchvlinder trekt elk jaar van Noord-Amerika naar Mexico. Waarom zijn deze vlinders dan toch als decoratie te koop?
Een varkenslapje braden volstaat niet meer, er moet aan vlees getrokken worden. Pulled pork is het wat je krijgt als je een broodje varkensvlees bestelt bij een foodtruck.
Laat het twaalf uur roosteren om vervolgens uit elkaar te trekken. Hierbij het recept van Smokey Goodness voor je eigen pulled pork.
Laat het twaalf uur roosteren om vervolgens uit elkaar te trekken. Hierbij het recept van Smokey Goodness voor je eigen pulled pork.
Tapijten. Mooi voor op de vloer en warm voor onder de voeten. En de topper onder de tapijten komt natuurlijk uit Perzië. IKEA verkoopt ze ook. Handgeknoopt, staat erop.
De Belutch, ook wel de Beloetjs, Beluch, Baloch of Baluch, zijn een groot volk, zonder eigen land.
De Belutch, ook wel de Beloetjs, Beluch, Baloch of Baluch, zijn een groot volk, zonder eigen land.
Tijdens de feestdagen heeft de Keuringdienst van Waarde zich tegoed gedaan aan Glühwein en er viel iets op: de Glühwein is de goedkoopste wijn uit het schap. Maar wat voor wijn is dat dan?
De feestdagen zijn voorbij, maar de winter houdt voorlopig nog even aan waardoor glühwein uitstekend gedronken kan worden. Maak zelf glühwein met het recept van Georg Forster.
Wijnkenner Ronald de Groot proefde samen met Marijn Frank verschillende soorten (supermarkt) glühwein. Dit is de top 3.
De feestdagen zijn voorbij, maar de winter houdt voorlopig nog even aan waardoor glühwein uitstekend gedronken kan worden. Maak zelf glühwein met het recept van Georg Forster.
Wijnkenner Ronald de Groot proefde samen met Marijn Frank verschillende soorten (supermarkt) glühwein. Dit is de top 3.
Populairder dan ooit en we lusten ze rauw. Netjes gesneden plakjes sashimi-tonijn. Op het menu van ieder lokaal sushi-restaurant of wokpaleis. Altijd mooi rood van kleur en daarom vers.
Het is vet en zit aan een varken. Bacon, ontbijtspek of pancetta. Het ene kost een schijntje, het ander is weer schreeuwend duur. Maar wat is het verschil?
Vuur & vlam bacon, bacon flakes, streaky bacon en hamburgerbacon. Bacon is hip.
Vuur & vlam bacon, bacon flakes, streaky bacon en hamburgerbacon. Bacon is hip.
Bekend van de Chinees of thuis op de boterham met pindakaas. Sambal oelek. Van oorsprong Indonesisch.
In de aflevering over Sambal heeft Marijn Frank samen met Peter Cress van Warun Harapan drie verschillende sambals gemaakt: Sambal Kecap, Sambal Peteh en Sambal Terong. Maak deze verrukkelijke samb...
Hou je van pittig eten? Een pepertje toevoegen aan je gerecht is dan een goede optie. Bij het woord peper wordt vaak aan de rode Spaanse versie gedacht.
In de aflevering over Sambal heeft Marijn Frank samen met Peter Cress van Warun Harapan drie verschillende sambals gemaakt: Sambal Kecap, Sambal Peteh en Sambal Terong. Maak deze verrukkelijke samb...
Hou je van pittig eten? Een pepertje toevoegen aan je gerecht is dan een goede optie. Bij het woord peper wordt vaak aan de rode Spaanse versie gedacht.
Wie kent de smaak niet van de groene zakken chips. Bolognese. Maar je hebt natuurlijk ook pasta Bolognese. Wat hebben zij eigenlijk met elkaar te maken?
De Spaghetti Bolognese die wij in Nederland kennen, is niet hetzelfde als het traditionele Italiaanse gerecht. De ‘Ragú alla Bolognese’ is voornamelijk een vleessaus.
De Italiaanse keuken is bijna niet voor te stellen zonder de tomaat. Toch is de geschiedenis van deze vrucht in Italië redelijk jong. De tomaat heeft een lange weg afgelegd om uiteindelijk in veel ...
De Spaghetti Bolognese die wij in Nederland kennen, is niet hetzelfde als het traditionele Italiaanse gerecht. De ‘Ragú alla Bolognese’ is voornamelijk een vleessaus.
De Italiaanse keuken is bijna niet voor te stellen zonder de tomaat. Toch is de geschiedenis van deze vrucht in Italië redelijk jong. De tomaat heeft een lange weg afgelegd om uiteindelijk in veel ...
De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Maar wat is volkoren?
Eet je volkoren, dan eet je gezond. Of dit altijd het geval is, is maar de vraag. Producten worden vaak in een volkoren jasje gestopt, terwijl de kans bestaat dat je niet eens volkoren eet.
Eet je volkoren, dan eet je gezond. Of dit altijd het geval is, is maar de vraag. Producten worden vaak in een volkoren jasje gestopt, terwijl de kans bestaat dat je niet eens volkoren eet.
De Keuringsdienst onderzoekt kaarsen met een luchtje. Waar zijn die kaarsen eigenlijk van gemaakt?
Wist je dat jij jouw haren mogelijk wast met dierlijk vet? En dat stofjes uit slachtafval helpen je wc fris te houden?
Wist je dat jij jouw haren mogelijk wast met dierlijk vet? En dat stofjes uit slachtafval helpen je wc fris te houden?
Kook je culinair, dan is een ui te ordinair. Sjalotten moet je hebben. De sjalot uit Bretagne is de enige echte sjalot, zeggen ze in Frankrijk.
Sillicon Valley, de thuisbasis voor Apple, Google, eBay, Amazon en Facebook. Deze regio in Californië wordt als centrum voor de hightech innovatie gezien. Wat veel mensen niet weten is dat in Neder...
Sillicon Valley, de thuisbasis voor Apple, Google, eBay, Amazon en Facebook. Deze regio in Californië wordt als centrum voor de hightech innovatie gezien. Wat veel mensen niet weten is dat in Neder...
Als je spieren wilt kweken moet je aan de eiwit-shakes. Maar wat zit er precies in die grote mysterieuze potten?
Fanatieke krachtsporters slurpen fanatiek aan de eiwitshakes. Maar hebben deze witte sportpoeders wel nut?
Fanatieke krachtsporters slurpen fanatiek aan de eiwitshakes. Maar hebben deze witte sportpoeders wel nut?
Teun gaat op bezoek bij een Angus boerderij in Duitsland. Deze runderen produceren vlees voor McDonald's. Hoe weet je zeker dat het vlees Angus-vlees is?
Angus is een runderras dat vanaf eind negentiende eeuw voor het eerst beschreven staat.
Je ziet steeds vaker rundvlees dat zo bijzonder schijnt te zijn, dat het een eigen naam verdient: Angus. Zelfs McDonalds is er een burger van gaan bakken.
Angus is een runderras dat vanaf eind negentiende eeuw voor het eerst beschreven staat.
Mannen in witte jassen zeggen het. Uw haar is kapot en moet nodig gerepareerd.
Perry Romanowski is een cosmetisch scheikundige, en maakte jarenlang shampooformules voor de industrie. Waar moet je volgens hem op letten bij het kopen van shampoo?
Beschadigd haar? Dan moet je nodig aan het keratine-infuus. Tenminste, dat beweert de shampoo-industrie.
Perry Romanowski is een cosmetisch scheikundige, en maakte jarenlang shampooformules voor de industrie. Waar moet je volgens hem op letten bij het kopen van shampoo?
Beschadigd haar? Dan moet je nodig aan het keratine-infuus. Tenminste, dat beweert de shampoo-industrie.
Populairder dan ooit en we lusten ze rauw. Netjes gesneden plakjes sashimi-tonijn. Op het menu van ieder lokaal sushi-restaurant of wokpaleis. Altijd mooi rood van kleur en daarom vers.
Prachtig rood gekleurde tonijn op je bord, verser kan niet. Toch?
In Japan staat sashimi voor dunne plakjes gesneden rauwe vis. Tonijn is perfect te gebruiken voor sashimi en verschijnt vaak op ons bord.
Prachtig rood gekleurde tonijn op je bord, verser kan niet. Toch?
In Japan staat sashimi voor dunne plakjes gesneden rauwe vis. Tonijn is perfect te gebruiken voor sashimi en verschijnt vaak op ons bord.
Mamma mia, wat gaan we nou krijgen? Men verkoopt roerbakrisotto. Hoe een stelletje rijstkorrels in een identiteitscrisis raken kan.
Misschien is het de angst voor graatjes. Misschien is het de angst voor de dood. Pilletjes met visolie zijn niet aan te slepen.
Geliefd bij de borrel of op een feestje: leverworst. Doodgewoon en bovenal spotgoedkoop. Zo ligt bij iedere supermarkt een leverworst van een halve kilo voor slecht 62 cent.
Een vreemd bericht vonden we online. Haren van dieren en ook mensen zouden als grondstof dienen voor een middel dat in ons brood wordt verwerkt. Brood daar zit wat in, maar wat precies?
Ze klinken zo mooi, coquilles Saint Jacques. De Keuringsdienst van Waarde gaat op chique, maar niet in een chique restaurant. Coquilles zijn overal. Zelfs in de diepvries van de goedkoopste supermarkt
Zuurdesem gaat als zoete broodjes over de toonbank. Bijna overal te krijgen, ietsje anders en ook ietsje duurder. Brood zoals het vroeger was.
Het is een klassiek gerecht: Ossenstaartsoep. Je komt het tegen in een blik, zak, of in een bistro. Zo klassiek, dat we de ingrediënten al niet meer kennen.
Het is zo vertrouwd als de Chinees om de hoek. Kloepoek! Lange witte plakken, in het plastic tasje, naast de sambal. Maar wat is kroepoek eigenlijk?
Wat nu in de mode is, kan volgende week alweer passé zijn. De doorlooptijd van onze kleding is nog nooit zo kort geweest. En daardoor gaan er dagelijks containers vol aan kleding weg. Maar wat gebe...
Met één druk op de knop is het ons huis en daarmee ons leven uit. Maar wat er daarna met ons toiletpapier gebeurt vragen we ons niet al te vaak af. Gelukkig is er de Keuringsdienst van Waarde, die ...
Wat zit er in filet americain, hoe lang is het houdbaar en is het broodje filet echt vers en veilig?
Jaarlijks worden er miljoenen varkens geslacht. En al die varkens hebben een anus. Toch vind je in Nederland zelden een varkensanus bij de slager. De Keuringsdienst van Waarde vraagt zich af waar d...
We zouden er eigenlijk allemaal wat vaker bij stil moeten staan: het profiel van onze autobanden. Want die slijten aan de lopende band. Nu weten we dat we onze auto's om de zoveel tijd nieuw schoei...
We weten wat we met een euro kunnen kopen, maar hebben geen idee wat die kost. Want hoe wordt een euro eigenlijk gemaakt? In Europese munthuizen, antwoordt de centrale bank.
Jaarlijks worden duizenden jongetjes besneden. De redenen hiervoor zijn vaak cultureel bepaald, maar óók om gezondheidsredenen. Maar wat gebeurt er na het besnijden met de stukjes huid? Komen die t...
In een serie korte 'webonly' afleveringen gaat de Keuringsdienst van Waarde op zoek naar wat er met ons afval gebeurt. Deze keer: voorhuiden
In een serie korte 'webonly' afleveringen gaat de Keuringsdienst van Waarde op zoek naar wat er met ons afval gebeurt. Deze keer: voorhuiden
Wanneer een dier geslacht wordt, dan komt er een hoop bloed vrij. Een deel daarvan komt in bloedworst terecht, maar de rest gaat niet verloren en wordt op vele andere manieren verwerkt. Hoe dat pre...
We zijn in Nederland kampioen tomaten telen. Best gek, want tomaten groeien liever in een warmer klimaat.
Nederland is kampioen groente kweken. Niet omdat ons klimaat zo geschikt is voor het kweken van bijvoorbeeld verse tomaten, maar omdat we efficiënt zijn in zomers weer nabootsen in de kassen.
Wie aan eten denkt, denkt misschien niet direct aan fosfaat. Toch is deze grondstof direct verbonden aan voedselvoorziening.
Wie aan eten denkt, denkt misschien niet direct aan fosfaat. Toch is deze grondstof direct verbonden aan voedselvoorziening.
Nederland is kampioen groente kweken. Niet omdat ons klimaat zo geschikt is voor het kweken van bijvoorbeeld verse tomaten, maar omdat we efficiënt zijn in zomers weer nabootsen in de kassen.
De Keuringsdienst van Waarde zet zijn tanden in het waardevolle gebit van overledenen. Want wat gebeurt er met het goud dat oma in haar mond heeft?
Hebben we in de toekomst nog wel vissers nodig? Steeds meer vis in de winkels komt niet uit de wilde zee maar uit een afgesloten kwekerij.
Waar vroeger vis een product was wat veelal uit het wild gehaald werd, maakt het kweken van vissen nu een opmars.
Waar vroeger vis een product was wat veelal uit het wild gehaald werd, maakt het kweken van vissen nu een opmars.
Is het een kwestie van wennen en gaan we echt met zijn allen aan de insect, of is het een hype die snel weer aan ons voorbij gaat? De Keuringsdienst over wormen, larven en krekels als voedsel.
In Nederland wordt het eten van insecten misschien nog niet zo omarmd, maar voor een groot gedeelte van de wereldbevolking zijn deze kleine kriebelbeesten al generaties lang onderdeel van het menu.
Insecten eten is vandaag de dag (nog) niet de meest normale zaak in Nederland.
Insecten eten is vandaag de dag (nog) niet de meest normale zaak in Nederland.
In Nederland wordt het eten van insecten misschien nog niet zo omarmd, maar voor een groot gedeelte van de wereldbevolking zijn deze kleine kriebelbeesten al generaties lang onderdeel van het menu.
Hoe gaan we dat varkentje wassen in de toekomst? De Keuringsdienst op zoek naar het varken van de toekomst.
Steeds meer varkens, steeds minder boeren. Waar is deze beweging in de varkensindustrie begonnen?
De stijgende lijn in vleesconsumptie is duidelijk zichtbaar, maar hoe zal deze zich uittekenen in de toekomst?
Steeds meer varkens, steeds minder boeren. Waar is deze beweging in de varkensindustrie begonnen?
De stijgende lijn in vleesconsumptie is duidelijk zichtbaar, maar hoe zal deze zich uittekenen in de toekomst?
Het lam wordt duur betaald in de Nederlandse supermarkt. Bij de slager ligt lamsvlees voor de helft van de prijs. Maar hoe doet de slager dat?
Wie van Bertolli saus opschept, schept op van een opschepper. Saus met truffel bijvoorbeeld. Oh zo verrukkelijk.
We weten wat we met een euro kunnen kopen, maar hebben geen idee wat die kost. Want hoe wordt een euro eigenlijk gemaakt? In Europese munthuizen, antwoordt de centrale bank.
Poongsan, het bedrijf wat onze euro’s maakt, blijkt ook clustermunitie te maken. Ze zijn echter niet het enige bedrijf wat er dubieuze productielijnen op na houdt.
Boerenkaas is een beschermd product dat volgens echte boerenregels gemaakt moet worden. Verplicht van rauwe melk van eigen koe. Maar nu zijn er boeren die deze regels aan hun laars lappen.
Boerenkaas mag alleen boerenkaas worden genoemd als het traditioneel bereid is. Voor dergelijke traditionele producten is zelfs een speciaal keurmerk in het leven geroepen: Gegarandeerde Traditione...
Boerenkaas mag alleen boerenkaas worden genoemd als het traditioneel bereid is. Voor dergelijke traditionele producten is zelfs een speciaal keurmerk in het leven geroepen: Gegarandeerde Traditione...
Van alle wilde beestjes in het bos is alleen het zwijn zo wild dat we het bij de naam noemen: wild zwijn. Voer voor jagers: nu ook veilig voorverpakt in de winkel. Maar is dat wel zo pluis?
Het is de nacht van 26 april, 1986. In de kerncentrale van Tsjernobyl wordt een experiment gehouden met de turbogenerator. Ongeveer een minuut na de start van de test vinden er twee grote explosies...
Wilt u ook mee kunnen praten over zwijn? Bekijk dan eerst dit lijstje zwijnjargon voor dummies.
Wilt u ook mee kunnen praten over zwijn? Bekijk dan eerst dit lijstje zwijnjargon voor dummies.
Het is de nacht van 26 april, 1986. In de kerncentrale van Tsjernobyl wordt een experiment gehouden met de turbogenerator. Ongeveer een minuut na de start van de test vinden er twee grote explosies...
Met een kip kan je veel kanten op. Een veelzijdig stukje vlees, noemen ze dat. Er is hele kip en halve kip. Kippenpoot, kippenvleugels of kippendij. Allemaal stukken kip met heldere plaatsaanduiding.
Kip, het meest bereisde stukje vlees.
Kip, het meest bereisde stukje vlees.
Watersommelier Roland van den Abbeele test op ons verzoek blind verschillende merken bruiswater uit de Nederlandse supermarkt. Je kunt de test hier bekijken. Wat vindt Roland van de verschillende...
Koop je water in dure flessen in plaats van uit de kraan, dan heb je keuze. Plat of bruis, met of zonder prik. Want zonder bubbels is het leven maar saai.
Poongsan, het bedrijf wat onze euro’s maakt, blijkt ook clustermunitie te maken. Ze zijn echter niet het enige bedrijf wat er dubieuze productielijnen op na houdt.
De muntontwerper is eigenlijk wereldberoemd. Maar dat weten heel veel mensen niet...
Het is de Spaanse bitterbal voor bij de borrel: calamares. Gefrituurde inktvisringen, zo populair geworden tijdens de tapastrend dat het sindsdien niet meer kan ontbreken op de kaart van een café.
Bekend uit mythologische verhalen en vroeger een oprechte angst van menig zeeman: de Kraken. Hoewel er voor een échte Kraken nooit bewijs is gevonden, zijn er wel inktvissoorten die het monster aar...
Bekend uit mythologische verhalen en vroeger een oprechte angst van menig zeeman: de Kraken. Hoewel er voor een échte Kraken nooit bewijs is gevonden, zijn er wel inktvissoorten die het monster aar...
Hoe veel inktvis zit er tegenwoordig nog in onze inktvisringen? De Keuringsdienst zoekt het uit en bezoekt Ron Blaauw, die laat zien hoe makkelijk het is om ze klaar te maken. Of, zoals hij het zel...
Er waart een ware groene golf door onze grootgrutters: alles puur natuur. Van koek tot kaas, van vla tot fruitsap, tegenwoordig is alles 100% natuurlijk.
We kopen ze dagelijks: snoepjes, toetjes en sapjes die zoet, gekruid of fruitig smaken. Met enige regelmaat is dit lekkers op smaak gebracht met aroma’s. Hoewel goedgekeurd door de overheid, zijn d...
We kopen ze dagelijks: snoepjes, toetjes en sapjes die zoet, gekruid of fruitig smaken. Met enige regelmaat is dit lekkers op smaak gebracht met aroma’s. Hoewel goedgekeurd door de overheid, zijn d...
Wie wodka drinkt weet vaak niet wat die proeft. Niet vanwege het verminderde bewustzijn, wel vanwege de smaak. Of het gebrek eraan. Echte wodka smaakt namelijk naar zo weinig mogelijk.
Zelf wodka stoken is niet vreselijk ingewikkeld. Het is weer eens wat anders dan fruitsapjes persen. Het is echter wel illegaal in Nederland om zelf wodka te maken.
Een beetje gepikeerd zijn de Polen. De Russen pronken al eeuwenlang met Poolse veren. Want vodka, door menigeen erkend als Russisch drankje bij uitstek, zou eigenlijk wódka zijn.
Zelf wodka stoken is niet vreselijk ingewikkeld. Het is weer eens wat anders dan fruitsapjes persen. Het is echter wel illegaal in Nederland om zelf wodka te maken.
Een beetje gepikeerd zijn de Polen. De Russen pronken al eeuwenlang met Poolse veren. Want vodka, door menigeen erkend als Russisch drankje bij uitstek, zou eigenlijk wódka zijn.
Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders.
Vis, opgerold tot een krabbenpoot. Wit met roze imitatiekrab. Surimi, denken wij. In Japan noemen ze het kanikama, visstick met krabbensmaak.
De rode koningskrab. Een gevaarte dat zijn naam eer aan doet, met scharen die een spanwijdte van twee meter kunnen bereiken.
De rode koningskrab. Een gevaarte dat zijn naam eer aan doet, met scharen die een spanwijdte van twee meter kunnen bereiken.
Vis, opgerold tot een krabbenpoot. Wit met roze imitatiekrab. Surimi, denken wij. In Japan noemen ze het kanikama, visstick met krabbensmaak.
Ze zijn meestal verschrompeld, plakkerig, bruin en bovendien zoet: dadels. Maar hoe komt de dadel eigenlijk aan zijn zoete smaak?
Stel, je werpt een blik in een potje groente en er kijkt ineens iets terug. In de Verenigde Staten is dat geen geoorloofde reden om te klagen.
Maak de overheerlijke dadel-walnotencake zelf!
Maak de overheerlijke dadel-walnotencake zelf!
Stel, je werpt een blik in een potje groente en er kijkt ineens iets terug. In de VS is dat geen geoorloofde reden om te klagen.
Stel, je werpt een blik in een potje groente en er kijkt ineens iets terug. In de Verenigde Staten is dat geen geoorloofde reden om te klagen.
Als je al bent geschrokken van de onsmakelijke beestjes in vele dadels, zal dit je eetlust wellicht geheel ontnemen. Marijn vraagt of er in meer vruchten beestjes schuilen. Wat de expert dan vertel...
Ze vreten onze tuinen leeg maar wij pakken ze terug. In boter vol knoflook koken we ze uit en prikken we ze uit hun huisje. Maar welke slak zit er eigenlijk in dat bourgondische huisje?
Ersin krijgt haarfijn uitgelegd wat het verschil is tussen Botox en fillers. Zit daar verschil in dan?
Je zou bijna denken dat het de normaalste zaak van de wereld is. Je voorhoofd uitgummen. Maar dat is het niet.
“The best place to live in Ireland”
“The best place to live in Ireland”
Stof om over na te denken met een goed glas rood. Wat zit er zoal in wijn? Zoveel meer dan druiven alleen. Nooit van geweten, dus de Keuringsdienst wil heel graag horen wat ze op de ingrediëntenlij...
De productie van wijn roept bij veel mensen een romantisch beeld op. Een Franse wijnboer staat met blote voeten in een vat met geurige, rijpe druiven. Maar in praktijk is het produceren van wijn ee...
De productie van wijn roept bij veel mensen een romantisch beeld op. Een Franse wijnboer staat met blote voeten in een vat met geurige, rijpe druiven. Maar in praktijk is het produceren van wijn ee...
Teun krijgt een cursus kroket rollen. Hoe brengt hij het er van af?
Proeven, dat doe je met je mond en neus. Het is zelfs zo dat sommige smaken veel minder aanwezig zijn als je ze niet ruikt. Proeven doe je met je ogen. Maar het is zelfs meer dan dat!
We ontdekken wat de industrie al lang wist. Als je kaken doen kraken, dan is het goed. Krokant is wat we willen. Krokant is wat verkoopt.
Proeven, dat doe je met je mond en neus. Het is zelfs zo dat sommige smaken veel minder aanwezig zijn als je ze niet ruikt. Proeven doe je met je ogen. Maar het is zelfs meer dan dat!
Water bij de vis. De industrie doet het en de Keuringsdienst komt erachter. Een verhaal over sjoemelaars die je met droge ogen een plens water verkopen.
Blijkbaar zijn sommige fabrikanten niet vies van een beetje water bij de vis. Maar mag dat wel? Ongemerkt water bij de zeedieren stoppen?
In onze supermarkten is de pangasius goed vertegenwoordigd. De Keuringsdienst van Waarde liet deze vis uit het verre oosten testen op toegevoegd water in het visvlees.
Blijkbaar zijn sommige fabrikanten niet vies van een beetje water bij de vis. Maar mag dat wel? Ongemerkt water bij de zeedieren stoppen?
In onze supermarkten is de pangasius goed vertegenwoordigd. De Keuringsdienst van Waarde liet deze vis uit het verre oosten testen op toegevoegd water in het visvlees.
Het is pure magie van Maggi. Een kippenbouillonblokje heeft bar weinig met kip van doen. Maar er is geen haan die ernaar kraait. Je koopt een blokje kip-illusie.
In de aflevering Bouillon maakt Sofie kippenbouillon in het groot. Van 5400 kippennekken, groente en kruiden.
In de aflevering Bouillon maakt Sofie kippenbouillon in het groot. Van 5400 kippennekken, groente en kruiden.
Teun bezoekt een donkere grot. Hier liggen de schatten van de cheddar kaas verborgen.
Het is de meest eigenaardige kaas die je kopen kan. Cheddar. Verscholen achter plastic. Ieder plakje een eigen plasticje. De Keuringsdienst wil de cheese van de cheeseburger doorgronden.
Het eureka moment voor de plakjes kaas.
Het eureka moment voor de plakjes kaas.
Er is gekookt voor Marijn! Ceviche de anchoveta krijgt ze voorgeschoteld op de boot. Gemaakt door een echte fijnproever.
Misschien is het de angst voor graatjes. Misschien is het de angst voor de dood. Pilletjes met visolie zijn niet aan te slepen.
In de uitzending over Visolie krijgt Marijn Ceviche de anchoveta voorgeschoteld. Maak dit gerecht nu zelf.
In de uitzending over Visolie krijgt Marijn Ceviche de anchoveta voorgeschoteld. Maak dit gerecht nu zelf.
Maarten praat met Marien Gerritzen van de Animal Sciences Group, aan de Wageningen University. Als we ons in de kip zouden kunnen verplaatsen, op welke manier willen wij dan aan ons eind komen?
We zijn zot van kip. Maar we willen saté, niemand knuffelt een kip. Ieder jaar worden er in Nederland een half miljard kippen een kopje kleiner gemaakt. Een half miljard. Dagelijks ruim een miljoen.
Jaarlijks worden er in Nederland ruim 500 miljoen kippen een kopje kleiner gemaakt (CBS, 2013). Per dag zijn dat er dus zo’n 1,4 miljoen. Dat is een heleboel. Zijn wij nou zulke kipfanaten, dat er ...
Jaarlijks worden er in Nederland ruim 500 miljoen kippen een kopje kleiner gemaakt (CBS, 2013). Per dag zijn dat er dus zo’n 1,4 miljoen. Dat is een heleboel. Zijn wij nou zulke kipfanaten, dat er ...
Hij doet het geweldig op feesten en partijen, die bizarre anekdote over het allerduurste rund. Hoe zit dat nou met die Wagyu koeien?
Mondo Cane, van de Italiaanse regisseur Jacopetti, wordt gezien als de eerste officiële Mondofilm. Mondo is een filmgenre dat bekend staat om heftige beelden, bedoeld om te verrassen en te choqueren.
Mondo Cane, van de Italiaanse regisseur Jacopetti, wordt gezien als de eerste officiële Mondofilm. Mondo is een filmgenre dat bekend staat om heftige beelden, bedoeld om te verrassen en te choqueren.
Mamma mia, wat gaan we nou krijgen? Men verkoopt roerbak risotto. Hoe een stelletje rijstkorrels in een identiteitscrisis kan raken.
Risotto is een traditioneel rijstgerecht uit het noorden van Italië. Voor het maken van een perfecte risotto is de soort rijst die je gebruikt heel belangrijk. Maar dé risottorijst bestaat niet.
Leonardo maakt in de uitzending een overheerlijke risotto alla parmigiano. Wil je weten hoe je die kan evenaren? De Keuringsdienst heeft het recept!
Wat is roerbak-risotto in vredesnaam? De Keuringsdienst van Waarde neemt ook dit seizoen weer producten onder de loep en doet bijzondere ontdekkingen.
Risotto is een traditioneel rijstgerecht uit het noorden van Italië. Voor het maken van een perfecte risotto is de soort rijst die je gebruikt heel belangrijk. Maar dé risottorijst bestaat niet.
Leonardo maakt in de uitzending een overheerlijke risotto alla parmigiano. Wil je weten hoe je die kan evenaren? De Keuringsdienst heeft het recept!
Wat is roerbak-risotto in vredesnaam? De Keuringsdienst van Waarde neemt ook dit seizoen weer producten onder de loep en doet bijzondere ontdekkingen.
Vissen op coquilles is lucratief, maar ook moeilijk en gevaarlijk. In de uitzending was te zien hoe een visser met netten vist. Maar coquilles worden ook vaak opgedoken. Hoe dat in zijn werk gaat? ...
Ajouad maakte samen met chefkok Alain Caron escargots de Bourgogne. Slakken volgens traditioneel recept, zoals Alains moeder, grootmoeder en overgrootmoeder ze bereidden. Simpel en ‘verrukkelúk’. J...
Ralph de Kok is gepassioneerd barbecueër. Alles omtrent dit bijzondere kookgerei is voor hem geen geheim meer. Het is daarom ook niet zo vreemd dat hij in 2010 en 2013 is bekroond tot Nederlands Ba...
Vind je het altijd zo'n gedoe om granaatappelpitjes uit een granaatappel te krijgen? Met deze doe het zelf uitleg van de Indiase granaatappel-pel-techniek lukt het je gegarandeerd!
Granaatappels zijn populair. Helaas doe je er gerust een kwartier over om de pitjes los te peuteren. Super dat de super daar een oplossing voor heeft.
Vind je het altijd zo'n gedoe om granaatappelpitjes uit een granaatappel te krijgen? Met deze doe het zelf uitleg van de Indiase granaatappel-pel-techniek lukt het je gegarandeerd!
Bij onze Oosterburen ligt de grafsteenhandel al jaren onder de loep vanwege de arbeidsomstandigheden. Er zijn in Duitsland met IGEP en Xertifix reeds keurmerken gericht op consumenten. IGEP is echt...
Nooit gedacht dat een grafsteen nog een schaduwzijde hebben kan. Bij de productie van grafstenen zou kinderarbeid betrokken zijn. De Keuringsdienst doet diepgravend onderzoek.
Nooit gedacht dat een grafsteen nog een schaduwzijde hebben kan. In twee afleveringen doet de Keuringsdienst diepgravend onderzoek naar wereldhandel in de dood. Materie om stil van te worden.
Het gaat nog super met superfoods. Vorig seizoen ontdekten we dat het vaak vogelvoer is, in een mooie verpakking. De Keuringsdienst geeft les in marketing.
Superfood is tegen kanker maar voor een stralende huid. Supergoed voor alles en een supergoeie handel bovendien. Sofie ontleed samen met een marketingexpert de ingrediëntenlijst van een quinoareep ...
Ze vreten onze tuinen leeg maar wij pakken ze terug. In boter vol knoflook koken we ze uit en prikken we ze uit hun huisje. Maar welke slak zit er eigenlijk in dat bourgondische huisje?
De Keuringsdienst heeft verschillende slakken in blik en ovenverpakking bekeken met slakkenbioloog Menno Schilthuizen. Hieronder lees je welke soorten Menno ontdekte.
De Keuringsdienst heeft verschillende slakken in blik en ovenverpakking bekeken met slakkenbioloog Menno Schilthuizen. Hieronder lees je welke soorten Menno ontdekte.
Het lam wordt duur betaald in de Nederlandse supermarkt. Bij de slager ligt lamsvlees voor de helft van de prijs. Maar hoe doet de slager dat?
Is het lamsvlees dat je koopt bij de supermarkt eigenlijk wel lamsvlees of misschien goedkoper schapenvlees?
Is het lamsvlees dat je koopt bij de supermarkt eigenlijk wel lamsvlees of misschien goedkoper schapenvlees?
Een hond kun je gelukkig maken. Met een kluif. Het allerbeste voor je hond komt uit landen waar je hond een schop zou krijgen. De Keuringsdienst van Waarde gaat er kijken en schrikt zich rot.
Gluten. Het zit vaak in ons eten maar niemand weet wat het is. Behalve dat het de gezondheid kan schaden. De KVW op zoek naar het onzichtbare gevaar.
Gluten zitten van nature onder andere in tarwe, rogge, gerst en spelt en zorgen ervoor dat brood luchtiger wordt.
Gluten zitten van nature onder andere in tarwe, rogge, gerst en spelt en zorgen ervoor dat brood luchtiger wordt.
Het is luxe en zit ergens in een varken. Beenham. Maar wat is dat? Uw vleesfabriek heeft een simpele vraag bijzonder ingewikkeld gemaakt. De Keuringsdienst kijkt zijn ogen uit. Ham met een kunstbeen.
Ersin bezoekt een varkensboer. Volgens deze boer geven varkens die lekker rond kunnen scharrelen en in de modder kunnen badderen lekkerder vlees. En hoe maak je een varken écht gelukkig? Met een gl...
Truffels zijn een populaire en prijzige delicatesse en worden vaak geserveerd in chique restaurants. Maar dat betekent niet dat koken met truffel moeilijk hoeft te zijn. Maurice neemt een kijkje in...
Wie van Bertolli-saus opschept, schept op van een opschepper. Saus met truffel. De reclame verhaalt over de zoektocht van Bertolli naar de allerbeste truffels. De Keuringsdienst komt bedrogen uit.
Foei tarwe; je hebt ons erin geluisd! Altijd tarwe in ons dagelijks brood... Speltgraan moeten we hebben! Dat is beter voor je alles.
Spelt. Het is beter voor je alles. Maar waarom is spelt zoveel beter dan tarwe? En is dat eigenlijk wel zo?
Spelt leent zich uitstekend om thuis mee te bakken, omdat je het niet intensief hoeft te kneden. Met dit recept kun je thuis een mooi en lekker brood bakken zonder dagen bezig te zijn.
Spelt. Het is beter voor je alles. Maar waarom is spelt zoveel beter dan tarwe? En is dat eigenlijk wel zo?
Spelt leent zich uitstekend om thuis mee te bakken, omdat je het niet intensief hoeft te kneden. Met dit recept kun je thuis een mooi en lekker brood bakken zonder dagen bezig te zijn.
De Keuringsdienst kreeg veel reacties op de uitzending over kaas. Een kaasboer zei dat koeien per dag negentig liter melk kunnen geven. Flauwekul, of niet?
Geen goedje zo simpel als honing. Je hebt de bij en de bloem. De een pakt nectar van de ander en maakt er honing van. Maar de ene honingpot is de andere niet. Honing met een label? De Keuringsdiens...
De Keuringsdienst van Waarde over het vet uit de plastic fles.
Thee maak je van thee. Althans, dat zou je denken. De Keuringsdienst vond naast thee vreemde korrels in het zakje. Wat voor geheimzinnige korrels zijn dat?
De Keuringsdienst van Waarde en het geheim van de dierlijke bijproducten.
Vroeger was er eten. Nu is er eten dat food heet. Anders dan anders. Beter. Super. Want gewoon gezond is niet gezond genoeg. Superfood is tegen kanker maar voor een stralende huid.
Een man met een hengel. Hij staat op een blikje tonijn en maakt de redactie van de Keuringsdienst van Waarde nieuwsgierig. Staat er iemand in Griekenland op een pier tonijnen binnen te hengelen?
Jumbo stunt met bananen. Verkoopt er iemand goedkopere dan verlaagt Jumbo de prijs direct. De Keuringsdienst gaat de strijd aan en opent een bananenwinkel.
Vroeger was er eten. Nu is er eten dat food heet. De Keuringsdienst wil een graantje meepikken en gaat op zoek naar een goudmijn in de polder.
Je huisdier eet er dagelijks van: 'dierlijk bijproduct'. Maar wat is dat? De brokkenmakers raken in paniek van deze simpele vraag. Allemaal.
Verpakkingen van honden- en kattenvoer beloven vaak de heerlijkste gerechten met alleen de allerbeste ingrediënten. Hoe controleer je wat er nu echt in het voer van je huisdier zit?
Verpakkingen van honden- en kattenvoer beloven vaak de heerlijkste gerechten met alleen de allerbeste ingrediënten. Hoe controleer je wat er nu echt in het voer van je huisdier zit?
Tonijn wordt over de hele wereld veel gegeten. Door de grote populariteit staan sommige soorten op het punt van uitsterven.
Tonijn is culinair gezien een populaire en gewilde vis en wordt daarom zwaar bevist. Daardoor worden sommige soorten met uitsterven bedreigd.
Op een blikje tonijn staat een man met een hengel. Dat maakt de Keuringsdienst nieuwsgierig. Staat er iemand ergens op een pier tonijnen binnen te hengelen?
Tonijn is culinair gezien een populaire en gewilde vis en wordt daarom zwaar bevist. Daardoor worden sommige soorten met uitsterven bedreigd.
Tonijn wordt over de hele wereld veel gegeten. Door de grote populariteit staan sommige soorten op het punt van uitsterven.
Het klassieke biefstukrecept van chef-kok Erik van Loo thuis uitproberen? Dat kan, want hij deelde het met ons.
In de uitzending bak en braad nam sterrenchef Erik van Loo het met zijn biefstuk-volgens-eigen-recept op tegen een aantal biefstukken gebakken in bak- en braadproducten. Welke biefstuk smaakt volge...
In de supermarkt staan talloze tubes goudgele goedjes waarmee je biefstuk bakken kan. Een echte naam heeft het niet. Wat is dat vet uit de plastic fles?
In de uitzending bak en braad nam sterrenchef Erik van Loo het met zijn biefstuk-volgens-eigen-recept op tegen een aantal biefstukken gebakken in bak- en braadproducten. Welke biefstuk smaakt volge...
Het klassieke biefstukrecept van chef-kok Erik van Loo thuis uitproberen? Dat kan, want hij deelde het met ons.
Een hond wil je gelukkig maken met een kluif. Het allerbeste voor je hond komt uit landen waar je hond een schop zou krijgen. De Keuringsdienst van Waarde gaat er kijken en schrikt zich rot.
Een hond wil je gelukkig maken. Een hond kun je gelukkig maken. Met een kluif. En een kluif wordt vaak gemaakt van stierenpiemels. Maarten bezoekt een fabriek waar slachtafval wordt verwerkt tot ee...
Is het waar dat er plastic in honing kan zitten?
Geen goedje zo simpel als honing. Je hebt de bij en de bloem. De een pakt nectar van de ander en maakt er honing van. De Keuringsdienst van Waarde over bijen die zich aan onze regels moeten houden.
Is het waar dat er plastic in honing kan zitten?
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet i...
In onze uitzending over mozzarella vloog de Codex Alimentarius je om de oren. Maar wat is de Codex Alimentarius?
Mozzarella: het is een naam die je lenen mag. Je hoeft er geen Italiaan voor te zijn. De Keuringsdienst van Waarde over het zachte bolletje kaas.
In onze uitzending over mozzarella vloog de Codex Alimentarius je om de oren. Maar wat is de Codex Alimentarius?
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet i...
Bananen zijn zonder twijfel tropische vruchten. Ze groeien het best in de buurt van de evenaar waar ze twaalf uur direct zonlicht per dag hebben. In Nederland kunnen we daar alleen van dromen. Is h...
In het tweede deel van dit tweeluik reizen we af naar Ecuador om te onderzoeken hoe het mogelijk is dat bananen voor €0,99 in onze supermarkt liggen.
Bananen zijn zonder twijfel tropische vruchten. Ze groeien het best in de buurt van de evenaar waar ze twaalf uur direct zonlicht per dag hebben. In Nederland kunnen we daar alleen van dromen. Is h...
Bananen liggen vaak nog een beetje groen en hard in de winkel, maar rijp smaken ze een stuk lekkerder. Hoe kun je bananen snel rijp laten worden? Ethyleen Importeurs behandelen de bananen me...
De Keuringsdienst kreeg veel reacties op de uitzending over kaas. Een kaasboer zei dat koeien per dag negentig liter melk kunnen geven. Flauwekul, of niet?
Gouda, wie heeft er geen kaas van gegeten? Kaas maak je van melk, dat weten we allemaal. Maar de ene Goudse is de andere niet.
Een vreemd bericht vonden we online. Haren van dieren en ook mensen zouden als grondstof dienen voor een middel dat in ons brood wordt verwerkt.
Thee maak je van thee. Althans, dat zou je denken. Maar de Keuringsdienst vond naast theeblaadjes vreemde korrels in het theezakje. Kleine brokjes met een sterke smaak.
Doodgewoon en bovenal spotgoedkoop. Zo ligt bij iedere supermarkt een leverworst van een halve kilo voor slechts 62 cent. Maar kun je eigenlijk wel een leverworst maken voor zo weinig geld?
Grond heb je overal. Maar zit het in een plastic zak, dan heb je potgrond. Speciale grond voor orchidee, buxus of bonsaiboom. Maar wat is dat voor grond, zo speciaal voor in de pot?
Het is een klassiek gerecht: Ossenstaartsoep. Je komt het tegen in een blik, zak, of in een bistro. Zo klassiek, dat we de ingrediënten al niet meer kennen. In de soep is geen staart te vinden, of ...
Een enorme kipfilet van 700 gram, gekocht bij een Turkse slagerij. Dat is twee keer het gewicht van de gewone supermarkt kip. Met welke reuze kip hebben we hier te maken?
Er is niks raars aan een kwast. Een simpel ding met een steel en haartjes, om mee te verven. Varkenshaar, volgens traditie. Maar welk varken heeft zulke lange haren? En hoe onthaar je dan dat varken?
Je hebt rundvlees, varkensvlees of vlees van kippetjes. Maar bij vis hoeven we dat niet te weten. De populairste vis van Nederland is anoniem. We maken kennis met de vis uit de visstick.
Gouda, wie heeft er geen kaas van gegeten? Kaas maak je van melk, dat weten we allemaal. Maar de ene Goudse is de andere niet. De Keuringsdienst van Waarde over kaas en waar die naar smaakt.
Maak de krokantige chipjes volgens het recept van chef Richard van Oostenbrugge.
In de uitzending zag je hoe Maurice samen met chefkoks Robert Kranenborg en Richard van Oostenbrugge een blinde chipstest deed. Welke chips is volgens dit drietal het lekkerst?
De lekkerste chips maak je net zoals chef Robert Kranenborg gewoon zelf. Lees hier hoe je die krokante krakers maakt.
Voor dikdoeners is er een speciale categorie chips. Dikke chips, voor de dikke portemonnee. Handgeschept, en uit de ketel bovendien. Tweemaal zo duur als ordinaire chips. Maar waarom?
De lekkerste chips maak je net zoals chef Robert Kranenborg gewoon zelf. Lees hier hoe je die krokante krakers maakt.
In de uitzending zag je hoe Maurice samen met chefkoks Robert Kranenborg en Richard van Oostenbrugge een blinde chipstest deed. Welke chips is volgens dit drietal het lekkerst?
Maak de krokantige chipjes volgens het recept van chef Richard van Oostenbrugge.
Coquilles Saint Jacques, ofwel Sint Jacobsschelpen. Een mooie naam voor een chique schelp. Maar waarom heten ze eigenlijk zo?
Ze klinken zo chique, coquilles Saint Jacques. Toch koop je ze zelfs bij de goedkoopste supermarkt. Een verhaal over de populairste schelp sinds de mossel.
Coquilles Saint Jacques, ofwel Sint Jacobsschelpen. Een mooie naam voor een chique schelp. Maar waarom heten ze eigenlijk zo?
Bij groothandels voor de horeca ligt al jaren een vis die we niet kennen. Nooit gezien op een menukaart. Tropische tong. Vele malen goedkoper dan Noordzee tong.
Wil jij de tropische tong thuis ook eens proberen? Maak dan zelf de Sole Picasso. Met dit klassieke exotische recept van kok Eric Kuijpers komt de vis goed tot zijn recht.
Wil jij de tropische tong thuis ook eens proberen? Maak dan zelf de Sole Picasso. Met dit klassieke exotische recept van kok Eric Kuijpers komt de vis goed tot zijn recht.
Een vreemd bericht vonden we online. Haren van mensen zouden als grondstof dienen voor een middel dat in ons brood wordt verwerkt. Wat is daar van waar?
Geliefd bij de borrel of op een feestje: leverworst. Doodgewoon en bovenal spotgoedkoop. Zo ligt bij iedere supermarkt een leverworst van een halve kilo voor slecht 62 cent. Maar kun je eigenlijk w...
Heb je na de uitzending ook kriebels gekregen om worst te maken? Bekijk hier het recept om zelf je ambachtelijke leverworst te maken.
Heb je na de uitzending ook kriebels gekregen om worst te maken? Bekijk hier het recept om zelf je ambachtelijke leverworst te maken.
Thee maak je van thee. Althans, dat zou je denken. Maar de Keuringsdienst vond naast theeblaadjes vreemde korrels in het theezakje. Kleine brokjes met een sterke smaak.
Simpel en milieuvriendelijk: Hoe kan je potgrond eenvoudig zelf maken?
Grond heb je overal. Zit het in een plastic zak, dan heb je potgrond. Maar wat is dat eigenlijk? De Keuringsdienst gaat op zoek naar de grond voor in de pot.
Simpel en milieuvriendelijk: Hoe kan je potgrond eenvoudig zelf maken?
Dierenactivisten publiceerden een vreselijk filmpje over konijnen met pijn. Angorakonijnen. De Keuringsdienst reist naar China om de angorawol zelf te keuren.
Kaviaar, een luxeproduct dat de meesten van ons waarschijnlijk nog nooit van dichtbij hebben gezien. Het staat bekend als iets wat voor de rijkere bestemd zou zijn.
De Keuringsdienst van Waarde houdt twee varkens. Op de zakken voer voor de beesten staat dat er soja in zit. Een verslaggever gaat op zoek naar de herkomst van de soja, belandt in Argentinië en val...
De nieuwe beesten van de Keuringsdienst en de verleiding. Hoe komt een burger aan een varkentje? Dat zal niet meevallen dachten de programmamakers. Je kunt niet zomaar een varkentje kopen en meenem...
Wat is het verschil tussen macaroni en spaghetti? In Nederland vrijwel niks. De vorm natuurlijk, maar voor de rest weinig. De Keuringsdienst gaat naar Italië om de echte macaroni te vinden en dat ...
Het kan van oude kranten worden gemaakt maar voor maandverband worden ook verse bomen omgezaagd. De Keuringsdienst van Waarde is te gast op een internationaal maandverbandcongres in Genève waar man...
Het kan van oude kranten worden gemaakt, maar voor maandverband worden ook verse bomen omgezaagd. De Keuringsdienst is te gast op een internationaal maandverbandcongres in Genève waar mannen de die...
Ja, de Italianen eten ook macaroni, maar het heeft daar een heel andere vorm. Maccherone is in Italie een verzamelnaam voor holle pastasoorten. En die zijn daar gewoon recht, Italianen eten geen kr...
Volgens goudviskweker Hanoch Mogendorf is de reis van Israël naar Nederland traumatisch voor een goudvis.
Er is een vis die altijd ontsnapt aan de koekenpan. We noemen hem goudvis, zijn kleur is oranje, maar wat blijkt, hij hoort eigenlijk groen te zijn. Wonderlijk verhaal over 'n knuffeldier met schub...
Volgens goudviskweker Hanoch Mogendorf is de reis van Israël naar Nederland traumatisch voor een goudvis.
De Belgische kok Piet Huysentruyt maakte deze klassieke ossenstaartsoep samen met Maurice. Wil jij deze heerlijke soep zelf maken?
Ossenstaartsoep heeft het imago van een klassieke delicatesse, maar vroeger was dat wel anders.
Het is een klassiek gerecht: Ossenstaartsoep. Je komt het tegen in een blik, zak, of in 'n bistro. Zo klassiek, dat we de ingrediënten al niet meer kennen. In de soep is geen staart te vinden, of t...
Ossenstaartsoep heeft het imago van een klassieke delicatesse, maar vroeger was dat wel anders.
De Belgische kok Piet Huysentruyt maakte deze klassieke ossenstaartsoep samen met Maurice. Wil jij deze heerlijke soep zelf maken?
Iedere spons is uniek, maar wat is het? Je hebt zee nodig en duikers die hun leven willen wagen. Het verhaal achter de natuurspons blijkt een Griekse tragedie. Op zoek naar het verhaal achter de sp...
Met een natuurspons kun je alles. Je wast er de auto mee, je dept er je gezicht mee af en je kunt er zelfs een muur mee verven. Maar er is meer. De natuurspons kan namelijk ook gebruikt worden als ...
Met een natuurspons kun je alles. Je wast er de auto mee, je dept er je gezicht mee af en je kunt er zelfs een muur mee verven. Maar er is meer. De natuurspons kan namelijk ook gebruikt worden als ...
Een enorme kipfilet van 700 gram, gekocht bij een Turkse slagerij. Dat is twee keer het gewicht van de gewone supermarkt kip. Welke kip heeft zo'n flinke borst? De Keuringsdienst zoekt het uit.
Ze zitten zo vertrouwd dat je er eigenlijk mee naar buiten zou willen: Spaanse sloffen. De goedkope oer-pantoffels. Maar hoe Spaans is die slof eigenlijk?
In de uitzending zag je dat veel industrieel desembrood eigenlijk helemaal geen zuurdesembrood is. Wat nu? Geen paniek, want in deze video legt bakker Tim van Dalen uit hoe je zelf zuurdesem maakt....
Zuurdesem gaat als zoete broodjes over de toonbank. Brood zoals het vroeger was. Ouderwets brood kun je in de fabriek ook nieuwerwets maken, maar hoe? De Keuringsdienst zoekt het uit.
In de uitzending zag je hoe Ersin samen met zijn tante verse yoghurt maakt. Wil jij dit thuis ook doen? Speciaal van Tante Yoghurt voor jou: het originele recept.
Grieken, Turken en Bulgaren. Ze staan gebroederlijk naast elkaar in de supermarkt. Yoghurt met een paspoort. Maar de drie soorten dikke yoghurt zijn voor een kaaskop moeilijk te onderscheiden. Een ...
In de uitzending zag je hoe Ersin samen met zijn tante verse yoghurt maakt. Wil jij dit thuis ook doen? Speciaal van Tante Yoghurt voor jou: het originele recept.
We schilderen met kwasten van varkenshaar. Maar gebruiken we ongemerkt meer producten van dierenhaar? De Keuringsdienst zocht het voor je uit.
Een kwast is een simpel ding met een steel en haartjes. Varkenshaar, volgens traditie. Maar welk varken heeft zulke lange haren?
We schilderen met kwasten van varkenshaar. Maar gebruiken we ongemerkt meer producten van dierenhaar? De Keuringsdienst zocht het voor je uit.
De Keuringsdienst van Waarde viert een feestje. Op televisie. Na tien jaar en 187 uitzendingen werd het wel eens tijd. Tijd voor taart. Maar voor we de taart kunnen aansnijden trekt het stralend ...
Speciaal voor de barbecue, houtsnippers gemaakt van oude whiskyvaten. De whiskyvaten zijn wel 60 jaar oud en er heeft 's werelds beste single malt whisky in gezeten. De Keuringsdienst vraagt zich i...
KRO’s Keuringsdienst van Waarde reist af naar Marokko en geeft antwoord op de vraag: is couscous een snelle hap of typisch slowfood? Ajouad El Miloudi gaat op onderzoek uit en laat zien hoe traditi...
In de aflevering Couscous wordt een speciale couscousschotel gemaakt. Hoe werd het gerecht bereid en wat heb je er voor nodig?
In de aflevering Couscous wordt een speciale couscousschotel gemaakt. Hoe werd het gerecht bereid en wat heb je er voor nodig?
Vroeger was het chique met stokjes. Sushi. Maar Japanse vishapjes zijn zo speciaal niet meer. Op het station, in de supermarkt en zelfs in de diepvries. All you can eat, bij de Chinees die Japans h...
Halfvolle mayonaise, met 50% minder olie. Maar wat zit er dan in? De fabrikant vertelt ons dat het water is, maar met water kan je geen mayonaise te maken. De Keuringsdienst staat voor een raadsel.
Hoe maak je zelf mayonaise? Met dit recept van topkok Pierre Wind is het een fluitje van een cent.
Hoe maak je zelf mayonaise? Met dit recept van topkok Pierre Wind is het een fluitje van een cent.
Een ontspannen koe is een lekkere koe. Daarom luisteren de koeien in Wales naar klassieke muziek voor ze naar de slacht gaan. Benieuwd hoe dat eruit ziet?
Mensen hebben het goed, maar hun huisdieren hebben het nog veel beter. Elke dag krijgen ze exquise culinaire hoogstandjes voorgeschoteld die niet alleen buitengewoon smakelijk, maar ook nog eens er...
Bosvruchtenhagel, bosvruchtenkoekjes en, bosvruchten wc-papier. Het moet wel een onvoorstelbaar groot bos zijn, waar al die bosvruchten vandaan komen. En dat is ook zo. Het bosvruchtenbos ligt vers...
Iedereen bleek een dolfijn op zijn verpakking te mogen zetten zonder controle van buitenaf.
Vers is hooguit een paar dagen oud volgens de kenner. Tonijn ligt met een beetje geluk echter pas twee weken na zijn dood op je bord.
Verslaggever Teun van de Keuken besluit zichzelf daarom aan te geven als chocoladecrimineel. Door het eten van chocolade die mede door slaven gemaakt is, is hij namelijk schuldig aan het financiere...
Er is een pak melk dat je in de maling neemt. Calcium plus heet het. Je denkt aan een koe, maar een kalkmijn heeft er net zoveel mee te maken. Een verwarrend glaasje witte drank.
Melk kun je niet alleen drinken, je kunt het ook gebruiken als aftersun of er kleding van maken. Wat kun je doen of maken met melk?
Melk kun je niet alleen drinken, je kunt het ook gebruiken als aftersun of er kleding van maken. Wat kun je doen of maken met melk?
Vroeger was het chique met stokjes. Sushi. Maar Japanse vishapjes zijn zo speciaal niet meer. Op het station, in de supermarkt en zelfs in de diepvries. All you can eat, bij de Chinees die Japans h...
Het is het minst kostbare stukje vlees dat er is: kip. Koop je kip bevroren, dan heb je haar voor nog geen drie euro en dertig cent. Anderhalve kilo kip zonder kop. Koud gemaakt voor een zacht prij...
Worst is een vermomming, maar waarvan? Aan worst is niet te zien wat er precies in ging. Er worden zelfs griezelverhalen over verteld. Paardenpiemels in de rookworst, schapenballen in de knakworst,...
Mensen hebben het goed, maar hun huisdieren hebben het nog veel beter. Elke dag krijgen ze exquise culinaire hoogstandjes voorgeschoteld die niet alleen buitengewoon smakelijk, maar ook nog eens er...
Voor de grote leegte tussen maaltijden door hebben we het tussendoortje. De winkel ligt er tegenwoordig vol mee. Allemaal verantwoord. Gewoon eten hoeft eigenlijk niet meer. Maar wat betekent dat e...
Bosvruchtenhagel, bosvruchtenkoekjes, bosvruchtenthee, bosvruchtenkarnemelk, bosvruchtenyoghurt, bosvruchtentussendoortjes, bosvruchtenwcpapier. Het moet wel een onvoorstelbaar groot bos zijn, waar...
De Keuringsdienst heeft een simpele vraag. Wat is biefstuk? Maar het antwoord blijkt niet zo eenvoudig. Omdat de burger niets meer weet over de doodgewone hollandse biefstuk, wil de Keuringsdienst ...
Bijna al het voedsel dat we kopen komt van hypermoderne productielijnen, maar op het schap in de winkel heet al het eten ambachtelijk. Het is ambachtelijk bereid, ambachtelijk gebakken, ambachtelij...
Biologisch is goed en Eko is oké. Toch?
De Keuringsdienst van Waarde doet graag iets voor het milieu. Lege flessen inzamelen bijvoorbeeld. Maar waar moeten we met al die flessen naartoe?
De Keuringsdienst van Waarde hoort berichten over vreselijke misstanden in de cacao-industrie. Kinderen zouden als slaaf te werk worden gesteld. In de gloeiende hitte worden ze afgebeuld tot ze nie...
Op blikjes tonijn siert vaak een dolfijnvriendelijk logo. Maar niemand kan ons vertellen wat dat logo precies betekent. En wie verleent dat certificaat?
We worden overspoeld door keurmerken en logo's. Ze staan ergens voor garant. Maar voor wat? En wie zegt dat?
De verpakking speelt een prominente rol in de strijd om ons zuurverdiende huishoudgeld. Mooie kleuren, vormen en materialen vliegen ons in de supermarkt om de oren.
Je hoeft maar een willekeurige supermarkt binnen te lopen, of de verse producten lachen je tegemoet. Maar zijn al die producten ook echt vers? En wat is dat eigenlijk, vers?
Vier plofkippen en het kippenparadijs. De Keuringsdienst van Waarde koopt vier kippen die sneller groeien dan kool.
Oerbos in het raamkozijn. De liaan. Laat hem in de jungle hangen, dan is het tropisch onkruid. Breek een stukje af en het is goud waard in een tuincentrum om de hoek. Leuk voor in een vaas, of naas...
Een kijker vroeg zich af, waarom smaakt paprikapoeder helemaal niet naar paprika? Gebruiken ze speciale paprika's? Of wordt bij het drogen de smaak heel anders? En als je er over nadenkt, waarom is...
Wil je zelf ook eens proberen hoe je poeder maakt van paprika? De Keuringsdienst duikt de keuken in en gaat aan de slag.
Wil je zelf ook eens proberen hoe je poeder maakt van paprika? De Keuringsdienst duikt de keuken in en gaat aan de slag.
De supermarkt verkoopt een flesje walnootolie voor slechts €2,19. Dat is heel wat goedkoper dan wat dezelfde hoeveelheid walnoten kost. Wat is dat voor olie die goedkoper is dan zijn ingrediënten? ...
Walnootolie kun je niet alleen gebruiken als dressing in de salade, maar ook voor een hoop andere toepassingen. De Keuringsdienst somt op waar de olie nog meer geschikt voor is.
Walnootolie kun je niet alleen gebruiken als dressing in de salade, maar ook voor een hoop andere toepassingen. De Keuringsdienst somt op waar de olie nog meer geschikt voor is.
In het slot van dit tweeluik nemen we het Canadese bevergeil mee naar Nederland en kijken we of het terug te vinden is in een product dat we hier gewoon eten. Jamie Oliver blijkt geen kletskous. Be...
Zoals we nu weten is castoreum een uitscheiding van bevers, een goedje dat wordt gemaakt met de anale klieren van het beestje. Maar wat is de geschiedenis achter het product?
Zoals we nu weten is castoreum een uitscheiding van bevers, een goedje dat wordt gemaakt met de anale klieren van het beestje. Maar wat is de geschiedenis achter het product?
Hoe kan het dat er op geen enkele verpakking 'castoreum' staat? Ersin belt met Geert de Rooij, Manager Levensmiddelenwetgeving en Voedselveiligheid en een expert op het gebied van ingrediënten decl...
Een bever heeft een bijzondere klier achter zijn bips. Een klier met een sterke geur. Bevergeil heet het en het zit in vanille ijs.
Bevergeil is niet het enige verhaal over vreemde stoffen in het eten, op het internet wemelt het van deze hardnekkige geruchten en aannames. De Keuringsdienst van Waarde het web verder afgestruind ...
Bevergeil is niet het enige verhaal over vreemde stoffen in het eten, op het internet wemelt het van deze hardnekkige geruchten en aannames. De Keuringsdienst van Waarde het web verder afgestruind ...
Het uitsterven van de bever is een tijd niet op natuurlijke wijze gebeurd. Volgens de vertelling is het voor een aanzienlijk deel de schuld van de katholieken geweest.
Een wonderlijke brief van een kijker op Curaçao. Er zou een geheimzinnige fabriek op het eiland staan. Witte suiker afkomstig van Nederlandse polders zou er worden omgetoverd tot bruine rietsuiker.
Pers je een sinaasappel, dan krijg je jus d'orange. Pers je een appel, dan krijg je... Tja. Wat krijg je dan? We zijn in een Oost-Europese boomgaard met één bijzondere soort appel, de bruine.
Onze verslaggevers zijn Maurice Dekkers, Ajouad El Miloudi, Ersin Kiris, Marijn Frank en Maarten Remmers. Zij onderzoeken de etiquette van de etiketten, consumeren gulzig reclamespotjes en zijn nie...
Als je een uitzending maakt over vis, kan het natuurlijk niet anders dan dat je zelf ook gaat vissen. Marijn gaat in deze video samen met een doorgewinterde visser op jacht naar de zalmforel.
De Keuringsdienst doet aan huishoudjournalistiek. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Fascinerende televisie over de verhalen uit ons boodschappenmandje. Onze verslaggevers zijn Maurice D...
Een boze slager schreef de Keuringsdienst een brief. Omdat het woordje kogel de biefstuk duurder maakt is het aantrekkelijk om ermee te sjoemelen.
Bintjes, Dorés en Eigenheimers: vroeger was de keuze simpel. De Keuringsdienst gaat op onderzoek in de wereld van de oer-Hollandse aardappel.
Welk ei moet je kopen voor een tevreden kip: gewoon, scharrel, gras of bio, spotgoedkoop of peperduur. Maar per 1 januari van dit jaar zijn die zorgen voorbij: de legbatterij is verboden verklaard.
Op zoek naar de waarheid achter Dode Zeezout. De keuringsdienst gaat op zoek naar de waarheid achter Dode Zeezout. Eentje die leert dat we de meeste geheimen met een korreltje zout moeten nemen.
Blijkbaar moet je voor bijzondere glazen bij IKEA zijn. Mondgeblazen staat erop. Elk uniek. Nog geen €1,50 per stuk. Hoe kan dat? We komen in China waar mensen goedkoper kunnen produceren dan machi...
De Keuringsdienst doet aan huishoudjournalistiek. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Fascinerende televisie over de verhalen uit ons boodschappenmandje.
Champignons. Kleine witte paddenstoelen, zo lief en onschuldig. Niks daarvan, zegt de vakbond. Arbeiders uit Oost-Europa worden ernstig uitgebuit in Hollandse kwekerijen. We duiken de duisternis va...
Champignons. Kleine witte paddestoelen, zo lief en onschuldig. Niks daarvan, zegt de vakbond. Arbeiders uit Oost-Europa worden ernstig uitgebuit in Hollandse kwekerijen. Limburgse kwekerijen, beter...
In de aflevering Champignons-1 kwam een aantal Poolse arbeiders aan het woord over de situatie in het bedrijf waar ze werkten.
In de aflevering Champignons-1 kwam een aantal Poolse arbeiders aan het woord over de situatie in het bedrijf waar ze werkten.
De Keuringsdienst ontving een wonderlijke brief van een kijker op Curaçao. Er zou een geheimzinnige fabriek op het eiland staan. Witte suiker afkomstig van Nederlandse polders zou er worden omgetov...
Maurice vroeg een 'smaakexpert' om te raden hoeveel suikerklontjes er in producten als mayonaise zaten. De smaakexpert bleek de hoeveelheid suiker vaak behoorlijk te onderschatten.
Forel is een soort vis. Die kennen we wel. Zalm is ook een soort vis, die kennen we nog beter. Tot zover klinkt het simpel. Maar er is er nog eentje, die ons in verwarring brengt, namelijk zalmfore...
Astaxanthine komt overal in de natuur voor. Maar wat is dit precies?
Astaxanthine komt overal in de natuur voor. Maar wat is dit precies?
Centraal staat wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze in reclames verkopen? De verslaggevers bellen er op los. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden.
Peper is duur, daarom noemen we dure dingen peperduur. Peterselie is ook duur. Een potje gedroogde peterselie bevat maar vijf gram. Kiloprijs: ? 237,-. Dikke van Dale kan bijschrijven: Peterselieduur.
Peterselie blijkt per kilogram 237 euro te kosten. Dat lijkt duur, maar is het ook echt duurder dan andere producten die in de schappen liggen?
Peterselie blijkt per kilogram 237 euro te kosten. Dat lijkt duur, maar is het ook echt duurder dan andere producten die in de schappen liggen?
Het is zo vertrouwd als de Chinees om de hoek. Lange witte plakken, in het plastic tasje, naast de sambal. Maar wat is kroepoek eigenlijk? Een lastige vraag, waar de Chinees geen antwoord op heeft.
Zelf kroepoek maken is minder ingewikkeld dan je denkt, mits je er even de tijd voor neemt. De Keuringsdienst kreeg van de Indonesische chef Lonny twee lekkere kroepoekrecepten.
Zelf kroepoek maken is minder ingewikkeld dan je denkt, mits je er even de tijd voor neemt. De Keuringsdienst kreeg van de Indonesische chef Lonny twee lekkere kroepoekrecepten.
Pers je een sinaasappel, dan krijg je jus d'orange. Pers je een appel, dan krijg je... Tja. Wat krijg je dan? We zijn in een Oost-Europese boomgaard met één bijzondere soort appel, de bruine.
Een boze slager schreef de Keuringsdienst een brief. Omdat het woordje kogel de biefstuk duurder maakt is het aantrekkelijk om ermee te sjoemelen.
We onderzoeken de gevulde olijf. Wat is toch dat rode flubbertje waarmee zijn leegte is gevuld? 'Piment' staat er op het potje. We komen tot de kern: ook bij de tapas is niets wat het lijkt.
De Keuringsdienst van Waarde duikt in het rijke archief en komt met De Keuringsdienst van Waarde Classics. -De gamba staat centraal.
De Keuringdienst van Waarde onderzoekt de truffel. Het is eigenlijk alleen voor de gegoede burgerij: de truffel. Niet die van chocola, maar van onder de grond.
De Keuringdienst van Waarde onderzoekt pesto. Pesto is de saus van het moment. Volgens de Italiaan alleen goed bij de pasta, volgens de Hollander lekker bij alles.
De Keuringdienst van Waarde onderzoekt walnoot. Ditmaal is het de walnoot die argwaan wekt. Hoe krijgen ze toch altijd zo'n perfecte halve noot op het kaasje van Rambol?
De Keuringdienst van Waarde onderzoekt citroen. Het is geel, zuur en hij glimt. Iedereen weet wat het is, een citroen. Maar wat maar heel weinig mensen weten is hoe het komt dat citroenen glimmen.
De Keuringdienst van Waarde onderzoekt rivierkreeft. De rivierkreeft verovert de zoete wateren en de keukens van Europa.
De Keuringsdienst van Waarde reist naar de plekken waar de sperziebonen zijn geboren, bij de veredelaar. Een aflevering warenkennis van je welste, alles wat je altijd al over de sperzieboon wilde w...
Het kleeft, is er in alle mogelijke en onmogelijke vormen en kleuren, het kraakt, het weegt niks en verdringt langzaam maar zeker de zoute pinda. Het Japanse zoutje.
De Keuringsdienst is tijdens een onderzoek naar lamsdöner kebab gestuit op een broodje dat honderd procent varkensvlees bevatte.
In de uitzending over de tetanuscampagne zou het beeld zijn ontstaan dat Pampers niet enthousiast zou zijn geweest over medewerking aan het programma. Dit is niet onze bedoeling geweest en het is o...
Je ziet het tegenwoordig steeds vaker, als je een product koopt, doet de producent van dat product iets voor het goede doel. Is dat allemaal goede bedoelingen? De Keuringsdienst van Waarde stort zi...
In de uitzending over de tetanuscampagne zou het beeld zijn ontstaan dat Pampers niet enthousiast zou zijn geweest over medewerking aan het programma. Dit is niet onze bedoeling geweest en het is o...
Goedkoop is duurkoop. Producenten van vaccins verdienen het liefst zoveel mogelijk aan hun gezondheidsproducten. Het tetanusvaccin is zo goedkoop dat de aanbieder het liever niet maakt.
Het geheim achter goedkope kip zit in het kippenvoer. Topkok Alain Caron heeft geprobeerd om een lekkere maaltijd van dit wondervoer te maken.
Het is het minst kostbare stukje vlees dat er is: kip. De Keuringsdienst van Waarde krabt zich achter de oren over de kosten van kip en pikt wat op over het wereldvoedselprobleem.
Het geheim achter goedkope kip zit in het kippenvoer. Topkok Alain Caron heeft geprobeerd om een lekkere maaltijd van dit wondervoer te maken.
Een kuikentje van 800 gram groeit in drie weken uit tot een kip van 2,5 kilo. En dat met slechts 3,5 kilo voer. Wat een supervoer!
Een luchtverfrisser met buitenlucht. De Keuringsdienst wil het weten: welke buitenlucht is zo speciaal dat hij in een bus mag? Kan je niet beter gewoon een raampje openzetten?
De KVW onderzoekt een luchtverfrisser van onze grootgrutter met de naam "buiten". Een luchtverfrisser met buitenlucht. De KVW wil het weten: welke buitenlucht is zo speciaal dat hij in een bus mag?...
Bintjes, Dorés en Eigenheimers: vroeger was de keuze simpel. De Keuringsdienst gaat op onderzoek in de wereld van de oer-Hollandse aardappel.
Dezelfde aardappel, verschillende prijzen. Hoe zit dat?
Er zijn verschillende soorten eieren te koop in de winkel, maar wat is het verschil? De code op het ei geeft aan hoe de kip die het ei gelegd heeft, leefde.
Welk ei moet je kopen voor een tevreden kip: gewoon, scharrel, gras of bio, spotgoedkoop of peperduur. Maar per 1 januari van dit jaar zijn die zorgen voorbij: de legbatterij is verboden verklaard.
Er zijn verschillende soorten eieren te koop in de winkel, maar wat is het verschil? De code op het ei geeft aan hoe de kip die het ei gelegd heeft, leefde.
Je kunt aan de kip zien of ie een bruin of een wit ei legt, want kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en kippen met witte oorlellen een wit ei. Maar wat is het beste ei? Dat is het biologi...
Een tekort aan legale eieren voor in producten als cake en eierpasta leidt ertoe dat niet elk ingekocht ei aan de regels uit Brussel voldoet. Legbatterijen verleden tijd? Nee hoor!
Hoe leeft een scharrelkip eigenlijk? En wat is het verschil met een vrije-uitloopkip?
De Keuringsdienst van Waarde heeft aan de Vrije Universiteit van Amsterdam een onderzoek laten doen om te achterhalen of er in de aangeschafte Dode Zeezoutproducten daadwerkelijk Dode Zeezout zit.
Het verhaal van Marijn Frank en de reis naar de Dode Zee.
Op zoek naar de waarheid achter Dode Zeezout. De Keuringsdienst gaat op zoek naar de waarheid achter Dode Zeezout. Eentje die leert dat we de meeste geheimen met een korreltje zout moeten nemen.
Het verhaal van Marijn Frank en de reis naar de Dode Zee.
De Keuringsdienst van Waarde heeft aan de Vrije Universiteit van Amsterdam een onderzoek laten doen om te achterhalen of er in de aangeschafte Dode Zeezoutproducten daadwerkelijk Dode Zeezout zit.
De EHEC-bacterie was het nieuws van de dag, had de wereld wekenlang in zijn greep en maakte 50 dodelijke slachtoffers in Duitsland. Maar is de epidemie nu werkelijk in de kiem gesmoord? Deel 2.
EHEC (Enterohemorragische Escherichia Coli) is een verzamelnaam voor verschillende stammen van de bacterie Escherichia coli die een gif produceren, het verotoxine.
Bacteriën vormen een domein van eencellige, soms in kolonies levende micro-organismen. Een bacterie is een prokaryoot en heeft dus geen celkern. Het erfelijke materiaal zweeft rond in het cytoplasma.
De EHEC-bacterie was het nieuws van de dag, had de wereld wekenlang in zijn greep en maakte 50 dodelijke slachtoffers in Duitsland. Maar is de epidemie nu werkelijk in de kiem gesmoord?
EHEC (Enterohemorragische Escherichia Coli) is een verzamelnaam voor verschillende stammen van de bacterie Escherichia coli die een gif produceren, het verotoxine.
Bacteriën vormen een domein van eencellige, soms in kolonies levende micro-organismen. Een bacterie is een prokaryoot en heeft dus geen celkern. Het erfelijke materiaal zweeft rond in het cytoplasma.
Veel mensen werden er ziek van, in Duitsland overleden er zelfs 50 mensen. Wat is EHEC precies?
'Made in China' vertelde het IKEA-stickertje op de onderkant van een 'mondgeblazen' wijnglas. Zouden de miljoenen glazen van IKEA echt allemaal met de mond geblazen zijn?
Soms zijn ze vreemd en uniek, doorgaans simpel en hetzelfde: glazen om uit te drinken. Keuringsdienst van Waarde onderzoekt glas.
'Made in China' vertelde het IKEA-stickertje op de onderkant van een 'mondgeblazen' wijnglas. Zouden de miljoenen glazen van IKEA echt allemaal met de mond geblazen zijn?
Minister Schippers' antwoord op kamervragen van Partij voor de Dieren.
Om de kwaliteit van de filet americain in Nederland te testen heeft de Keuringsdienst van Waarde een filet americain-test gedaan onder 20 broodjes van diverse pompstations, broodjeszaken en slageri...
De eerste aflevering begint met een smaakmaker die de nodige tongen losmaakt: filet americain.
Om de kwaliteit van de filet americain in Nederland te testen heeft de Keuringsdienst van Waarde een filet americain-test gedaan onder 20 broodjes van diverse pompstations, broodjeszaken en slageri...
Minister Schippers' antwoord op kamervragen van Partij voor de Dieren.
Hoeveel bacteriën mag filet americain bevatten om vers te kunnen worden genoemd?
De Keuringsdienst van Waarde heeft hoognodig behoefte aan opheldering over het ecologische van toiletpapier en volgt het witte lint tot aan zijn oorsprong.
Consumentenprogramma over eten. Oscillococcinum is een homeopatisch geneesmiddel tegen griep. Lastig om uit te spreken, mysterieus in wat het is. De Keuringsdienst van Waarde krijgt er hoofdpijn van.
Het was het verhaal van 2011. Een anonieme kijker had ons getipt dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. We maken korte metten en geven advies.
In 2011 tipte een anonieme kijker de Keuringsdienst dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. In de meeste landen is dit verboden, maar in Enge...
Het was het verhaal van 2011. Een anonieme kijker tipte de Keuringsdienst dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. Dat wijn zo gemaakt kan wor...
Een anonieme kijker had de Keuringsdienst getipt dat er wijn zou zijn die geen wijn was. De Keuringsdienst zet nog een keer het glas aan de lippen en komt met verrassend nieuwe onderzoeksresultaten.
De Keuringsdienst van Waarde wil het zeker weten, hoelang ze door kunnen zonder te zweten en neemt een frisse duik in de wereld van de deodorant.
Het is volkomen menselijk, maar voor de meesten toch onwenselijk: zweet. Daarom smeren of spuiten we deodorant onder de armen. Gegarandeerde frisheid. Soms wel 48 uur lang. Kan dat? De KVW neemt ee...
Er zijn vele dure yoghurtjes, met extra vezels. goed voor de stoelgang. De Keuringsdienst van Waarde gaat op zoek naar de wondervezel uit de yoghurt.
Consumentenprogramma over eten. Zonder mint stinkt een mens uit zijn mond. Maar niemand die weet waar het vandaan komt. De Keuringsdienst van Waarde zoekt het uit en komt met een verfrissend antwoo...
Consumentenprogramma over eten. Oscillococcinum is een homeopatisch geneesmiddel tegen griep. Lastig om uit te spreken, mysterieus in wat het is. De Keuringsdienst van Waarde krijgt er hoofdpijn van.
Oscillococcinum. Een homeopatisch geneesmiddel tegen griep. Lastig om uit te spreken, mysterieus in wat het is. "Anas Barbariae, hepatis et cordis", staat er op de achterkant van het doosje. Dat is...
Consumentenprogramma over eten. Spek is vet en daarom vet lekker. Maar je wordt er dik van en je raakt verstopt. Daarom hebben de spekkopers van de industrie iets bedacht: mager spek. Hoe kan dat e...
Spek is vet en daarom vet lekker. Door de stamppot, bij de bonen of onder het gebakken eitje. Spek komt van de buik van een varken. Na het zouten wordt een buik namelijk spek. Vandaar ook de term b...
Varkens wroeten graag met hun neus in de modder. Maar dat mag niet meer van de boer. Onze varkens moeten in quarantaine. Geen bacterie mag ze meer bereiken. Een gezond varken groeit namelijk snelle...
Consumentenprogramma over eten. Van de olie uit de olijf weet de Keuringsdienst al dat er veel nep in omloop is. Over de olijf zelf weten ze echter nog niets. Want wat is toch dat rode flubbertje w...
Elke erwt is gedopt, maar alleen de doperwt mag het doppen dragen in zijn naam. De Keuringsdienst van Waarde duikt de polder in en gaat op zoek naar het geheim van de doodsimpele doperwt.
Elke erwt is gedopt, maar alleen de doperwt mag het doppen in de naam dragen. Waarom zijn er zoveel soorten erwten? Vers is hij groter dan in het blik, smaakt hij dan ook anders? Roland vindt het uit.
Zijde werd al verhandeld toen onze jaartelling nog niet eens was begonnen. De Keuringsdienst volgt de zijderoute tot ver in China en leert over rupsen en vlinders. Stof om over na te denken.
Het werd al verhandeld toen onze jaartelling nog niet eens was begonnen: zijde. Textiel om aan te trekken of om onder te slapen. Zacht, sterk en met een chique glans. Zo chic, dat we ons er nu ook ...
Het werd al verhandeld toen onze jaartelling nog niet eens was begonnen: zijde. Textiel om aan te trekken of onder te slapen. Zacht, sterk, chique glans. Zo chic, dat we ons er nu ook mee kunnen in...
Niet elke knoflook is hetzelfde. Er is roze knoflook en witte. Verse en oude. Uit Frankrijk of Spanje, China of gewoon van de Nederlandse klei. Maar wat is eigenlijk het verschil?
Onze teentjes hebben een lange reis achter de rug voor ze in de pan belanden. Knoflook halen we uit China. Daar ligt het eerst een flinke tijd te slapen. Eerst op het land en dan in een koelcel zod...
Er is roze en witte knoflook. Verse en oude. Uit Frankrijk, Spanje, China of gewoon uit de Nederlandse klei. De Nederlandse knoflook komt vers van het land en wordt direct doorgestuurd naar het bui...
Het was een leuk feestje met een opmerkelijke afdronk: de 150e aflevering van de Keuringsdienst vier weken geleden. Een anonieme kijker had een brief gestuurd met een gerucht over aanlengwijn.
Consumentenprogramma over eten. De Keuringsdienst van Waarde is allergisch voor rare zinnen op etiketjes, en gaat op sporenonderzoek in de grootkeukens van Nederland.
De bio-boer heeft het namelijk makkelijk. Helemaal wanneer hij de tomaten verbouwt die in de biologische soep van Unox gaan. Maar hoe eerlijk is dat heerlijks eigenlijk?
Het is de bonbon onder de pasta: tortellini. De verrassing zit hem niet in wat er over heen gaat, maar in wat er in zit. Het is de vulling waar het bij het Italiaanse deegringetje om draait.
Wijn. Het meest eenvoudige drankje waar ingewikkeld over wordt gedaan. De Keuringsdienst van Waarde gaat tot de bodem van de wereldwijde wijnhandel en neemt zelf ook een slok.
In een tweeluik nemen de verslaggevers een duikvlucht door de handel in lucht die CO2 heet en ze hebben een primeur. Het eerste televisieprogramma dat klimaatneutraal wordt uitgezonden.
In een tweeluik nemen de verslaggevers een duikvlucht door de handel in lucht die CO2 heet en ze hebben een primeur. Het eerste televisieprogramma dat klimaatneutraal wordt uitgezonden.
Consumentenprogramma over eten. Het maakt ons dik en krijgt van het hart de schuld van zijn falen: vet. De Keuringsdienst van Waarde neemt een duik in de afgewerkte olieplas van Nederland en ontmoe...
De Keuringsdienst van Waarde heeft hoognodig behoefte aan opheldering over het ecologische van toiletpapier en volgt het witte lint tot aan zijn oorsprong.
Het eerste programma in de televisiegeschiedenis dat geheel klimaatneutraal wordt uitgezonden. -Biologisch afbreekbare verpakkingen.
Het was een leuk feestje met een opmerkelijke afdronk: de 150e aflevering van de Keuringsdienst vier weken geleden. Een anonieme kijker had een brief gestuurd met een gerucht over aanlengwijn.
Consumentenprogramma over eten. De Keuringsdienst van Waarde is allergisch voor rare zinnen op etiketjes, en gaat op sporenonderzoek in de grootkeukens van Nederland.
Er gebeurt iets geks in de keukens van de industrie: de koks schijnen nooit zeker te weten wat ze in ons eten doen. "Dit product kan mogelijk sporen bevatten van.." zetten ze er op. Handig voor men...
De bio-boer heeft het namelijk makkelijk. Helemaal wanneer hij de tomaten verbouwt die in de biologische soep van Unox gaan. Maar hoe eerlijk is dat heerlijks eigenlijk?
Het is de bonbon onder de pasta: tortellini. De verrassing zit hem niet in wat er over heen gaat, maar in wat er in zit. Het is de vulling waar het bij het Italiaanse deegringetje om draait.
Niet alle ham uit Parma is parmaham. Een Nederlands varken geslacht in Parma krijgt geen keurmerk op zijn bil gebrand. Het varken moet geboren, vetgemest en geslacht zijn in Italië.
Tortellini: de bonbon onder de pasta. Voor ieder wat wils. Soms gevuld met groenten of kaas, meestal met vlees. En voor de grote eter is er tortelloni, dezelfde bonbon maar dan een maatje groter.
Maurice is in een Italiaans restaurant en leert daar hoe je tortellini vouwt. Maar daarnaast leert hij ook over de afkomst van deze creatie. Volgens de restauranteigenaar moet het de navel van de g...
Wijn. Het meest eenvoudige drankje waar ingewikkeld over wordt gedaan. De Keuringsdienst van Waarde gaat tot de bodem van de wereldwijde wijnhandel en neemt zelf ook een slok.
Waarom wordt vet eigenlijk gerecycled? Keuringsdienst van Waarde neemt een duik in de afgewerkte olieplas van Nederland en ontmoet een ware vetbaron.
In een tweeluik nemen de verslaggevers een duikvlucht door de handel in lucht die CO2 heet en ze hebben een primeur. Het eerste televisieprogramma dat klimaatneutraal wordt uitgezonden.
In een tweeluik nemen de verslaggevers een duikvlucht door de handel in lucht die CO2 heet en ze hebben een primeur. Het eerste televisieprogramma dat klimaatneutraal wordt uitgezonden.
CO2-neutraal betekent de CO2 compenseren die je hebt uitgestoten in de lucht. Dat doe je door de CO2 elders op de wereld te laten opnemen door bijvoorbeeld een stuk bos. De KVW wil een CO2-neutrale...
Consumentenprogramma over eten. Het maakt ons dik en krijgt van het hart de schuld van zijn falen: vet. De Keuringsdienst van Waarde neemt een duik in de afgewerkte olieplas van Nederland en ontmoe...
Het maakt ons dik en krijgt van het hart de schuld van zijn falen: vet. Wat de gezondheidsjongens echter vergeten is dat we het meeste vet niet eens eten. Wat lekt of stinkt gaat in een ton, op naa...
De Keuringsdienst van Waarde heeft hoognodig behoefte aan opheldering over het ecologische van toiletpapier en volgt het witte lint tot aan zijn oorsprong.
In 2011 deed de Keuringsdienst onderzoek naar Puur en Eerlijk toiletpapier. Ecologisch, gerecycled, onbewerkt en speciaal geselecteerd papier zei de verpakking. Slechts een van deze claims bleek wa...
De Keuringsdienst van Waarde knapt weer eens het vuile werk op en neemt bij de aftrap van het nieuwe seizoen biologisch afbreekbare troep onder de loep.
Bio-afbreekbaar: afgebroken door de natuur, goed voor mens en dier. Maar er zit een luchtje aan. Want waar moeten die biologisch afbreekbare bakjes heen? De composteerder kan er niet zoveel mee, wa...
Consumentenprogramma over eten. Is roomboter niet gewoon boter? Volgens experts wel , en er wordt niet mee gerommeld. De Keuringsdienst van Waarde valt er met zijn neus in. We gaan kijken hoe de pr...
Consumentenprogramma over eten. In 2008 was het hommeles in ons kaaslandje. De Kinderen van de Keuringsdienst ontdekten dat kaas op pizza's en lasagnes niet meer van de koe kwam, maar van de palmol...
Consumentenprogramma over eten. Het is de eerste stap die je zet naar een volwassen bestaan. Wanneer je de borst zat bent, stap je over op de prutjes. Kant en klare prakjes achter glas.
We kennen hem uit de sloot of vijver: de eend. Hem eten deed je soms. Bij de Chinees of van de wildkaart. Maar de grootgrutter wil ons verwennen en stopt hem nu ook in een pakje.
De supermarkt verkoopt Premium wilde eend. Hoe krijg je een wilde eend op je bord? Maurice gaat mee met eenden jagers om te kijken hoe dit in zijn werk gaat.
We kennen hem uit de sloot of vijver: de eend. Leeft hij in de natuur, dan is hij wild. De grootgrutter wil ons verwennen en stopt de gevederde vriend nu ook in een pakje. 'Premium wild' staat er o...
Vroeger had je Euro 95 en 98. Nu heb je Shell V-Power, Fuel Safe, Total Excellium, Esso Energy Supreme of BP Ultimate. Maar welke kan ik dan het beste in mijn auto doen?
Van de olie uit de olijf weet de Keuringsdienst al dat er veel nep in omloop is. Over de olijf zelf weten ze echter nog niets. Laat staan over wat er in zit in plaats van de pit. Want wat is toch d...
We kennen ze allemaal: gevulde olijven. Maar wat is dat rode flubbertje toch? De KVW zocht het uit en vond: algen. Het flubbertje bestaat uit een handvol bijzondere ingrediënten, waaronder natriuma...
Spanjaarden eten alleen olijven gevuld met echte paprika. Voor de Nederlanders maken ze olijven gevuld met paprikapasta. Willen de Nederlanders dan ook geen echte paprika? Nee, zegt de fabrikant, N...
We kennen ze allemaal: gevulde olijven. Maar wat is dat rode flubbertje toch? De KVW zocht het uit en vond: algen. Het flubbertje bestaat uit een handvol bijzondere ingrediënten, waaronder natriuma...
Nederland kent vele kazen uit oud Hollandse plaatsen. Bereid volgens eeuwenoude lokale tradities. De grootse kaaskop van allemaal komt uit Gouda. Dat zou je denken tenminste. Want wat is Goudse nu ...
We kennen vele kazen uit oud-Hollandse plaatsen. Bereid volgens eeuwenoude lokale tradities. De grootste kaaskop van allemaal komt uit Gouda, zou je denken. Maar Goudse kaas komt niet uit Gouda en ...
Consumentenprogramma over eten. De Keuringsdienst van Waarde pakt het telraam erbij en gaat op zoek naar het geheim achter de waardevermindering van de droge druif.
Voor de prijs van een trosje druiven uit de super krijg je 25 keer zoveel rozijnen. Hoe kan dat nou, vroeg een rekenwonder aan de Keuringsdienst. Die rozijnen moeten ook nog lang zonnebaden, terwij...
Druiven hebben pitten. Maar er zijn ook druiven waar geen pitten in zitten. Tenminste, wij zien en proeven ze niet. Want in pitloze druiven zitten wel degelijk piepkleine, weke pitjes. Vaak zie je ...
Rozijnen kunnen alleen gemaakt worden van groene druiven. Laat je groene druiven lang genoeg in de zon liggen dan bakken ze bruin. Maar van groene druiven worden ook blanke rozijnen gemaakt. Dat do...
Consumentenprogramma over eten. Zoveel soorten eieren dat het schap in de supermarkt telt, zoveel potten mayonaise dat er zijn. Als we nou eens echt zouden weten waar onze mayo vandaan kwam.
Consumentenprogramma over eten. In deze uitzending gaan de verslaggevers op zoek naar het geheim van de tovermelk.
Consumentenprogramma over eten. Een kop koffie op het werk voor de mens is wat smeerolie is voor de motor. De Keuringsdienst gaat op zoek naar de inhoud uit de moderne dorpspomp.
Een kop koffie op het werk is voor de mens wat smeerolie is voor de motor. Thuis pruttelt de koffie rustig door een filter, maar bij de baas komt het met één druk op de knop kant-en-klaar uit de ma...
Consumentenprogramma over eten. NTR-verslaggevers Leonie ter Braak, Maurice Dekkers, Roland Duong, Teun van de Keuken, Marijn Frank en Maarten Remmers stellen vragen aan fabrikanten en gaan op onde...
Diervriendelijk vlees van varkens in ruime stallen. Wij worden er in ieder geval gelukkig van. Aan de varkens kunnen we het niet vragen, maar we zouden het wel aan ze kunnen zien. Ze gaan kwispelen...
Sterrenvlees eet je bij een sterrenrestaurant. Maar ook de grootgrutter heeft sterrenvlees. Betaalbaar, diervriendelijk vlees van varkens in ruime stallen. Toch? Driesterren varkens leven hun hele ...
Consumentenprogramma over eten. Roomboter noemen we échte boter. Maar er is ook grasboter, winterboter en zomerboter. Het ene pakje is weer duurder dan het andere. Wat is nu het verschil tussen al ...
Grasboter is bereid van room uit de weideperiode. Voor de winterperiode wordt de boter ingevroren en op het moment dat deze nodig is ontdooid en verpakt. Grasboter is wat geler van kleur dan boter ...
De Keuringsdienst duikt in de wereld van de gamba's. Wat is dat eigenlijk, een gamba?
"Het is goed boeren" riep de Plus supermarkt in een campagne. Maar boeren de boeren zelf wel zo goed? De KVW vraagt het de boer op de man af. Partijen spelen elkaar uit, met een prijs ver onder de ...
Je eet het op en maakt ermee schoon: azijn. In al zijn eenvoud al eeuwen de onbetwiste alleskunner van de keuken. Maar waarom dan toch zoveel soorten?
Pesto is de saus van het moment. Volgens de Italiaan alleen goed bij de pasta, volgens de Hollander lekker bij alles. Dus stoppen wij het in een potje.
Het is eigenlijk alleen voor de gegoede burgerij: de truffel. Niet die van chocola, maar van onder de grond. Schaars en niet te kweken. Hemel, aarde en zelfs varkens moeten ervoor worden opgetrommeld.
Consumentenprogramma over eten. De Keuringsdienst gaat aan de neut en hoort dat de smaak van Hollandse jenever uit Vlaanderen komt. Is dan het enige dat de grote stokerijen nog stoken, de verwarming?
Het is haast niet te geloven, maar alle jenever, alle indrukwekkende merken Nederlandse jenever met een eeuwenoude geschiedenis, maar die komen allemaal uit België. De basis voor de Nederlandse jen...
De Nederlander heeft bijna net zoveel woorden voor jenever als de Eskimo voor sneeuw. Oorspronkelijk wordt jenever gemaakt op basis van moutwijn. Veel industriële jenevers maken echter geen gebruik...
Consumentenprogramma over eten. Simpele vragen, hilarische antwoorden. Verslaggevers stellen vragen aan fabrikanten en gaan op onderzoek uit.
In 2008 ontdekte de KVW dat kaas op pizza's en lasagnes niet van de koe kwam, maar van de palmolieplantage. Door een slimme truc hoefden producenten dit niet te vermelden, maar deze maas in de wet ...
Consumentenprogramma over eten. Simpele vragen, hilarische antwoorden. Verslaggevers stellen vragen aan fabrikanten en gaan op onderzoek uit.
Consumentenprogramma over eten. De Keuringsdienst van Waarde gaat zich te buiten aan culinaire babyprutjes. Dat wordt smullen.
Consumentenprogramma over eten. Simpele vragen, hilarische antwoorden. De supermarkt verkoopt tegenwoordig ook bosjes met het label fair trade. Helemaal uit Kenia. Op zoek naar de wantoestand in bl...
Consumentenprogramma over eten. Tweeluik over wol. In welk hoogland woont het lammetje eigenlijk? De Keuringsdienst ontrafelt de wijde wereld van wol, en raakt bijna de draad kwijt.
Wol is wol. Maar wol is niet altijd van dezelfde kwaliteit. De door de wol geverfde wolhandelaren weten precies welke rol wol ze moeten hebben. Hoe ze dat doen? Hoge kwaliteit wol voelt niet alleen...
Een lam wordt een schaap als het 1 jaar is, maar het dier begint als een zuiglam. Na de eerste dag van een zuiglam kunnen we zien of het een ooi of een ram is. Met de winter in aantocht, maakt dat ...
Consumentenprogramma over eten. Tweeluik over wol. In welk hoogland woont het lammetje eigenlijk? De Keuringsdienst ontrafelt de wijde wereld van wol, en raakt bijna de draad kwijt.
Een lam is niet zomaar een schaap. Het is een jong schaap. Als een lam of een schaap zijn jas uit doet, breien ze er in het Verre Oosten een vest van. Maar wat voor een vest? Een wollen vest, geen ...
Consumentenprogramma over eten. Vroeger at je een broodje shoarma. Tegenwoordig staat er döner kebab op de ruit van de shoarmazaak. Niet overgewaaid uit Turkije, maar uit Duitsland. We onderzoeken ...
De KVW liet DNA uit het vlees van broodjes kebab analyseren in een laboratorium. Terwijl alle broodjes verkocht werden als lamsdöner, maakte slechts één verkoper dit waar. Zijn broodje bestond daad...
Over eten. Vla is Hollandser dan haring. Waarom is vanillevla geel? De Keuringsdienst van Waarde bekent kleur. In geuren en kleuren het geheim van het klassieke bakje vla.
Vanillevla smaakt naar vanille. Maar dat zit er niet in. Vanille is kostbaar en daarom hebben vlaproducenten gezocht naar een goedkope vanillesmaak. Die hebben ze gevonden in de smaakstof vanilline.
Vanillinevla wordt verkocht als vanillevla. De smaakstof vanilline wordt gemaakt van sparren. Dezelfde boom die wordt verkocht als kerstboom. In dit fragment zie je hoe echte vanille groeit.
Consumentenprogramma over eten. Simpele vragen, hilarische antwoorden. 't Is goed boeren' riep de Plus supermarkt op televisie. Maar het gaat slecht met de boeren in Nederland, zeggen de kranten.
Consumentenprogramma over eten. Voor een stamppot van boerenkool heb je nodig, een boer, een stamper en een rookworst. De Keuringsdienst onderzoekt het grote koken en ondekt wat ze uitspoken in de ...
Een industriële rookworst kent een lange ingrediëntenlijst. Tarwepulp wordt toegevoegd vanwege de gezonde eigenschappen. Dat is de enige reden. Of toch niet?
Consumentenprogramma over eten. Voor een stamppot van boerenkool heb je nodig, een boer, een stamper en een rookworst. De Keuringsdienst onderzoekt het grote koken en ondekt wat ze uitspoken in de ...
Ze maken het van alles behalve waar je jus van maakt, vlees. Maar hoe doen ze dat? Marijn ontdekt hoeveel niet-vlees ingrediënten nodig zijn voor een industrieel pakje jus en wat hiervan de reden is.
We bekijken de wereld achter de meest Hollandse maaltijd. Boerenkool met worst.
Boerenkool is winterkost. Toch doet hij het ook prima zonder vorst.
Met een magneet viste de Keuringsdienst ijzerpoeder uit de ontbijtgranen van Kellogg's. En als de fabrikant begint te klagen, moet je doorgaan met vragen.
Consumentenprogramma over eten. Het aspergeseizoen is al weer enige tijd voorbij. Toch liggen de asperges nog steeds in de winkels. Helemaal uit Peru. Maar hoe vers kan het witte goud dat van zo ve...
Asperges eten we in het voorjaar. Dan steekt het witte goud in Limburg de kop op. Maar de grootgrutter wil ook in het najaar asperges verkopen. Niet uit Limburg? Dan maar uit Peru. Hoe vers is een ...
Van Popeye hebben we geleerd dat je sterk wordt van ijzer. Het zit van nature in spinazie en is goed voor je lijf. Daarom voegt de grootgrutter het aan de meest uiteenlopende producten toe. In 2009...
Van ijzer word je groot en sterk. Dat dacht een producent van cornflakes ook. Daarom voegt hij verpulverd ijzer toe aan haar product. Maar in die vorm heeft je lichaam er niks aan. Volgens de Denen...
Een cocktailgarnaal is precies dezelfde garnaal als de gamba, maar dan met een staartje. Onmisbaar op feesten en partijen. De Keuringsdienst bezoekt een Thaise cocktailgarnalenfabriek en leert waar...
De reuzegarnaal heet scampi in Italië en is hetzelfde als de Spaanse gamba. Heeft die grote garnaal een staartje, dan noemen we hem een cocktailgarnaal. De KVW fietst langs bij de Thaise cocktailga...
Consumentenprogramma over eten. -De Keuringsdienst van Waarde verdiept zich in de hedendaagse hamburger, die meestal niet meer is dan een plakje worst dat gemaakt kan worden van alles wat bij leven...
Consumentenprogramma over eten. Simpele vragen, hilarische antwoorden. Kreeften die niet uit zee komen heten rivierkreeften. En daar zijn er veel van, ook in Nederland. De rivierkreeft gaat de dien...
Consumentenprogramma over eten. Met medewerking van de regering maken voedsel-, snack- en snoepfabrikanten nu heerlijkheden waar je met een gerust hart van eten kan. Als er maar Ik Kies Bewust op s...
Pesto is de saus van het moment. Dus stoppen wij het in een potje. Hoeveel heeft deze pesto te maken met de pesto zoals die ooit bedoeld was? Op pad in Italië voor de traditie die pesto heet.
Pesto. Volgens de Italiaan alleen goed bij de pasta, volgens de Hollander lekker bij alles. Dus stoppen wij het in een potje. Volgens traditioneel recept, zo schrijft Bertolli. Hoe zit dat? Pesto g...
Consumentenprogramma over eten. Simpele vragen, hilarische antwoorden. -Het zou toch niet best zijn, kattengrit met asbest. De Keuringsdienst doet een graai in het kattengrit om het onderste steent...
De Nederlandse kat doet graag haar behoefte op Turkse grond. Kijk hier waarom.
De KvW kreeg een verontrustende brief op de mat. Wie een poes heeft, moet zich zorgen gaan maken, zo liet de brievenschrijfster weten. 'Zonder asbest', viel er in grote letters te lezen op de door ...
Je eet het op en maakt ermee schoon: azijn. In al zijn eenvoud al eeuwen de onbetwiste alleskunner van de keuken. Maar waarom dan toch zoveel soorten?
Wijnazijn, natuurazijn, balsamicoazijn, schoonmaakazijn. Zoveel soorten en het is allemaal azijn. Natuurazijn komt uit de natuur en wordt gemaakt van alcohol en bacteriën. Schoonmaakazijn wordt syn...
Consumentenprogramma over eten. Bij de slager en in het slachthuis zijn kostelijke stukjes vlees gedoemd te verdwijnen in de gehaktmolen. Gehakt!
Consumentenprogramma over eten. Ditmaal is het de walnoot die argwaan wekt. Hoe krijgen ze toch altijd zo'n perfecte halve noot op het kaasje van Rambol?
Het is eigenlijk alleen voor de gegoede burgerij: de truffel. Niet die van chocola, maar van onder de grond. Een onderzoek naar de waarde van het peperdure goedje.
Het is eigenlijk alleen voor de gegoede burgerij: de truffel. Niet die van chocola, maar die van onder de grond. Schaars en niet te kweken. Hemel, aarde en zelfs varkens of honden moeten er voor wo...
Water, een beetje gerst, wat gist en hop: je hebt een pilsje. We drinken er per jaar zo'n 77 liter van. Het liefst van ons eigen merk. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al die brouwsels?
Water, een beetje gerst, wat gist en hop: je hebt een pilsje. We drinken er per persoon per jaar zo'n 77 liter van. Het liefst van ons eigen merk. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al d...
Prachtig, ontroerend, oud hout. Maar een probleem dient zich aan. Het wordt zo mooi gevonden (en ontroerend), meubilair van oud hout, dat er aan oud hout enorm te kort is.
Consumentenprogramma over eten. Hij is geel, zuur en hij glimt. Elke citroen wordt als een antiek meubel in de boenwas gezet en gepoetst. Waarom? Vraag dat maar aan de Keuringsdienst van Waarde.
Consumentenprogramma over eten. Er zat dioxine in de boterhamworst. Niks aan de hand zei onze Voedsel en Waren autoriteit. Maar ook De Kinderen van de Keuringsdienst lezen de krant. En gerust geste...
Consumentenprogramma over eten. Aflevering waarin de kinderen weer het werk doen. Een maiskip is geen gewone kip. Of toch wel? De Kinderen van de Keuringsdienst op zoek naar de kip die geel werd.
Een maïskip is een gewone kip. Maar hoe komt hij dan geel? Een maïskip eet maïs zegt de kippenboer. En van maïs krijg je kleur. Maar dat blijkt niet genoeg. Een beetje kleurstof doet wonderen. Ook ...
Meteen uit het ei worden de kuikens op de proef gesteld: zijn ze wel vitaal? Bekijk in het fragment hoe ze dit in de fabriek testen.
De zomer zit er al weer bijna op. Maar voordat de scholen zijn begonnen, sturen we de Kinderen van de Keuringsdienst nog één keer op pad. De Kinderen van de Keuringsdienst eten graag kaas. Kaas op ...
De kinderen doen weer het werk.
Een goudvis eet vis. Vermalen tot vismeel worden er vlokjes van geperst. Goed voor je goudvis, maar niet zo goed voor veel andere dieren.
Je vraagt je af hoe ze erop zijn gekomen, maar het bestaat echt, potjes huidcrème vol met slakkenslijm. De Kinderen van de Keuringsdienst duiken in de wereld van de slak.
Een slak in het nauw geeft extra slijm af om zich te verdedigen. Fabrikanten die dit goedje duur verkopen hebben verschillende methodes om een slak zoveel mogelijk op stang te jagen. Kijk hier hoe ...
Er moeten er wekelijks duizenden van verkocht worden. Maar waar komen al die knaagdiertjes eigenlijk vandaan? De Kinderen van de Keuringsdienst op jacht naar de geheime kraamkamers van de hamster.
Consumentenprogramma over eten.
Een rijstland kun je Nederland niet noemen. Wel het land van de toverrijst. Volgens Lassie de rijst die niet kan mislukken. Toverrijst is al een keer voorgekookt, daardoor gaat hij minder plakken e...
Consumentenprogramma over eten. Maagd in een fles. Van olijfolie weten we alleen dat hij duurder is dan slaolie, denken we dat hij gezonder is en dat de beste olijfolie extra maagdelijk is.
Waarom staat er ‘extra vergine’ op de fles olijfolie? De Keuringsdienst zocht het uit en leerde dat het niet alleen op de zuurtegraad aankwam.
Extra vergine olijfolie moet mechanisch worden geperst zonder hitte of chemische toevoeging en met een zuurgraad lager dan 1%. De olie komt uit de eerste, koude persing. In Italië controleren de b...
Maagd in een fles. Van olijfolie weten we alleen dat hij duurder is dan slaolie, denken we dat hij gezonder is en dat de beste olijfolie extra maagdelijk is. Of extra vergine, zoals op de fles staa...
Consumentenprogramma over eten. De ogenschijnlijk zo onschuldige vraag, 'hoe krijgen ze de partjes mandarijn in blik zo netjes, zo schoon en zo helemaal zonder vliesje?' Het antwoord blijkt in Chin...
Als je haast hebt, neem je een appel. Heb je de tijd? Dan neem je mandarijn. De Chinezen niet. Zij maken mandarijnen eetklaar in zo'n 10 seconden. Dat zijn iets meer dan vijf mandarijnen per minuut...
In China staan fabrieken waar honderden Chinezen duizenden mandarijnen per dag schillen. Maar die witte fliebertjes? Daar beginnen de Chinese schillers niet aan. De partjes worden geweekt in zoutzu...
Van een oude koe een nieuwe maken. Er is een lijm van beestenbloed. En met die lijm maakt de Keuringsdienst van Waarde van een tartaartje een reusachtige tournedos.
Ook de haas heeft een haas. De haas, vermoedelijk vernoemd naar het diertje vanwege de gelijkenis in vorm, is een malse, magere spier die aan weerszijden onder de lendenen van elk dier zit. De haas...
De Keuringsdienst van Waarde doet een uitvinding: een houtwormfabriek. En geloof het of niet, die was er al. Om nieuw hout oud te maken.
Prachtig, nostalgisch, oud hout. Hout gaat lang mee en als de lange planken aan de koppen zijn verrot, kun je van de middenstukken nog meubels maken. Of oud houten vloertjes leggen. De Chinezen sna...
Prachtig, ontroerend, oud hout. We vinden meubilair van oud hout zo mooi, dat er een enorm tekort aan is. De Keuringsdienst van Waarde doet een uitvinding: een houtwormfabriek. En geloof het of nie...
Uit welk bos komen de paddenstoelen van uw bospaddenstoelensoep? En als er soep met cantharellen op het etiket staat, hoeveel cantharellen zitten er dan in?
Als de omstandigheden er naar zijn, groeien cantharellen overal. Ook op het dak van de trein en in je haar. Maar in de bospaddenstoelensoep met cantharel vinden we cantharellen nauwelijks terug. Er...
Thailand is het land van zon, zee, strand en cultuur. Maar vooral het land van de vrouwen. De Thaise vrouwen worden geroemd in Zweden. Ze zouden als de beste kunnen bukken. Om champignons te plukken.
De Keuringsdienst van Waarde doet een ontdekking. Hoe je met spotgoedkope uien miljonair kunt worden. Wat kost een ui? Keuringsdienst van Waarde in tranen!
De goedkoopste gesnipperde uien zijn acht keer zo duur als losse uien uit die supermarkt. Wat een geld! Maar uien zijn zo goedkoop dat wij het niet eens merken. En we betalen graag wat meer om ons ...
De uienbusiness is beslist geen tranentrekker. Met het snipperen van uien kun je goud geld verdienen. En vochtige ogen neemt de versnipperaar dan maar voor lief. Maar er is één ding dat helpt: je p...
Iedereen weet wat het is, maar wat maar heel weinig mensen weten is hoe het komt dat citroenen glimmen.
Elke citroen wordt als een antiek meubel in de boenwas gezet en gepoetst. De was bestaat voornamelijk uit schellak. Een goedje gemaakt van Indiase insecten.
Elke citroen wordt in de was gezet en lekker opgepoetst. Een chemisch laagje voor een schitterend stuk fruit. Maar die boenwas kun je ook gewoon weglaten. Een citroen bevat natuurlijke oliën die va...
over eten. De Keuringsdienst gaat uit eten met een ware hamburgerprofessor en dringt door tot het bekendste Amerikaanse hamburgerhuis ter wereld. Maar ook van de Hollandse hamburgers wordt gesnoept.
Hoewel wij in de schappen van onze kruideniers hamburgers kunnen kopen in allerlei soorten en maten, is een hamburger een totaalpakket. Een hamburger zonder broodje heet geen hamburger, maar een "p...
De Keuringsdienst over de rivierkreeft die niet alleen ons water verovert, maar ook al in de soep de kreeft verdrijft die uit de zee kwam. De rivierkreeft gaat de dienst uitmaken.
De rivierkreeft heeft vanuit Amerika de zoete wateren van Europa en China veroverd. De Chinezen vangen ze en maken ze misselijk in een bak schuim zodat ze hun maag leeg kotsen en hun darmen leeg po...
De Keuringsdienst over de rivierkreeft die niet alleen ons water verovert, maar ook al in de soep de kreeft verdrijft die uit de zee kwam. De rivierkreeft gaat de dienst uitmaken.
Er is 'Ik Kies Bewust' patat met mayonaise. Er is 'Ik Kies Bewuste' frisdrank en worst. De Keuringsdienst gebruikte haar gezonde verstand en ging op onderzoek uit.
De Kinderen van de Keuringsdienst eten kaas op de pizza, kaas op de lasagne en kaas op de cheeseburger. Maar wat voor kaas is dat eigenlijk die op al die producten gaat?
In aardbeiendrinkyoghurt zit natuurlijk, het woord zegt het al, geen aardbeien. Het is wel mooi rose rood. Hoe verf je dat, zuivelfabrikant, als je geen aardbeien gebruikt?
Op veel pizza's en kant en klaar maaltijden zit analoogkaas. Oftewel nepkaas. Dit goedje lijkt op kaas, maar is gemaakt van palmvet. In deze video zie je hoe een kind van de Keuringsdienst een stuk...
De kinderen van de Keuringsdienst deden in 2011 een bijzondere ontdekking. Er zit ongedierte in hun lievelingsdrankje. Het is een luis uit Lanzarote die Fristi haar smakelijke kleur geeft.
Consumentenprogramma over eten. Tropische hippe vis: Panga. IJskoude verse vis van zo ver weg dat het geen vis van gisteren kan zijn. Hoe doet u dat, visboer en kruidenier?
Er zit paard in je frikandel. Maar hoeveel paard precies? De Kinderen van de Keuringsdienst gaan op onderzoek uit.
De Kinderen van de Keuringsdienst verdiepen zich in de dierensmaak die aan hun chips kleeft en doen wonderlijke ontdekkingen.
Zit er een dier in mijn chips? De kinderen van de KVW vroegen het de industrie en kwamen er achter dat de smaken die je proeft niks met een dier te maken hebben, maar in een laboratorium worden bed...
Het is ooit de boon voor de zondag geweest. Grijsgekookt en met nootmuskaat er over. De nootmuskaatse zondag is verdwenen, de sperzieboon bleef. En hoe.
De lekkerste sperzieboon komt in de zomer vers van het Hollandse land. En als je hem buigt knakt hij. Maar, de supermarkten halen hun bonen tegenwoordig het hele jaar door van ver met het vliegtuig...
Probiotica: een verzamelnaam voor producten met bacteriën die mogelijk de collega-bacteriën in de darmen helpen. Spannende tv over kleine beestjes, die soms zelfs niet bestaan.
Probiotica. Je doet ze in de yoghurt, zegt dat ze goed zijn voor de weerstand van de mensheid en verkoopt ze bij de kruidenier in schattige kleine flesjes. De herkomst van de beestjes kun je maar b...
Supermarkten liggen tegenwoordig vol met tientallen pannenkoekmixen, pannenkoekenshakers en kant-en-klare smulpannenkoeken met gaatjes. De Keuringsdienst bakt een pannenkoek.
Naast rijp, onrijp en overrijp, is er nu ook eetrijp. Maar is al het andere fruit dan niet eetrijp? De Keuringsdienst van Waarde eet rijp fruit.
Het kleeft, is er in alle mogelijke en onmogelijke vormen, het kraakt, weegt niks en verdringt langzaam maar zeker de zoute pinda. Het Japanse zoutje.
Het Japanse zoutje komt uit China. Dat zit zo: tijdens een studiereis stuitten de Japanners op de snack. Ze leerden hoe het te maken, maar eenmaal thuis bleek dat lang niet zo goedkoop. Ze verhuisd...
Honing is een natuurproduct en dus gezond. Ja toch? Maar dat honing braaksel van bijen is staat nooit op het etiket. De Keuringsdienst duikt in de wereld van honing.
De Keuringsdienst van Waarde gaat het klooster in en komt er stomdronken weer uit. Maar waren het wel paters die het abdijbier brouwden?
Niet iedere brouwer mag zijn bier trappistenbier noemen. Deze titel is alleen bedoeld voor bier gebrouwen binnen kloostermuren. Dat heeft één groot voordeel. De geesten van de oude trappisten zorge...
Wil je je bier trappistenbier noemen dan moet het in het klooster gebrouwen zijn. Om toch nog op het kloosterimago mee te kunnen liften heeft de brouwer van abdijbier in dit fragment zijn etiket sl...
De Keuringsdienst van Waarde vraagt zich in dit postbarbecueseizoen af, waar waren we nou helemaal mee bezig deze zomer?
Argentijnen willen meer landbouwgrond. En wat gebeurt er met de oerbossen die ze daarvoor kappen? Juist. Die verdwijnen bij ons onder de grillroosters.
Tropische hippe vis: Panga. IJskoude verse vis van zo ver weg dat het geen vis van gisteren kan zijn. Hoe doet u dat, visboer en kruidenier?
Pangasius is populair en komt in verschillende vormen. Diepvries of vers. De KVW komt erachter dat deze twee niet zoveel verschillen als gedacht. Verse pangafilet wordt simpelweg alleen eerst even ...
De KVW reist naar Vietnam om te zien waar de populaire Pangasius vandaan komt. Kijk hier het fragment.
De avonturen van Teun van de Keuken als Tony Chocolonely - handelaar in slaafvrije chocolade. Opwinding in chocoladeland. Teun staat voor de rechter en lanceert slaafvrije hagelslag.
De avonturen van Teun van de Keuken als Tony Chocolonely - handelaar in slaafvrije chocolade. Opwinding in chocoladeland. Teun lanceert slaafvrije hagelslag.
De avonturen van Teun van de Keuken als Tony Chocolonely - handelaar in slaafvrije chocolade. De chocoladefabriek draait op volle toeren. Teun doet een vreselijke ontdekking.
Er moeten er wekelijks duizenden van verkocht worden in de Nederlandse dierenwinkels. Hamsters. Maar waar komen al die kleine knaagdiertjes eigenlijk vandaan? Niemand die het precies weet, of durft...
De avonturen van Teun van de Keuken als Tony Chocolonely - handelaar in slaafvrije chocolade. Er is iets mis met de slaafvrije reep. Teun moet naar Ghana.
serie avonturen van Teun van de Keuken als Tony Chocolonely - handelaar in slaafvrije chocolade. De goudenwikkelwinnaars moeten werken op een cacaoplantage. Teun krijgt een vervelende brief.
Simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. De avonturen van Teun van de Keuken als Tony Chocolonely - handelaar in slaafvrije chocolade.
In vele vormen en hippe gedaanten zijn ze te koop. Het zit in tientallen soorten thee, maar ook in chocolade, yoghurt, frisdrank, flesjes en potjes. Anti-oxidanten.
Antioxidanten. In vele vormen en hippe gedaanten zijn ze te koop. Ze zitten in tientallen soorten thee, maar ook in chocolade, yoghurt en frisdrank. En zelfs in elastiekjes.
In je lichaam is een ware oorlog bezig. Tussen de anti-oxidanten en de vrije radicalen. Volgens de producent zijn deze kleine broccoliplantjes een goede partner in de strijd.
Van Omega 3 worden domme mensen slim, sombere mensen vrolijk, stijve mensen lenig en lelijke mensen mooi. Het is onderzocht. Wie nog twijfelt moet van wel heel goede wetenschappelijke huize komen.
De mannen van de Keuringsdienst van Waarde storten zich op gezondheid. Van zichzelf en van de kijkers.
Rooibosthee is goed voor je. En het is een grote hit. In Zuid-Afrika hebben ze daarom geluk. Hier komen de rode bosjes namelijk vandaan. Niet uit een bos, maar wel uit de omgeving van Stellenbosch.
Thee heb je voor elk moment en in alle denkbare smaken. Witte, groene en zwarte thee komen allemaal van dezelfde plant. Rooibosthee hoort dus niet in het rijtje. Wat is dan het verschil tussen witt...
De mannen van de Keuringsdienst van Waarde storten zich op gezondheid. Van zichzelf en van de kijkers. Suiker is goed voor je. Maar niet te veel. Waarom zit overal suiker in?
Suiker zit in de meest onverwachte producten en ook nog eens in de meest onverwachte hoeveelheden. In een fles ketchup zitten bijvoorbeeld 45 klontjes suiker. Bekijk in de video hoe Maurice nog mee...
In Nederland is het vrijwel onmogelijk om een tekort aan vitamine C te krijgen. Zelfs als je alleen maar blikvoer eet. Vitamine C zit namelijk in veel ingeblikt en kant-en-klaar eten, zodat het nie...
Het komt uit de zee. Ook als het niet uit de zee komt. Al het zout is oud maar oud zout is goud.
Zeezout komt altijd uit de zee. Zelfs als het niet uit de zee komt, maar uit een rots. Hoe zit dat? Ook steenzout is zeezout zeggen de producenten. Zout uit prehistorische zeeën die al lang niet me...
De mannen van de Keuringsdienst van Waarde storten zich op gezondheid. Van zichzelf en van de kijkers.
waarin simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op doodgewone vragen krijgen ze de m...
De verslaggevers van de KvW zijn harde werkers. Na hun jubileum van 50 afleveringen zijn ze daarom wel toe aan vakantie.
waarin simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op doodgewone vragen krijgen ze de m...
In Argentinië schiet de lokale bevolking onze kersthazen. Kijk hier hoe dat gaat.
De KVW laat T-shirts maken van brandnetel nadat ze leert dat er flink wat misstanden zijn in de katoenindustrie.
De KvW heeft twee varkens grootgebracht. Het vlees van 1 varken zou in de supermarkt 512,76 euro opleveren. De boer wijst aan waar dit vlees allemaal zit.
Slapen kan een mens in een stoel, tegen de muur en op een plank. Maar beter in een bed. De vraag is welk bed. Hötens gebruikt paardenhaar uit Argentinië, maar is dit beter dan al het andere? Een Du...
Een beetje bed bevat flink wat lagen lucht. En kost daarmee ook een flinke duit. Wel 9.000 euro tik je af om te mogen slapen op lucht. De verkoper legt uit waarom: je koopt levenskwaliteit.
Vroeger was een schnitzel een handige manier om restjes brood te verwerken. Nu is het een handige manier om stukjes vlees te verwerken. De fabrikant plakt de stukjes aan elkaar en omhult de naden m...
Om een schnitzel te paneren stampte je vroeger wat oud brood of beschuit fijn. In de moderne paneermeelfabriek doen ze dat anders. Daar wordt namelijk nieuw brood gebakken om vervolgens paneermeel ...
Het begint bij het kleinste blikje: tomatenpuree. Door water uit tomaten te halen maak je puree. Voeg je daar weer wat water aan toe, dan heb je gezeefde tomaten, ofwel pasata di pomodoro. Met nóg ...
Ambachtelijk consumentenprogramma waarin simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. Teun van de Keuken is Nederlands eerste chocoladecrimineel. En... de Dienst duikt in de sinaas...
"Direct geperst sinasappelsap", prijkt er op vele pakken sinaasappelsap. De sinaasappels worden binnen 24 uur na het plukken geperst en geconcentreerd. Daarna kan het sap de vriezer in en is het zo...
Sinaasappelsap komt in de vorm van een bouwpakket. In Zuid-Amerika dikken ze het sap in en in Europa voegt de fabrikant weer water toe. Ook de pulp wordt los verkocht. Zo kan je met drie bouwstenen...
Simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie.
De KvW vraagt zich af wat de beste aardappelen zijn die in kant en klare zakjes worden gestopt. De aardappelboer legt uit hoe aardappels goed blijven, ook als ze een jaar bewaard blijven.
Wij eten varken, maar wat eet een varken eigenlijk? Soja, zo blijkt. En om alle varkens op de wereld gevoed te krijgen is veel soja nodig. Argentinië speelt hier handig op in en verandert haar rege...
Ambachtelijk consumentenprogramma met nieuwe beesten, nieuwe beelden en een avontuur van Tony Teun. Simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. Verslaggevers van de Keuringsdienst...
Ambachtelijk consumentenprogramma met nieuwe beesten, nieuwe beelden en een avontuur van Tony Teun. Simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. Verslaggevers van de Keuringsdienst...
Van chocola wordt ieder kind blij. Maar dat geld niet voor vele kinderen in Ghana en Ivoorkust. Hier worden namelijk nog steeds kinderen als slaaf aan het werk gezet in de cacao-industrie. Zo'n 60 ...
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
Bij Polskamp wordt kippenseparatorvlees geproduceerd. Maar ook kippenvet. En daar laten ze dan ook maar gelijk hun vrachtwagens op rijden.
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
Wittere tanden? Met deze speciale tandpasta lukt dat zo! Het promotieteam probeert de Keuringsdienst hier in ieder geval van te overtuigen.
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
De lage prijs van speelgoed in Nederland wordt duur betaald in China. In Chinese fabrieken verven vrouwen hun vingers blauw voor minder dan een cent per schoentje. Roland bezoekt een fabriek om te ...
De Keuringsdienst van Waarde duikt diep in de zak van Sinterklaas. Met chocola van zwarte Piet, speelgoed van het jaar en heel veel moois uit China. Want hoe kan dat speelgoed zo goedkoop worden ge...
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
Het zit in soep, saus, chips en ook in kant en klaarmaaltijden. Bijna alles wat hartig is dankt zijn smaak aan E621, oftewel ve-tsin. Kijk hier waar E621 van nature in voorkomt.
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
Een maaltijd kan pittig zijn, stevig, gezond, maar ook halal. Als het om vlees gaat betekent dit onder andere dat het dier op een specifieke wijze geslacht is. Daarnaast betekent halal ook dat het ...
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
Bruine bonen zijn bruine bonen en ze zitten allemaal in hetzelfde blik. Maar toch zit in de prijs een enorm verschil. In dit fragment zie je waarom.
Ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs wi...
Wat zit er in een donzen dekbed? De donzendekbeddenverkopers zetten doodleuk "dons" op de verpakking. Maar de producent doet daar veren bij om de prijs te drukken. Kijk hier hoe ze dat doen.
Het dek was een deken tot het dekbed kwam. Wat er in zit, daar gaat het om. Een eenpersoonsdekbed van gemiddelde kwaliteit bestaat uit een combinatie van dons en veren en weegt ongeveer 2 kilo. Dat...
Dekbedden worden gemaakt van watervogels. Een gewone eend of een gewone gans. Dood zijn ze niet als hun dek in ons dekbed verdwijnt. Met als gevolg dat wij het lekker warm hebben, maar zij bibberen...
Pekingeend is een bekend eendengerecht. De naam komt van de Chinese hoofdstad Peking, ook wel Beijing genoemd. Maar ook al suggereert de naam dat de eend uit Peking komt, dat is meestal niet het ge...
Een ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie.
Een ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma. met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op do...
Brood, daar zit wat in. Maar wat dan? Donkerbruin brood bestaat niet. Hoe kan dat dan toch zo in de winkel liggen? De KVW hoort een verhaal over volkoren brood en verbrand mout.
Een ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma. met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op do...
Een deel van ons gehakt komt uit Namibië en Botswana. Toch wordt hier niet groot mee geadverteerd, integendeel. De importeur van het vlees legt uit waarom.
Rauw vlees bederft snel. Daarom wordt het ingevroren bij de importeur. Zo kun je het lekker lang bewaren, soms wel tot twee jaar voor het in de schappen van onze supermarkt verschijnt. Zie hier het...
Een ambachtelijk gemaakt consumentenprogramma. met daarin simpele vragen, hilarische antwoorden en wonderlijke televisie. De verslaggevers vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op do...
Wouter kocht vier vleeskuikens om te kijken hoe deze groeien.